Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp kan geld besparen op energie, maar kost veel om te installeren. We zetten de voor- en nadelen van geothermische energie op een rij om u te helpen beslissen of dit systeem het beste is voor uw huis.

De belofte en het probleem

Een geothermische warmtepomp kan u zoveel geld besparen aan energiekosten (en het milieu helpen) dat u in de verleiding zou kunnen komen om er meteen een te installeren. Een geothermische warmtepomp is echter zo duur om te installeren dat u in de verleiding zou kunnen komen om het geheel te vergeten. Lees verder om meer te weten te komen over enkele voor- en nadelen van geothermische energie .

5 dingen die u moet weten over een geothermische warmtepomp

Feit 1: Het werkt als uw koelkast

Je koelkast onttrekt warmte aan het interieur en geeft deze door aan je keuken. Een aardwarmtepomp maakt gebruik van hetzelfde principe, maar brengt warmte van de grond naar je huis (of andersom). Het doet dit door lange lussen van ondergrondse leidingen gevuld met vloeistof (water of een antivriesoplossing ). De lussen zijn aangesloten op een geothermische warmtepomp in uw huis, die fungeert als een oven en een airconditioner.

Tijdens het winterseizoen haalt de vloeistof warmte uit de grond en geeft deze af aan de geothermische verwarmings- en koeleenheid en vervolgens aan koelmiddelspiralen, waar de warmte wordt verdeeld via een geforceerde lucht- of watersysteem. Tijdens het koelseizoen verloopt het proces omgekeerd. De pomp haalt warmte uit je huis en geeft deze af aan de aarde. Veel geothermische warmtepompen kunnen ook warmwater leveren.

Een geothermische warmtepomp is veel efficiënter dan conventionele verwarmingssystemen omdat hij geen brandstof verbrandt om warmte te creëren ; het verplaatst eenvoudig bestaande warmte van de ene plaats naar de andere. En omdat de temperaturen onder de grond het hele jaar door relatief constant is, heeft het systeem veel minder energie nodig om uw huis te koelen dan conventionele systemen of lucht-water warmtepompen, die buitenlucht gebruiken voor warmteoverdracht.

Feit 2: De kosten vooraf zijn eng

Laten we het niet overdrijven: het installeren van een geothermisch systeem is duur. Het kost € 10.000 tot € 30.000, afhankelijk van uw bodemgesteldheid, perceelgrootte, systeemconfiguratie, toegankelijkheid van de locatie en de hoeveelheid graven en boren dat nodig is.

Voor een typische 200 m² . thuis, een geothermische retrofit varieert van € 10.000 tot € 20.000. Het systeem kan wijzigingen in het kanaalwerk vereisen, samen met uitgebreide uitgravingen. In een nieuw huis zouden de installatiekosten aan de onderkant zijn.

Het terugverdienen van deze kosten door middel van energiebesparingen kan slechts vier jaar of wel 15 jaar duren, afhankelijk van de nutsvoorzieningen en de installatiekosten. Het vergt wat huiswerk en professionele schattingen om erachter te komen of een geothermisch systeem in uw situatie financieel zinvol is.

Feit 3: Geothermie heeft echte voordelen

Veel lagere bedrijfskosten dan andere systemen. Een aardwarmtepomp bespaart u direct 30 tot 60 procent op uw verwarming en 20 tot 50 procent op uw koelkosten ten opzichte van conventionele verwarmings- en koelsystemen.

Maakt gebruik van schone, hernieuwbare energie (de zon). Met een geothermische warmtepomp is er geen verbranding ter plaatse en dus ook geen uitstoot van kooldioxide, koolmonoxide of andere broeikasgassen. Er zijn ook geen verbranding gerelateerde veiligheids- of luchtkwaliteitsproblemen in huis . (De pompunit gebruikt wel elektriciteit, die eventueel opgewekt kan worden met fossiele brandstoffen.)

Kan worden geïnstalleerd in nieuwbouw- en retrofitsituaties . Het is echter een stuk duurder bij oudere woningen waarvoor aanpassingen nodig zijn.

Veel stiller dan andere koelsystemen. Er is geen luidruchtige buitencompressor of ventilator. De binnenunit is over het algemeen zo luid als een koelkast.

Weinig onderhoud en een lange levensduur. De binnencomponenten gaan doorgaans ongeveer 25 jaar mee en meer dan 50 jaar voor de aardlus. Het systeem heeft minder bewegende delen en is beschermd tegen elementen van buitenaf, waardoor het minimaal onderhoud nodig heeft.

Feit 4: Er zijn nadelen, naast de kosten

Geen doe-het-zelf-project. Maatvoering, ontwerp en installatie vereisen professionele expertise voor het meest efficiënte systeem. Nog relatief nieuw. Dat betekent minder installateurs en minder concurrentie, daarom blijven de prijzen hoog.

Installatie is zeer storend voor het landschap. Op sommige kavels is dat misschien niet eens mogelijk. Zware boor- of graafapparatuur zal uw tuin zeker aantasten.

Feit 5: Type lus heeft invloed op de kosten

De drie hieronder getoonde gesloten systemen zijn de meest voorkomende. Er is ook een minder gebruikelijk open-lussysteem dat oppervlaktewater of water uit een put door het systeem laat circuleren en via een afvoerleiding naar de grond terugvoert.

Het beste systeem, de luslengte en het ontwerp voor een bepaald huis zijn afhankelijk van factoren zoals klimaat, bodemgesteldheid, beschikbare grond, vereiste verwarmings- en koelbelasting en lokale installatiekosten op de locatie.

Gelaagde spoelen of rechte stukken polyethyleen buis worden in greppels van 1,8 meter diep geplaatst. Dit is de goedkoopste ondergrondse optie, maar vereist veel open ruimte.

Is geothermie geschikt voor u?

Elk jaar worden er in de duizenden installaties geïnstalleerd, aan de hand van onderstaande kunt u zien of geothermie ook voor u geschikt is:

• Kan de aanloopkosten dragen en ben van plan om minimaal vier tot zeven jaar (nieuwbouw) of 10 tot 12 jaar (retrofit) in uw huis te blijven om de initiële kosten terug te verdienen door middel van energie-/kostenbesparingen.
• Wonen op een groot perceel met een vijver of een waterput. Hierdoor kunt u een goedkoper lussysteem gebruiken.
• Bent u een nieuw huis aan het bouwen en kunt u de aanloopkosten rechtstreeks in de hypotheek opnemen. U bespaart op de eerste dag op kosten voor verwarming en koeling.
• Een bestaande woning hebben met een hoge energierekening . Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat u momenteel gas, olie of elektriciteit gebruikt voor verwarming en geothermische koeling.