Hybride warmtepomp

Mogelijk bent u geïnteresseerd in het installeren van een hybride warmtepompsysteem als u op zoek bent naar een verwarmingssysteem of om uw energierekening te verlagen, maar waarbij een standaard warmtepompinstallatie is niet geschikt voor u.

Wat is een hybride warmtepomp?

De term ‘hybride warmtepomp’ verwijst naar een systeem waarbij een warmtepomp naast een andere warmtebron wordt gebruikt. Meestal beschrijft het de plaatsing van een warmtepomp naast een ketel op fossiele brandstof (gas, olie of LPG). Deze ketel kan een bestaande ketel zijn, maar u kunt ook overwegen om tegelijk met de warmtepomp een nieuwe ketel te plaatsen.

Is een hybride warmtepomp geschikt voor mij?

Er zijn verschillende redenen waarom een installateur zou kunnen voorstellen om een hybride warmtepompsysteem te installeren:

1. Uw woning heeft een hoge warmtevraag

De warmtevraag van uw woning is de hoeveelheid warmte die nodig is voor verwarming en warm water. Een enkele warmtepomp op een huishoudelijke elektriciteitsvoorziening kan mogelijk niet voldoende warmte leveren om woningen met een hoge warmtevraag op een comfortabele temperatuur te houden.

Goede radiatoren helpen een warmtepomp om met een hoog rendement te werken, waardoor de bedrijfskosten tot een minimum worden beperkt. U kunt ook uw warmtevraag verminderen door betere isolatie.

Als u echter in een groot huis woont waar isoleren onpraktisch of te duur is en een enkele warmtepomp de hoge warmtevraag niet aan zou kunnen, kan uw installateur een meer gespecialiseerde oplossing voorstellen. Hierbij kunt u denken aan het installeren van een hybride warmtepomp, een hogetemperatuur-warmtepomp of een dubbele warmtepompinstallatie (vaak een ‘cascadesysteem’ genoemd).

Over het algemeen is de grootste warmtepomp die u kunt installeren afhankelijk van de aansluiting in uw meterkast. Met behulp van een hybride warmtepomp kunt u echter een oplossing vinden voor het verwarmen van de meeste huizen.

2. Een zelfstandige warmtepomp levert mogelijk niet in alle gevallen besparingen op

Het vervangen van een ketel door een warmtepomp kan resulteren in lagere stookkosten , maar dit hangt af van het rendement van de ketel en de brandstof die u vervangt. Een moderne gasboiler kan bijvoorbeeld warmte leveren tegen lagere kosten dan een warmtepomp wanneer de gasprijzen laag zijn.

Sommige hybride systemen hebben regelingen die automatiseren wanneer en hoe de warmtepomp werkt op basis van verschillende inputs, waaronder:
• Elektriciteit kosten.
• Bevoorradingskosten fossiele brandstoffen (gas, LPG of olie).
• Tijdstip van de dag (als dit invloed heeft op de elektriciteitsprijzen).
• Of een fotovoltaïsch (PV) systeem op hetzelfde terrein energie opwekt of exporteert.

Door het hybride systeem te configureren om te reageren op brandstofprijzen, zou de ketel alleen moeten werken als deze goedkoper is dan de warmtepomp, waardoor de totale bedrijfskosten lager zijn dan wanneer de ketel op fossiele brandstof of de warmtepomp alleen wordt gebruikt.

Als u om deze reden een hybride systeem overweegt, is het belangrijk om de aannames te controleren die door uw installateur worden gebruikt om te beslissen wanneer de warmtepomp zal draaien ten opzichte van de ketel. U moet bijvoorbeeld de tarieven voor gas en elektriciteit bekijken en vergelijken met wat u nu betaalt en wat u in de toekomst verwacht te betalen. Praat met uw installateur over de configuratie en vraag hem om uitleg over zijn bedrijfskostenberekeningen.

De twee meest waarschijnlijke configuratie-opties zijn:

De ketel laten draaien als ’top up’ systeem voor perioden waarin de warmtepomp bij zeer koud weer niet de benodigde hoeveelheid warmte kan leveren. Het kan ook helpen bij de productie van warm water wanneer het regelsysteem dicteert dat dit de meest verstandige strategie is op basis van de verschillende tariefkosten.

Scheiding van de functie van warmtapwater en ruimteverwarming, zodat de ketel alleen warm water levert, terwijl de warmtepomp de ruimteverwarming levert. Als dit een combiketel (of doorstroomverwarmer) zou zijn, zou er geen noodzaak zijn om een warmwaterboiler naast de warmtepomp te installeren.

Uw hybride warmtepompsysteem ontwerpen

Het exacte ontwerp en de configuratie zal grotendeels afhangen van de reden om voor een hybride warmtepompsysteem te kiezen. Ongeacht de reden moet uw installateur echter de bedrijfskosten voor het ontworpen systeem opgeven, evenals aannames van het rendement van de warmtepomp, het rendement van de ketel en de brandstofprijzen die in die berekening zijn gebruikt.

De exacte gekozen configuratie wordt meestal bepaald na overleg met uw installateur tijdens het systeemontwerp. De meer kosteneffectieve of meer CO2 besparende configuratie hangt af van uw huis en verwarmingsbehoeften. Uw motivatie voor het installeren van een hybride warmtepomp kan de meest geschikte configuratie bepalen, maar houd er rekening mee dat sommige installateurs mogelijk niet alle opties bieden die u zou willen overwegen.

We raden u altijd aan om offertes te krijgen van meerdere installateurs, inclusief hun mening over het meest geschikte systeem voor de woning en uw wensen. Andere overwegingen zijn de kosten van het onderhoud van een hybride systeem, en ter vergelijking moet u inzicht hebben in de bedrijfskosten van uw huidige verwarmingssysteem.