Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepompen worden geleidelijk steeds meer en meer populair, maar ze zitten nog steeds slechts rond een paar procent van de verwarming markt. Maar hoe werken deze apparaten eigenlijk? Lees hieronder meer.

Hoe warmtepompen werken

Warmtepompen werken door natuurlijke warmte uit de omgeving te halen en verwarming aan uw huis te leveren. Er zijn drie hoofdtypen warmtepompen: grondbron, luchtbron en waterbron. De naam van elk beschrijft waar het apparaat zijn warmte vandaan haalt en daarom werkt elk apparaat op een iets andere manier.

Absorptie

Voordat er iets kan gebeuren, moet eerst de warmte worden opgevangen. Afhankelijk van het type warmtepomp wordt de warmte geabsorbeerd door een koelmiddel uit de grond, de lucht of de waterbron. Dit gebeurt in de verdamper, waarbij het koudemiddel in het proces van vloeibaar naar gas verandert.

Compressie

Het koelmiddel is nu een gas in plaats van een vloeistof en het gas wordt gecomprimeerd om de temperatuur nog meer te verhogen. Het is deze warmte die je kunt gebruiken om je radiatoren of vloerverwarming op te warmen.

Terwijl het koelmiddel de warmte overdraagt die in het verwarmingssysteem van uw huis moet worden gebruikt, koelt het geleidelijk af en condenseert het weer in een vloeistof. Dit gebeurt in een tweede warmtewisselaar. Een van de redenen waarom warmtepompen zo efficiënt zijn, is dat koeler water van de centrale verwarming de warmte van het vloeibare koudemiddel in deze tweede wisselaar kan blijven opnemen.

Herhalen

Als het koudemiddel helemaal is afgekoeld, gaat het door een expansieventiel. Hierin wordt de druk van de vloeistof verlaagd en keert deze terug naar de verdamper om de hele cyclus opnieuw te beginnen.

Een aardwarmtepomp haalt zijn warmte uit de grond. Leidingen worden onder de grond of via een boorgat rondom uw woning gelegd en er stroomt een oplossing van water en antivries doorheen. Het is deze oplossing die de warmte van de grond overbrengt en het bovenstaande proces begint.

In een lucht/water warmtepompsysteem , in plaats van de warmte van de grond te halen, haalt een ventilator buiten het pand lucht van buiten aan om het koelmiddel te verwarmen. Hetzelfde proces wordt gebruikt om de oplossing te verwarmen, in een gas te veranderen en te comprimeren.

Als u een aanzienlijke hoeveelheid water in de buurt van uw eigendom heeft, zoals een grote vijver of meer, kunt u wellicht een waterbronwarmtepomp gebruiken om uw huis van warm water te voorzien. Net als in een luchtbronsysteem kunnen leidingen met de antivriesoplossing direct in de waterbron worden gelegd. Het is echter belangrijk dat de hoeveelheid water groot genoeg is. Doordat de oplossing in de leidingen warmte opneemt uit de omgeving, kan de watertemperatuur dalen, waardoor het bevriest. Dit zou niet moeten gebeuren als het watervolume groot genoeg is voor de grootte van uw huis.

Zelfs als u in een koud klimaat leeft, kunnen warmtepompen worden gebruikt wanneer de grond of de lucht zo laag is als -15 °C.

Hoe worden warmtepompen geïnstalleerd?

Voordat u een warmtepomp gaat installeren, komt er een gekwalificeerde monteur naar het pand om te controleren of de locatie en het pand naar tevredenheid zijn. Het kan zijn dat zij de hoeveelheid isolatie die u heeft moeten beoordelen, aangezien dit van invloed kan zijn op de grootte van uw warmtepomp. Om dit te doen, hebben ze mogelijk toegang tot uw huis en de zolder nodig. Als u een water-water warmtepomp laat installeren, zullen zij ook het water op uw land willen controleren.

Een lucht/water warmtepomp is relatief eenvoudig te installeren, zolang er maar een geschikte plaats is om de buitenunit te plaatsen. Er wordt een buitenunit geplaatst en er worden kabels en verwarmingsbuizen door de muur gehaald om deze aan te sluiten op het verwarmingssysteem.

Een aardwarmtepomp is meestal duurder om te installeren vanwege de extra arbeid. Om de buizen of boorgaten te kunnen plaatsen, moet de grond worden gegraven of geboord. U moet ervoor zorgen dat u goede toegang hebt tot graafmachines en ander groot materieel, evenals de juiste hoeveelheid ruimte om de leidingen te leggen – hoe groter het huis, hoe meer leidingen er moeten worden gelegd. Het werk zou gepland moeten worden, maar als de leidingen eenmaal zijn gelegd, kunnen ze daar lang blijven liggen zonder dat ze hoeven te worden betreden.

Zijn warmtepompen de kosten waard?

De installatiekosten & elektriciteitsverbruik

Beide dingen moeten realistisch worden bekeken, zodat u de jaarlijkse kosten kunt berekenen in vergelijking met die van een CV-ketel.

Het is vermeldenswaard dat de installatie van de warmtepomp slechts één keer hoeft te worden gedaan – wanneer het leidingwerk op zijn plaats is, zijn het alleen de warmtepompen die in de toekomst moeten worden vervangen. Dit betekent dat een vervangende warmtepomp aanzienlijk minder kan kosten.

Sommige mensen denken misschien dat warmtepompen ook veel elektriciteit verbruiken, maar houd er rekening mee dat uw gasrekening drastisch zou dalen en het is belangrijker om na te denken over het totale energieverbruik en de kosten.

Bespaar je echt geld met een warmtepomp?

In tegenstelling tot een cv-ketel kan een warmtepomp draaien op hernieuwbare energie, zoals zonne-energie die wordt geleverd door zonnepanelen. Dit betekent dat u uw elektriciteitsverbruik van het elektriciteitsnet aanzienlijk kunt verminderen – aangezien u een deel van uw eigen stroom ter plaatse zou opwekken.