Wat is de prijs van zonnepanelen?

Schone, hernieuwbare, onuitputtelijke en winstgevende energie in minder dan 10 jaar. Met dergelijke kwalificaties lijken zonnepanelen alles te hebben. Kosten, vermogen, geldende ecologische normen, markttendensen. We helpen u bij uw energiekeuzes door alles te onthullen wat u moet weten over zonnepanelen voordat u de knoop doorhakt.

Overstappen op eigen verbruik van zonne-energie

Wat zijn de onderdelen die ervoor zorgen dat de prijs van een zonnepaneel varieert?

Het te bedekken oppervlak

Hoe groter het te bedekken oppervlak is, hoe lager de prijs van het zonnepaneel en dus van de installatie is

De prijs van een zonnepaneel , opgebouwd uit cellen, vertegenwoordigt een investering. De vele voordelen, namelijk de hoge rentabiliteit, de ecologische impact en de eigen consumptie die het toelaat, maken het echter tot een oplossing voor de toekomst. Het gebruik van zonnepanelen neemt dan ook steeds verder toe.

De prijs van een zonnepaneel is over het algemeen tussen de 2,7 en 3,7 euro exclusief belasting per wattpiek. Voor de installatie van 3 kWp zonnepanelen, wat overeenkomt met een middelgrote installatie, moet je vandaag tussen de € 5.000 en € 9.000 inclusief belasting betalen.

Goed om te weten: De wattpiek (Wp) is de meeteenheid waarmee het maximale vermogen van een zonnepaneel kan worden bepaald.

Gebruikte materialen en apparatuur

Het budget voor het plaatsen van zonnepanelen hangt dus niet alleen af ​​van de oppervlakte, maar ook van de gebruikte materialen en apparatuur.

De opkomst van fotovoltaïsche energie, en meer in het algemeen hernieuwbare energiebronnen , heeft fabrikanten er toe aangezet om innovatieve technologieën uit te vinden en nieuwe materialen te gebruiken die het mogelijk maken om de kosten van zonnepanelen te verlagen.

De gekozen apparatuur is van invloed op de prijs. Om zelf elektriciteit op te wekken en over te schakelen naar eigen verbruik zijn drie apparaten nodig: een omvormer voor zonne-energie, zonnepanelen en een meter. De omvormer zet de door de fotovoltaïsche panelen geproduceerde elektriciteit om in wisselstroom die compatibel is met het elektriciteitsnet.

Accu’s zijn verkrijgbaar in lood, lithium en gel. Tegenwoordig zijn de meeste van hen lithium-ion. Een batterij kost ongeveer € 500 / kWh opgeslagen, voor een opslagcapaciteit van ongeveer 2,5 kWh. Vanwege hun kosten worden ze vaak nog niet gebruikt.

De kosten van het vervangen van de omvormer

Een ander onderdeel waarmee rekening moet worden gehouden bij het berekenen van het budget voor het installeren van zonnepanelen, zijn de kosten voor het vervangen van de omvormer.

Terwijl zonnepanelen een levensduur hebben van 20 jaar, heeft de omvormer een levensduur van 10 jaar. Het moet daarom op een gegeven moment worden gerepareerd of vervangen. Er zijn echter enkele aanbieders met 20 jaar garantie op de omvormer.

De kracht van het zonnepaneel

De prijs van een zonnepaneel varieert aanzienlijk, afhankelijk van het vermogen. Een zonnepaneel met een lager vermogen zal een lagere investering vragen dan een zonnepaneel met meer vermogen.

Eigen verbruik of doorverkoop

Denk voordat u een offerte aanvraagt ​​na over het doel van uw zonnepanelen: eigen verbruik of doorverkoop aan de openbare dienst.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun eigen elektriciteit op te wekken en het overschot terug te verkopen aan het energiebedrijf.

Op deze manier kunnen zonnepanelen snel winstgevend zijn. De periode voordat zonnepanelen winstgevend zijn varieert op basis van verschillende criteria zoals de kostprijs van de installatie, de geproduceerde elektriciteit en het teruglevertarief als u het overschot doorverkoopt.

Overstappen op zonne-energie

Eigen verbruik maakt het mogelijk om het bedrag van uw elektriciteitsrekening te verlagen, een milieuvriendelijke aanpak te volgen en uw vastgoedactiva te vergroten door ongebruikte ruimtes te gebruiken, zoals een dak of een parkeerplaats.

FAQ

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van zonnepanelen is meer dan 20 jaar. Na deze tijd werken ze nog steeds, maar hun prestaties nemen geleidelijk af. De fabrikanten garanderen over het algemeen, na 25 jaar, 80% van hun initiële capaciteit.

De andere elementen, zoals de omvormer voor zonne-energie en de batterij, hebben een kortere levensduur. De omvormer moet na 10 jaar worden vervangen en de batterij na 7-10 jaar, tegen een meerprijs waarmee rekening moet worden gehouden vóór de installatie.

Waar een zonnepaneel kopen?

Er zijn steeds meer fabrikanten van zonnepanelen, die modellen tegen alle prijzen op de markt brengen. Ook enkele bouwmarkten hebben hun intrede gedaan in deze markt, die elk jaar groter wordt. Verschillende energieleveranciers bieden ook hun eigen zonnepanelen aan. De markt wordt langzaam steeds groter en daardoor ook volwassener. Dit maakt het makkelijker om een goede partij te vinden voor het installeren van zonnepanelen.