Vloerisolatie

Het installeren van vloerisolatie kan de energie-efficiëntie verbeteren en ongewenste geluidsniveaus van ruimtes erboven tot acht keer verminderen. Vloeren in gebouwen zijn magneten waar geluid en warmte doorheen kunnen gaan. Dit kan voor huurders en eigenaren op de lange termijn voor problemen zorgen, zoals geluidsoverlast, hoge energierekeningen en koudere woonomstandigheden.

Verschillende vloertypes

Verschillende vloertypes hebben ook unieke isolatieoplossingen nodig om hun energie-efficiëntie te verhogen. Waaronder:

Zwevende begane grondvloeren
Vloer hangend boven een kruipruimte, die vanwege het hoge risico op warmteverlies een optimale thermische isolatie vereist.

Van vloer tot grond
Begane grond of kelderverdieping die in direct contact staat met de grond is gevoelig voor warmteverlies. Robuuste isolatie is vereist om de thermische prestaties te verbeteren.

Tussenliggende (scheidende) vloeren
Vloer tussen niveaus waar isolatie moet worden aangepast om tussen vloerbalken te passen.

Zwevende vloeren
Vloerisolatie vereist om de akoestische prestaties te verbeteren, terwijl de belastbaarheid van de vloer behouden blijft.
Het correct isoleren van vloeren onder, tussen of bovenop houten, metalen of betonnen constructies kan helpen om deze obstakels te overwinnen.

Optimale vloerisolatie kan helpen om:
1.  Ongewenste ruis te isoleren
2.  Warmteverlies via vloeren te verminderen
3.  De energie-efficiëntie van een gebouw of jouw huis te verbeteren

Soorten vloerisolatie

Elk vloerisolatiemateriaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en werkwijze. Hierdoor is geen enkele klus hetzelfde en zul je altijd een ander isolatiemateriaal moeten kiezen.

Vloerisolatie EPS
EPS-platen, ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreenplaten.  Deze zijn één van de beste vloerisolatiematerialen. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en hebben een hoge isolatiewaarde. Isolatieplaten moeten op een vlakke ondergrond worden bevestigd en zijn drukvast, zodat de vloer niet barst of inzakt.

Polyurethaan spray
Polyurethaanspray heeft de beste RD-waarde van alle vloerisolatiematerialen. Het heeft een bijzonder goede afdichting en sluit gemakkelijk elk gaatje of oneffenheid af. Je kan dit helaas niet niet zelf inspuiten, waardoor dit materiaal een hogere prijs heeft dan de alternatieve opties. De belangrijkste voordelen van polyurethaanspray is de vrije keuze van de dikte van de vloerisolatie en de snelle plaatsing.

Isolerende dekvloer
Zoals de naam al aangeeft, wordt een isolatiedekvloer of isolatiebeton gemaakt van een combinatie van isolatiemateriaal en cement. Het isolatiemateriaal bestaat uit polystyreenkorrels.