Lucht-lucht warmtepompen

Op dit artikel vind je de volgende informatie:
– Wat is een lucht-naar-lucht warmtepomp?
– Is een lucht-naar-lucht warmtepomp geschikt voor mij?
– Kanaalsystemen installeren

Voordelen
– Zeer efficiënte, koolstofarme verwarmingsoplossing
– Biedt verwarming in de winter en koeling in de zomer
– Kan hoog worden gemonteerd om de ruimte op de muur te maximaliseren

Lucht-naar-lucht-warmtepompen brengen warmte van de buitenlucht over naar de lucht in uw huis, waardoor de temperatuur van de lucht in elke kamer stijgt. Deze warme lucht komt je huis binnen.

Lucht-naar-lucht warmtepompen worden ook wel airconditioning genoemd. Hoewel veel mensen airconditioning zien als een manier om gebouwen te koelen, kan het ook worden gebruikt voor verwarming.

Een lucht-naar-lucht-warmtepomp verwarmt geen water dat aan de kranen wordt geleverd, dus u moet een alternatieve manier overwegen om water voor douchen en baden te verwarmen.

Lees hier hoe een warmtepomp werkt

Geld besparen op energierekening is niet ieders primaire motivatie voor het installeren van een nieuw verwarmingssysteem, maar u moet er zeker van zijn dat u het zich kunt veroorloven om het systeem te laten werken als het eenmaal is geïnstalleerd. Vraag uw installateur om een indicatie van de kosten op basis van het ontwerp van het systeem voor uw huis.

Installeren en plaatsen

De leidingen zijn allemaal aangesloten op de buitenunit. Om deze reden worden blowers vaak aan de binnenzijde van een buitenmuur in de buurt van de buitenunit geïnstalleerd, om de lengte van de interne leidingen te verminderen. Wanneer systemen met meerdere koppen zijn gepland, streeft de installateur er normaal gesproken naar om de lengte van de leidingen die naar elke blaaslocatie worden geleid tot een minimum te beperken, dus vraag iedereen die uw huis inspecteert naar de mogelijke leidingroutes, zodat u deze begrijpt voordat ze aan het werk gaan.

Kanaalsystemen installeren

Kanaalsystemen worden doorgaans gebruikt in zeer energiezuinige huizen. Sommige soorten kanaalsystemen worden uitlaatluchtwarmtepompen (EAHP’s) genoemd, hoewel EAHP’s ook warm water kunnen leveren. Lucht kan geen grote hoeveelheden warmte transporteren, dus kanaalsystemen zijn mogelijk niet geschikt voor oudere of grotere huizen met een hoge verwarmingsbehoefte.

De kanalen die door installateurs worden gebruikt, zijn zo ontworpen dat grote hoeveelheden lucht door het huis kunnen worden verplaatst via leidingen die dun genoeg zijn om in de holtes in het plafond te worden verborgen. Het enige dat in elke kamer zichtbaar is, zijn twee roosters die in het plafond zijn gemonteerd, één voor de instroom en één voor de uitstroom uit de kamer. De lucht wordt opgewarmd in een luchtbehandelingskast, die ongeveer zo groot is als een ketel en normaal gesproken op een zolder of bijkeuken zou worden geïnstalleerd.

Veel gestelde vragen over een lucht lucht warmtepomp

Is een lucht-naar-lucht warmtepomp geschikt voor mij?

Lucht-naar-lucht-warmtepompen worden doorgaans niet gebruikt voor het verwarmen van grotere huizen, waarbij de meeste installaties met lucht/water-warmtepompen voor huishoudelijk gebruik gebruik maken van lucht-watersystemen . Steeds vaker worden lucht-naar-lucht warmtepompen geïnstalleerd in kleinere panden, zoals parkwoningen of flats.

Elders in Europa komen air-to-air-systemen vaker voor, mede omdat ze zowel voor koeling als verwarming kunnen worden gebruikt, wat vooral handig is in warmere klimaten.

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u beslist of een lucht-naar-lucht-warmtepomp geschikt voor u is.

Heb je een geschikte plek om het neer te zetten?

Je hebt een ruimte buiten je huis nodig om een unit aan een muur te bevestigen of op de grond in de buurt van het huis te plaatsen. Het heeft voldoende ruimte eromheen nodig om een goede luchtstroom te krijgen.

Hoe ga je de kamers in je huis verwarmen?

De meeste huizen gebruiken radiatoren of vloerverwarming om de warmte naar elke kamer te verdelen. Deze worden gewoonlijk ‘natte’ verwarmingssystemen genoemd. Een voordeel van lucht-naar-lucht warmtepompen is dat ze geen nat centraal verwarmingssysteem nodig hebben om de woning te verwarmen.

Een lucht-naar-lucht warmtepomp maakt gebruik van ventilatorconvectoren (‘blowers’) of luchtkanalen om warme lucht te leveren. Blazers worden meestal hoog aan de muur gemonteerd, wat handig kan zijn als de ruimte op de muur beperkt is. Kanaalsystemen worden vaker gebruikt in nieuwbouwwoningen, aangezien de kanalen doorgaans in de holtes in het plafond worden gemonteerd om ze minder opdringerig te maken.

Lucht-naar-lucht-warmtepompen kunnen enkelvoudig of meervoudig. Enkelvoudige lucht-lucht warmtepompen hebben een enkele buitenunit en een enkele ventilator binnen. Lucht-lucht warmtepompen met meerdere koppen hebben een enkele warmte-opvangeenheid buiten en meerdere ventilatoren binnen.

Als u meer dan twee kamers heeft, heeft u waarschijnlijk een lucht-lucht-warmtepomp met meerdere koppen of een kanaalsysteem nodig.

Omdat er geen nat centraal verwarmingssysteem nodig is, kunnen lucht-naar-lucht-systemen met zeer snel en goedkoop worden geïnstalleerd. Installaties met meerdere koppen moeten leidingen hebben die lopen van de externe warmteopvangeenheid naar elke ventilator – net zoals ketels leidingen nodig hebben die naar een radiator in elke kamer lopen. Meestal liepen deze leidingen in een dun plastic kanaal rond de bovenranden van de kamer om ze zo onopvallend mogelijk te houden.

Hoe ga je je water verwarmen?

Lucht-naar-lucht warmtepompen verwarmen geen warm water, dus je hebt een andere manier nodig om water te verwarmen voor douchen, baden en de warme kranen. Er zijn verschillende opties, en wat het beste voor u is, hangt af van de hoeveelheid warm water die uw huishouden nodig heeft, en van eventuele ruimte- of budgetoverwegingen.

U kunt denken aan een warmwaterboiler voorzien van een elektrisch dompelverwarmer , of u kunt overwegen om elektrische douches en ‘point of use’ boilers te gebruiken. Point-of-use-verwarmers kunnen gas, LPG of elektriciteit gebruiken om het water te verwarmen. Gasgestookte heaters hebben een rookkanaal nodig, terwijl elektrisch verwarmde units eenvoudig uit het zicht onder de spoelbak kunnen worden gemonteerd.

Zal een lucht-naar-lucht warmtepomp mij geld besparen?

De kosten zijn afhankelijk van hoe uw warmtepomp is ontworpen en hoe deze wordt bediend. De besparing op uw energierekening wordt ook beïnvloed door het systeem dat u vervangt.

Er zijn momenteel zeer weinig onafhankelijke gegevens over hoe lucht-luchtsystemen presteren, dus het is moeilijk te voorspellen hoeveel geld u zou besparen door er een te plaatsen.