Lucht/water warmtepompen

Lucht/water-warmtepompen kunnen uw huishouden efficiënt verwarmen en koelen. Na een correcte installatie kan een lucht/water-warmtepomp anderhalf tot drie keer meer thermische energie aan een huis leveren dan de elektriciteit die het verbruikt. Dit kan gebeuren door het feit dat de warmtepomp warmte overdraagt, in plaats van deze om te zetten van een soort brandstof zoals gewone verbrandingsverwarmingssystemen doen.

Hoewel lucht-water warmtepompen in de meeste Verenigde Staten en Scandinavische landen worden gebruikt, presteren ze over het algemeen niet erg goed onder vriestemperaturen. In klimaten met temperaturen onder het vriespunt zijn lucht/water-warmtepompen mogelijk niet rendabel voor al uw verwarmingsbehoeften. Als u een gasverwarmingssysteem zou installeren om als back-up te werken, kunt u dit probleem oplossen. Lucht/water-warmtepompen die speciaal zijn ontworpen voor koude klimaten beginnen echter veelbelovende resultaten op te leveren.

Lucht-water versus lucht-lucht warmtepomp: een uitgebreide vergelijking

Hoe werken lucht-water-warmtepompen?

Een compleet en modern warmtepompsysteem zorgt voor een effectieve energiebesparing en een verminderde uitstoot van kooldioxide. Warmteproductie is veilig en zuinig dankzij de geïntegreerde warmwaterboiler, dompelverwarmer, circulatiepomp en het klimaatsysteem in de binnen unit. De warmte wordt van buiten gehaald via een buitenunit waarbij het koudemiddel dat in een gesloten leidingsysteem circuleert, de warmte van de bron naar de binnen unit transporteert.

De manier waarmee warmte wordt overgedragen, kunnen als volgt worden opgesomd:

1. Een buitenunit haalt warmte uit de omgevingslucht en geeft deze af aan een koelvloeistof
2. Een compressor verhoogt de temperatuur van de koelvloeistof
3. De koelvloeistof draagt de warmte via een warmtewisselaar over aan een warmwaterreservetank
4. Warm water wordt gecirculeerd naar radiatoren en kranen
5. Koud water wordt teruggevoerd naar de tank
6. De koelvloeistof wordt overgebracht van de tank naar de buitenunit

Door het bovenstaande proces om te keren, zou het koelmiddel in de buitenunit de warmte van het water opnemen en afgeven aan de buitenomgeving, zodat de warmtepomp het huishouden indien nodig kan koelen. Lees hier meer over de werking van lucht-water warmtepompen.

Lucht/water warmtepomp

Lucht-bron warmtepompen Geavanceerde technologieën

Zoals in elke nieuwe technologische sector, is vooruitgang altijd dichtbij. In de warmtepompsector is er geen uitzondering. Daarom zijn er drie nieuwe systemen genoeg gestegen om interesse te wekken:

De Reverse cycle chiller (RCC) – hiermee kunt u kiezen uit een breed scala aan verwarmings- en koeldistributiesystemen, zoals vloerverwarmingssystemen en geforceerde luchtsystemen met meerdere zones. Dit geeft u de mogelijkheid om zelfs bij lage temperaturen met maximale efficiëntie te werken. Een RCC-systeem wordt aanbevolen voor volledig elektrische woningen.

De Cold Climate-warmtepomp – hij heeft een compressor met twee snelheden en twee cilinders voor een efficiënte werking, een back-up boostercompressor waarmee het systeem zelfs bij -9,4 efficiënt kan werken. Het beschikt ook over een platenwarmtewisselaar, ook wel ‘economizer’ genoemd, die het vermogen van de warmtepomp verder uitbreidt tot onder de -18 graden Celsius. Dit systeem zal binnenkort ook beschikbaar zijn voor huishoudelijke consumenten.

De All Climate-warmtepomp – de fabrikant verklaarde dat hij zelfs in de koudste winterse omstandigheden kan werken zonder afgeleide warmte, en een aangename binnentemperatuur behoudt, zelfs als de buitentemperatuur onder de -20 daalt. Deze warmtepomp kan de kosten voor verwarming en koeling met ergens tussen de 25 en 60 procent verlagen. Het All Climate-systeem omvat verwarming als primaire functie, dus de initiële kosten zijn hoog, maar het systeem blijft dagelijks verbeteren, dus de energiebesparingen zouden de initiële kosten ruimschoots compenseren.

Kortom, de lucht/water-warmtepomp is de toekomst op het gebied van groene en schone verwarmingssystemen. Hoewel de initiële kosten hoog zijn, zijn de voordelen zichtbaar binnen een jaar nadat uw investering is gedaan en is spijt het laatste waar u aan denkt.