Zelf zonnepanelen installeren

Zonne-installaties worden steeds eenvoudiger te installeren en er is genoeg doe-het-zelf-informatie beschikbaar. Maar ben je klaar om de DIY-route te gaan?

Als u geïnteresseerd bent in zonne-energie, weet u vast al dat zonne-energie goed is voor het milieu en de lucht die we inademen, om nog maar te zwijgen van uw elektriciteitsrekening. Het is ook  één van de beste manieren om de bijdrage van uw huishouden aan de opwarming van de aarde te verminderen. Je hebt waarschijnlijk ook gehoord dat zonne-energie eigenlijk goedkoper kan zijn dan betalen voor netstroom, en je kunt je afvragen of deze bewering waar is. Nou, in de meeste gevallen is het waar. Het kost alleen tijd voordat de initiële investering terugverdiend is. Als u zonnepanelen zelf installeert, kunt u dit omslagpunt veel eerder bereiken – in sommige gevallen in de helft van de tijd.

Kun je je eigen zonnepanelen installeren?

Dat brengt ons bij de volgende grote vraag: Kun je echt je eigen zonnepanelen installeren? Nogmaals, het antwoord is ja. Als je lagbouten kunt aandraaien en geprefabriceerde onderdelen kunt monteren, en als je bereid bent een dag of twee op je dak door te brengen (of niet, als je je panelen op de grond monteert), kun je je eigen zonnesysteem installeren. U hoeft niet te weten hoe u de zonnepanelen moet aansluiten op uw huishoudstroom of het openbare stroomnet. Je huurt een elektricien in voor de huisaansluiting en het nutsbedrijf doet de rest. Voor een volledig off-grid systeem is het nutsbedrijf er helemaal niet bij betrokken.

Misschien teleurstellend, deze klus is niet eens een goed excuus om nieuw elektrisch gereedschap te kopen, aangezien je alleen een goede boormachine nodig hebt.

Waarom de meeste mensen niet zelf zonnepanelen installeren

Dus, als dit zo’n uitvoerbaar project is, waarom gebruiken de meeste mensen dan professionele installateurs? Om te beginnen hebben veel mensen goede redenen om vrijwel alles te uitbesteden, van olieverversing tot boodschappen doen. Maar zonnepanelen installateurs doen meer dan alleen de installatie. Zij ontwerpen het systeem, vragen kortingen aan, bestellen alle benodigde onderdelen en slagen voor alle keuringen. Maar feit is dat je al deze dingen zelf kunt doen, op voorwaarde dat je een behulpzame adviseur hebt en je bereid bent om de regelgeving op te volgen.
Zonne-panelen installaties worden steeds eenvoudiger en je zult er misschien versteld van staan hoeveel doe-het-zelf hulp er beschikbaar is.

De twee meest voorkomende vragen die huiseigenaren hebben over zonne-systeem: hoe groot moet het systeem zijn dat ik nodig heb en hoeveel gaat het kosten? Andere bronnen zijn leveranciers van zonne-apparatuur die zich richten op doe-het-zelvers en inkoop- en technische ondersteuning bieden, evenals consumentvriendelijke bronnen in de industrie. Er is geen wet die zegt dat doe-het-zelvers geen zonneprofessional kunnen inhuren voor hulp bij specifieke aspecten van hun project, zoals het maken van ontwerpspecificaties, het kiezen van apparatuur.

We moeten ook vooraf zeggen dat het installeren van uw eigen zonnepanelen geen proces is dat zich goed leent voor bezuinigingen. We willen niet dat u uw systeem installeert zonder een elektricien in te huren om de laatste aansluitingen te maken. (Zelfs professionele zonne-installateurs gebruiken hiervoor elektriciens!)

Installeer uw eigen zonnepanelen

Kan ik mijn eigen PV (fotovoltaïsche) systeem installeren? Checklist voor een doe-het-zelver
Het is tijd voor de proef die u vertelt of u moedig te werk moet gaan als amateur-zonne-installateur of de teugels moet overdragen aan een professional. Voor de meesten van u zal de beslissing afhangen.

1. Amateurinstallatie is toegestaan door de meest recente wet- en regelgeving

2. Je bent content met enkele uren fysiek dakwerk (mensen met grondgemonteerde systemen krijgen hier een pas) En je bent wijs genoeg om legitieme valbeveiligingsuitrusting te dragen (geen touw om je middel). Je voelt je misschien net zo zelfverzekerd als Mary Poppins die op daken danst, maar ze kan vliegen; je zou moeten worden vastgebonden.

3. U woont niet in een historische wijk of, als u dat wel doet, staat het bestemmingsplan PV-installaties toe (met aanvaardbare beperkingen).

4. Uw vereniging van huiseigenaren, als u die heeft, staat PV-systemen toe (met aanvaardbare beperkingen). Soms heeft de VvE een duwtje nodig om toestemming te geven.

5. U heeft een standaard type dakbedekking (shingles, metaal met staande naad, houten shingles, standaard plat dak). Als u leisteen, betontegels, kleitegels of andere kwetsbare/speciale dakbedekking heeft, raadpleeg dan een dakdekker en/of zonnepanelen installateur. Dit hoeft niet per se een dealbreaker te zijn.

WAARSCHUWING: Zonnepanelen-systemen zijn gevaarlijk en mogelijk dodelijk. Als installateur en eigenaar van doe-het-zelfsystemen moet u de risico’s van alle installatie- en onderhoudstaken begrijpen, respecteren en beperken. Besteed speciale aandacht aan veiligheidswaarschuwingen en aan alle vereisten in de plaatselijke bouw- en elektrische codes en handleidingen voor apparatuur.