De PV-aansluitdoos

Een over het hoofd gezien item, maar belangrijk onderdeel van een zonnepaneel

De aansluitdoos is vaak een over het hoofd gezien stuk van het zonnepaneel. Meestal vooraf geïnstalleerd op de achterkant van een zonnemodule, besteden installateurs er weinig aandacht aan tot het aansluiten van panelen.

De PV-aansluitdoos heeft een eenvoudige, maar belangrijke rol: alle elektrische onderdelen op een zonnepaneel plaatsen en ze beschermen tegen de omgeving.

Basisprincipes van aansluitdoos

Een aansluitdoos heeft bypass-diodes die ervoor zorgen dat de stroom in één richting blijft stromen en voorkomen dat deze terugvloeit naar de panelen.

Aansluitdoos

Als een deel van een zonnepaneel in de schaduw staat, wil die string stroom verbruiken, waardoor de stroom van elektriciteit wordt omgekeerd. Diodes in de aansluitdoos voorkomen dat dit gebeurt.

Er zijn twee verschillende productietechnieken voor aansluitkasten: solderen/oppotten en klemmen. Bij de soldeer- en oppotmethode worden folies die uit het zonnepaneel komen op de diodes in de aansluitdoos gesoldeerd. De aansluitdoos moet dan worden ingegoten of  worden gevuld met een soort kleverig materiaal om thermische overdracht van warmte mogelijk te maken, de soldeerverbinding op zijn plaats te houden en te voorkomen dat deze defect raakt.
Bij klemproductie wordt de folie met een eenvoudig klemmechanisme aan de draden bevestigd. Er zijn geen dampen of grote schoonmaak zoals bij de soldeer-/oppotmethode. De prijzen van beide methoden zijn redelijk gelijk bij het vergelijken van materiaal- en arbeidskosten als geheel. De klemdoos is misschien duurder, maar de arbeid die nodig is om de andere dozen te solderen en op te potten is vaak hoger.

Hoewel er verschillende meningen zijn over de beste manier, is er weinig discussie geweest over de hoofdrol van dit vaak genegeerde product – totdat er nieuwe technologieën in de industrie kwamen.

Evolutie aansluitdoos

Omdat modules zijn veranderd, heeft de aansluitdoos dezelfde functionaliteit behouden. Maar nu met verhoogde vermogensoutputs en spanningen, moesten aansluitdozen hun vermogen verbeteren.
Coole bypass-schakelaars vervangen traditionele diodes in sommige aansluitdozen om de overmatige warmte die wordt gegenereerd door hogere module-uitgangen te verminderen. Wanneer beschaduwde panelen instinctief stroom willen verbruiken, voorkomt een traditionele diode dat dit gebeurt, maar daarbij wordt warmte gegenereerd. Een koele bypass-schakelaar werkt als een aan/uit-schakelaar en opent het circuit wanneer panelen energie proberen te onttrekken, waardoor wordt voorkomen dat er warmte wordt opgebouwd.

Junction box-technologie

Om het meeste waar voor hun geld te krijgen, wenden veel systeemeigenaren zich tot tweezijdige panelen. Energie wordt nog steeds door één aansluitdoos gevoerd, hoewel er zowel aan de voor- als achterkant van de module stroom wordt geproduceerd. Fabrikanten van aansluitdozen moesten creatief zijn met hun ontwerpen.

De snelle populariteit van bi-faciale modules betekende dat de ontwerpen van aansluitkasten onmiddellijk moesten worden geüpgraded.

Aansluitdoos mogelijkheden

De meeste micro-omvormers en optimizers worden naast de aansluitdoos aan de achterkant van de module toegevoegd. De ingebouwde power optimizer biedt slimme mogelijkheden terwijl de basisstroomfuncties van een aansluitdoos worden uitgevoerd.

Fabrikanten van aansluitkasten onderzoeken ook of ze inverter-technologie kunnen toevoegen aan hun toekomstige modellen. Het lijkt erop dat de over het hoofd geziene aansluitdoos meer aandacht trekt.