Hoe werken accu’s voor zonnepanelen? Opslag van zonne-energie uitgelegd

Nu de belangstelling voor energieopslagtechnologieën toeneemt, is het goed om een idee te krijgen van hoe energieopslagsystemen echt werken. Als u weet hoe een energieopslagsystemen te integreren is met zonnepaneelsystemen, kunt u beslissen of energieopslag geschikt voor u is.

Hieronder laten we u zien hoe energieopslagsystemen werken met zonne-energie en wat dat betekent en wat u kunt verwachten. We kijken ook meer technisch naar wat er precies in je batterij gebeurt om die energie op te slaan.

Hoe batterijen werken met zonnepanelen

Om te begrijpen hoe opslag werkt met zonnepanelen, is het eerst de moeite waard om even snel op te frissen hoe zonnepanelen werken.

Wanneer u zonnepanelen installeert, installeert u doorgaans een ‘netgebonden’ zonnepaneelsysteem met een meter. Dit betekent dat wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan u nodig heeft, u die overtollige elektriciteit terug naar het net kunt exporteren en omgekeerd kunt u elektriciteit rechtstreeks van het net halen wanneer u meer elektriciteit verbruikt dan uw panelen produceren. Netmeting werkt doordat u uw elektriciteitsmeter achteruit kunt laten lopen wanneer u extra energie op het net levert en vooruit wanneer u van het net trekt, waarbij uw nutsbedrijf u netto factureert voor de elektriciteit die u gebruikt.

Hoe opslag werkt met zonnepanelen

Met een zonne-opslagsysteem kunt u, in plaats van overtollige zonne-productie naar het net te exporteren, die elektriciteit eerst gebruiken om uw energieopslagsysteem op te laden. Als u vervolgens elektriciteit gebruikt nadat de zon is ondergegaan, kunt u elektriciteit uit uw zonnebatterij halen in plaats van uit het elektriciteitsnet.
Wat krijg je met een zonnepanelen opslagsysteem

Wanneer u een batterij installeert met uw zonnepaneelsysteem, heeft u de mogelijkheid om van het net of uw batterij elektriciteit te trekken wanneer deze is opgeladen. Dit heeft twee belangrijke implicaties:

Batterijen bieden back-up stroom

Ook al ben je nog steeds verbonden met het elektriciteitsnet, je kunt “off-grid” werken, aangezien het koppelen van zonne-energie en opslag een klein energie-eiland bij je thuis zal creëren. Dus in het geval van een storing, hetzij door extreem weer of een stroomuitval, kunt u nog steeds uw lichten aan houden.

Twee dingen om op te merken over back-upstroom. Ten eerste: als je alleen een zonnepaneelsysteem zonder accu hebt, heb je bij een storing geen stroom, ook niet als het een zonnige dag is. Dit komt omdat uw zonnepaneelsysteem wordt uitgeschakeld in het geval van een stroomstoring, zodat het geen elektriciteit op transmissielijnen stuurt terwijl nutsbedrijven proberen deze te repareren, wat een veiligheidsrisico zou vormen.

Ten tweede leveren de meeste batterijen alleen back-upstroom voor een deel van uw huis, en niet voor het hele huis. Tenzij u ook een slim elektrisch paneel bij uw batterij installeert (wat een geweldige manier is om het meeste uit een opslagsysteem te halen), zal u bij de meeste batterij-installaties moeten selecteren van welke delen van uw huis u een back-up wilt maken met de batterij, en trek die lasten op een kritisch laadpaneel. Veel batterijen kunnen echter worden “gestapeld”, wat betekent dat u extra batterijen kunt blijven toevoegen totdat u de gewenste opslagcapaciteit heeft. Dus hoewel het mogelijk is om een back-up voor het hele huis te realiseren, kan het onbetaalbaar zijn om voldoende batterijen aan te schaffen om dat back-upniveau te bieden.

Batterijen kunnen u helpen hoge verbruikstarieven te vermijden

Door u toe te staan van uw batterij te trekken in plaats van van het elektriciteitsnet, kan het koppelen van een opslagsysteem aan uw zonnepanelen u helpen hoge gebruikstarieven te vermijden. Er zijn twee manieren waarop batterijen dit kunnen doen. Ten eerste, als u op een tijdstip variërend tarief zit, kunt u uw batterij gebruiken op de momenten dat uw elektriciteitsbedrijf meer geld vraagt voor elektriciteit, dat wil zeggen tijdens piekuren. En ten tweede, kan een batterij u helpen om uw tarief elke maand te verlagen, wat een aanzienlijk financieel voordeel is.

Hoe batterijen energie opslaan

Nu je weet hoe opslag werkt met zonne-energie, ben je perfect geïnformeerd om de beslissing te nemen om al dan niet opslag toe te voegen aan je zonnepaneelsysteem. Maar als je ook meer wilt weten over hoe batterijen energie opslaan, lees dan verder.

Hoe lithium-ionbatterijen werken

Het meest typische type batterij dat momenteel op de markt is voor energieopslag in huis is een lithium-ionbatterij. Lithium-ionbatterijen voeden allerlei alledaagse apparaten, van mobiele telefoons tot auto’s, dus het is een zeer goede en veilige technologie.

Lithium-ionbatterijen worden zo genoemd omdat ze werken door lithiumionen door een elektrolyt in de batterij te verplaatsen. Aangezien ionen deeltjes zijn die een elektron hebben gewonnen of verloren, produceert het verplaatsen van de lithiumionen van een anode naar een kathode vrije elektronen, dwz elektronen die zijn vrijgekomen uit lithiumatomen. De opbouw van deze vrije elektronen is hoe batterijen uiteindelijk elektriciteit opladen en opslaan. Wanneer u de in de batterij opgeslagen elektriciteit ontlaadt, wordt de stroom van lithiumionen omgekeerd, wat betekent dat het proces herhaalbaar is: u kunt lithiumionbatterijen honderden of zelfs duizenden keren opladen en ontladen.

Hoe lithium-ionbatterijcellen werken

Lithium-ionbatterijen die worden gebruikt in energieopslagsystemen voor thuis. Er zijn verschillende soorten lithium-ionbatterijen die een iets andere chemische samenstelling gebruiken om gevarieerde eigenschappen te bieden, van verbeterde vermogensdichtheid tot een langere levensduur.
Lithium-ionbatterijen zijn niet het enige type batterij dat wordt gebruikt in toepassingen voor energieopslag in huis. De andere soorten batterijen slaan energie op via vergelijkbare mechanismen, met een geheel andere reeks voor- en nadelen.