Hoe helpen power optimizers om meer energie uit zonneprojecten te halen?

Zonnepanelen zijn vaak in serie geschakeld. De serieschakeling produceert optimaal wanneer alle modules hetzelfde presteren. Maar wat gebeurt er als de temperatuur verandert, of als er bladeren vallen, wintersneeuw of schaduw een deel van een module bedekt, waardoor de zonnepanelen ondermaats presteert? De module levert niet alleen minder energie, maar kan ook opwarmen en de prestaties van de andere modules verminderen door de stroom van energie te beperken. Hierdoor kan het systeem stroom verliezen. Dit is echter waar power optimizers kunnen helpen.

Power optimizers zijn DC/DC-converters die op moduleniveau zijn aangesloten. Installateurs kunnen ter plaatse optimizers aansluiten, of fabrikanten kunnen ze in de fabriek op de module aansluiten, ter vervanging van de traditionele aansluitdoos. Power optimizers kunnen de “mismatch” van de module corrigeren door elke module te laten functioneren op het maximale vermogen (MPP) en vervolgens de energie om te zetten in de optimale spanning. Hierdoor kan het hele systeem meer opwekken.
Optimizers bewaken constant de spanning en werken om mismatch-effecten te verminderen, zodat elke module op het maximale vermogensniveau kan werken. Dit resulteert in een optimale opwekking van energie.

Traditionele omvormers bewaken de AC-uitgangszijde van de installatie en kunnen in sommige gevallen gegevens uitleveren. Ze bieden echter niet voldoende gegevens om problemen op paneelniveau te detecteren en de productie op peil te houden. Dit kan leiden tot energieverliezen die onzichtbaar zijn voor systeemeigenaren en problemen bij de diagnose voor onderhoudspersoneel. Power optimizers kunnen, in combinatie met een monitoringsysteem, meer transparantie bieden in de systeemprestaties en eventuele problemen vanaf een externe locatie lokaliseren.