Warmtepomp installatie

Voordat u zelfs maar overweegt wie u uw warmtepompsysteem gaat installeren, moet u een volledige beoordeling maken van de huidige energieprestaties van uw huis of kantoor. Hoewel uw installateur dit voor u kan doen, kan het goedkoper zijn om een onafhankelijke energie-expert in dienst te nemen.

Isolatie

Hoe goed uw woning is geïsoleerd, speelt een grote rol bij de grootte van de warmtepomp die u selecteert en hoe efficiënt deze zal zijn. Vergeleken met bijvoorbeeld een gasboiler, produceren warmtepompen warmte op een veel lagere maar constantere temperatuur, waardoor isolatie des te belangrijker wordt. Het is verstandig dat uw woning het volgende heeft:
– Spouwmuurisolatie.
– Zolder isolatie.
– Dubbel glas.
Misschien wilt u ook eens kijken hoe goed uw vloeren zijn geïsoleerd als u in een veel ouder huis woont.

Lucht- of grondwarmtepomp?

Vervolgens moet u kijken of u voor een lucht- of grondwarmtepomp gaat. Luchtwarmtepompen zijn in de regel eenvoudiger te installeren, maar iets minder efficiënt. Het enige dat u moet beslissen, is of u de externe ruimte heeft voor de hoofdpompeenheid.

Een grondwarmtepomp is efficiënter, maar heeft een plaats nodig waar de externe leidingen kunnen worden ingegraven en vereist veel graafwerk. Als de werklieden uw terrein niet kunnen bereiken met hun graafmachines en zware machines, kunt u in plaats daarvan naar een lucht/water warmtepomp kijken.

Installatie van luchtbronwarmtepomp

Lucht/ water warmtepompen kunnen aan de muur worden gemonteerd of op de grond worden geplaatst. Allereerst moet u een geschikte plaats vinden om de hoofdeenheid te plaatsen. Dit moet idealiter op een beschutte en veilige plaats staan waar het niet wordt blootgesteld aan zware regenval en wind of dat er door voorbijgangers mee geknoeid kan worden. U hebt ook een redelijke vrije ruimte rond de unit nodig (ongeveer 200 mm voor sommige wand gemonteerde units, meer voor grotere vloersystemen).

De installatie omvat een buitengedeelte en een binnen gedeelte, dus zorg ervoor dat er ook binnen voldoende ruimte is. Zodra beide units op hun bevestigingen zijn gemonteerd, worden de koelmiddel- en afvoerslangen aangesloten en vervolgens geïsoleerd, zowel van binnen als van buiten. Het hele systeem kan dan worden aangesloten op uw binnen verwarmingssysteem zoals de ketel of radiatoren.

Installatie van grondbronwarmtepomp

Het installeren van een grond-water-warmtepomp is veel complexer dan een lucht-water-warmtepomp. Je hebt allereerst de ruimte nodig om de leidingen te leggen en je moet toegang bieden tot zwaar materieel zoals graafmachines.

Voor de installatie van een grondwarmtepomp is geen bouwvergunning nodig, ondanks de verstoring die wordt veroorzaakt door het opgraven van de grond, aangezien dit wordt beschouwd als een toegestane ontwikkeling. Woont u in een monumentaal pand of in een beschermd gebied, dan gelden andere regels. Hoe dan ook, het is altijd verstandig om eerst bij uw gemeente te informeren of de installatie mogelijk is.

Als u voldoende tuinruimte heeft, is een reeks horizontale grondleidingen die warmte verzamelen over een groot gebied waarschijnlijk de betere optie. Als u een kleine oppervlakte heeft, is het wellicht mogelijk om verticaal af te graven door een boorgat tot 100 meter diep te boren. Dit hangt uiteraard af van de aard van de grond onder uw eigendom en kan een volledig onderzoek vereisen, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.

De leidingen worden naar de warmtepomp in het gebouw geleid, die vervolgens wordt aangesloten op de bestaande verwarmingstoevoer, zoals radiatoren, zoals bij een lucht/water warmtepomp.