Gevelisolatie

Een belangrijke bron van warmteverlies van een huis is door muren en gevels. Gevelisolatie is een thermisch geïsoleerde, beschermende, decoratieve buitenbekledingsprocedure waarbij gebruik wordt gemaakt van geëxpandeerd polystyreenisolatie, glas- of steenwol, polyurethaanschuim of fenolschuim, aangevuld met een op gewapend cement gebaseerde, minerale of synthetische afwerking en gips.

Het doel van gevelisolatie is om de totale warmteoverdrachtscoëfficiënt te verminderen door materialen met een lage thermische geleidbaarheid toe te voegen. Buiten muurisolatie in gebouwen is een belangrijke factor voor het bereiken van een fijnere temperatuur bij jouw thuis.

Buitenmuur isolatie en andere soorten isolatie verminderen ongewenst warmteverlies en verminderen ook ongewenste warmtewinst. Ze kunnen de energiebehoefte van verwarmings- en koelsystemen aanzienlijk verminderen.

Isolatiematerialen voor de gevelisolatie

Hieronder behandelen wij de volgende isolatiematerialen die er worden gebruikt voor gevelisolatie.

Thermische isolatie

Thermische isolatie is gebaseerd op het gebruik van stoffen met een zeer lage thermische geleidbaarheid. Deze materialen worden isolatiematerialen genoemd. Veel voorkomende isolatiematerialen zijn wol, glasvezel, steenwol, polystyreen, polyurethaan en ganzenveren. Deze materialen zijn zeer slechte warmtegeleiders en daarom goede thermische isolatoren.

Gassen

Gassen hebben slechte warmte geleidingseigenschappen in vergelijking met vloeistoffen en vaste stoffen en vormen dus een goed isolatiemateriaal als ze kunnen worden opgesloten (bijvoorbeeld in een schuimachtige structuur). Lucht en andere gassen zijn over het algemeen goede isolatoren. Maar het belangrijkste voordeel is de afwezigheid van convectie. Daarom werken veel isolatiematerialen (bijv. polystyreen) simpelweg door een groot aantal met gas gevulde holtes  die grootschalige convectie voorkomen. Bij alle soorten thermische isolatie zal evacuatie van lucht in de lege ruimte de algehele thermische geleidbaarheid van de isolator verder verminderen.

Samenwerking van thermische isolatie en gassen voor de gevelisolatie

Afwisseling van gaszak en vast materiaal zorgt ervoor dat de warmte via veel interfaces moet worden overgedragen, waardoor de warmteoverdrachtscoëfficiënt snel afneemt.