Wat zijn micro-omvormers?

In dit artikel laten we u kennismaken met micro-omvormers. Ze kunnen een aantrekkelijke manier zijn om de gelijkstroom (DC) van uw zonnepanelen om te zetten in de wisselstroom (AC) die u in uw huis gebruikt, vooral als u rekening moet houden met schaduw of meerdere dakhoeken om zonnepanelen op te installeren.

Er zijn verschillende voor- en nadelen waarvan u op de hoogte moet zijn, en we zullen ze hieronder allemaal bespreken.
In dit artikel:
– Hoe werken micro-omvormers?
– Voordelen van micro-omvormers
– 25 jaar garantie
– Makkelijk te installeren
– Prestatie monitoring
– Optimale prestaties in de schaduw
– Eenvoudige systeemuitbreiding
– Nadelen van micro-omvormers
– Duurder
– Beperkte bewakingstoegang
– Samengevat

Hoe werken micro-omvormers?

“Micro” betekent klein. De term “micro” toepassen op hernieuwbare energie en uw fotovoltaïsche systeem op het dak – micro-omvormers zijn zeer kleine omvormers voor zonne-energie .
Zonne-energie omvormers zetten de gelijkstroom (DC) van uw zonnepanelen om in wisselstroom (AC) die uw huishoudelijke apparaten gebruiken.

In reguliere stringomvormersystemen worden zonnepanelen eenvoudig met elkaar verbonden en naar één enkele omvormer geleid. In deze configuratie hangt de opbrengst van zonne-energie af van de prestaties van het slechtst presterende paneel, aangezien ze allemaal in een set zijn gegroepeerd.

Micro-omvormers zijn echter ontworpen om achter elk paneel in uw zonnepaneel te worden geplaatst in plaats van naast uw zekeringkast. Enphase Energy was de pionier achter micro-omvormertechnologie op zonne-energie. Sinds 2008 maken ze deze kleine omvormers voor zonne-energiesystemen.

Hoe een micro-omvormer werkt

Micro-omvormers vangen alle beschikbare elektriciteit van elk afzonderlijk zonnepaneel op, zetten deze ter plaatse om in wisselstroom en sturen deze vervolgens door naar uw zekeringkast en elektriciteitsnet. Dit maakt uw zonnepaneelsysteem efficiënter, want zelfs als een paar van uw panelen in de schaduw staan, zal uw totale opbrengst er niet veel onder lijden.

Voordelen van micro-omvormersystemen

Micro-omvormers hebben een paar opmerkelijke voordelen ten opzichte van andere omvormersystemen voor zonne-energie, hier zijn er enkele om te overwegen:

Micro-omvormers hebben een garantie van 25 jaar

Levensduur is een belangrijke overweging. De omvormer is het duurste onderdeel van uw zonnestelsel en heeft de meeste kans op storingen. Het is bemoedigend om te weten dat micro-omvormers garanties hebben die net zo lang meegaan als uw zonnepanelen – 25 jaar. Andere omvormertechnologieën zoals string- en hybride omvormers hebben vaak een garantie van slechts 8 tot 12 jaar.

Paneel geïntegreerde micro-omvormers zijn eenvoudig te installeren

Fabrikanten van zonnepanelen zoals LG integreren micro-omvormers uit de doos in hun panelen om de installatie voor installateurs gemakkelijker te maken. Het enige dat u hoeft te doen, is de panelen aan elkaar te verbinden en het systeem is klaar voor gebruik.

Dit kan uw installatiekosten aanzienlijk verlagen, aangezien arbeidsuren een aanzienlijk deel van uw investering uitmaken.

Prestatie monitoring

Omdat micro-omvormers achter elk paneel in uw PV-systeem worden geplaatst, kunt u de prestaties van individuele panelen volgen met uw smartphone. Slimme toepassingen kunnen u waarschuwen wanneer uw elektriciteitsprestaties lager zijn dan verwacht.

Als het huidige weer bijvoorbeeld helder en zonnig is en uw panelen presteren alsof het een bewolkte dag is, krijgt u een melding dat uw panelen niet binnen hun normale bereik produceren. Op deze manier kunt u controleren op mogelijk vuil, vogelpoep of schade aan apparatuur die de prestaties van uw systeem kan beïnvloeden.

Optimale prestaties in halfschaduw en verschillende dakhoeken

Zelfs als sommige van uw zonnepanelen ’s ochtends of’ s avonds in de schaduw staan, zorgen micro-omvormers voor maximale AC-stroom naar uw zekeringkast en elektriciteitsnet. Dit komt omdat micro-omvormers ervoor zorgen dat de productiecapaciteit van elk paneel niet afhankelijk is van de prestaties van een naburig paneel.

Deze functie is ook handig voor complexe daktypes met meerdere hoeken. Als een paar panelen in een iets mindere efficiënte hoek naar de zon wijzen, zal de rest van uw systeem nog steeds watt leveren op piekniveaus.

Systeemuitbreiding is eenvoudig

Met micro-omvormers kan uw zonnestelsel in de toekomst eenvoudig worden uitgebreid. Dit kan handig zijn als je op dit moment een beperkt budget hebt en op een bepaald moment weet dat je meer energie wilt opwekken.

Aangezien de DC-naar-AC-conversie plaatsvindt op de locatie van elk paneel, hoeft uw systeem niet te worden gekoppeld aan de capaciteit van een centrale omvormer. Uw zonne-installateur kan eenvoudig meer panelen aan uw systeem koppelen.

Nadelen van micro-omvormers

Hieronder vindt u een aantal zaken waarmee u rekening moet houden bij micro-omvormers, omdat niet één type omvormer alle vakjes zal aanvinken (helaas).

Micro-omvormers kosten meer dan andere omvormers

Micro-omvormers zijn relatief duur. Ze moeten aan de achterkant van elk afzonderlijk zonnepaneel worden bevestigd. Ze kosten doorgaans €500,- of meer dan een stringomvormer op een standaard 4.000 wattpiek residentiële zonne-installatie.

Tenzij een in een paneel geïntegreerde micro-omvormer zoals het hierboven benoemde model wordt gebruikt, zullen de arbeidsuren van de installateur het grootste deel van het verschil in installatiekosten uitmaken tussen het gebruik van een stringomvormer of micro-omvormers. Dat bedrag kan nogal variëren, afhankelijk van de installateur die u gebruikt en hoe uitdagend uw dak is om aan te werken.

Prestatiebewaking op paneelniveau is mogelijk niet beschikbaar zonder een upgrade

Hoewel fabrikanten van micro-omvormers de mogelijkheid aanbieden om de performance van elk paneel te controleren, bieden ze dit niet altijd kosteloos aan.

De reden dat ze dit kunnen doen, is om zichzelf en hun installateurs te beschermen tegen ondersteuningsoproepen met betrekking tot defecte micro-omvormers. Het is erg moeilijk om vast te stellen of slechts een of twee van de 25 micro-omvormers hebben gefaald zonder analyse op paneelniveau.

De meeste fabrikanten van micro-omvormers beweren zeer lage uitvalpercentages. Maar de meest complexe elektronica in zonnesystemen zijn de omvormers, en het is de meest voorkomende fout in een zonne-installatie.

Als u bijvoorbeeld bomen heeft die regelmatig de toegang van uw installatie tot de middagzon belemmeren, of als u een beperkt dakoppervlak heeft en naast het zuiden ook op het westen moet installeren, zijn micro-omvormers nog steeds een verstandige optie.

Minder geschikt voor batterijback-upsystemen

Als u batterijopslag aan uw zonnestelsel wilt toevoegen , zijn micro-omvormers niet de beste keuze. Voor een maximaal uitgangsvermogen is het logischer om uw panelen aan uw batterij te koppelen voordat u de elektriciteit omzet in wisselstroom en vervolgens weer terug naar gelijkstroom.

Aangezien batterijen in gelijkstroom werken en uw panelen gelijkstroom genereren, raden we aan om in plaats daarvan DC-stroomoptimalisatoren of hybride omvormers te gebruiken. Ze koppelen met DC-batterijen voor meer efficiëntie.

Samengevat

Dus als u een beperkte dakruimte heeft met meerdere hoeken, schaduw van bomen of een schoorsteen heeft en u niet zeker weet of u op een bepaald moment de grootte van uw zonnestelsel wilt vergroten, kunnen micro-omvormers een uitstekende keuze zijn voor omvormers.

Micro-omvormers zijn echter niet ideaal in termen van hun toegevoegde kosten en verminderde efficiëntie voor energieopslagsystemen. Er is ook het probleem van het hebben van al die metalen apparatuur op je dak, wat verleidelijk kan zijn voor blikseminslag.