Zonne energie opslaan

Zelfs de meest fervente zonne-energie fans zijn het eens over één beperking die zonnepanelen hebben: ze produceren alleen elektriciteit als de zon schijnt. Maar het piekverbruik van energie vindt meestal ’s avonds plaats, wat samenvalt met een verminderde opwekking van zonne-energie wat een vraag- en aanbodprobleem veroorzaakt. Het punt is dat zonnepanelen vaak meer dan genoeg energie opwekken tijdens de uren met een lagere vraag wanneer de zon schijnt om later op de dag aan de piekvraag te voldoen. Dit betekent dat efficiënte opslag van zonne-energie een schat aan mogelijkheden biedt voor zowel huiseigenaren als bedrijven.

In dit artikel gaan we dieper in op zonne-energieopslag, inclusief de voordelen, hoe het werkt en hoe het kan helpen.

Wat zijn de voordelen van het opslaan van zonne-energie?

Het opslaan van overtollige energie is essentieel om het meeste uit elk zonnepaneelsysteem te halen en kan leiden tot kostenbesparingen, efficiëntere energienetwerken en verminderde uitstoot van fossiele brandstoffen.

Het opslaan van zonne-energie heeft een aantal belangrijke voordelen:

Als elektriciteit niet wordt opgeslagen, moet ze worden gebruikt op het moment dat ze wordt opgewekt. Door energieopslag kan overtollige opwekking worden opgespaard voor piekgebruik. Wat hernieuwbare energie betreft, zorgt het opslaan van overtollige stroom ervoor dat de lichten aan blijven als de zon ondergaat of de wind stopt met waaien. Simpel gezegd, met energieopslag kan een energiereservoir worden opgeladen wanneer de productie hoog is en de vraag laag, en vervolgens wordt vrijgegeven wanneer de productie afneemt en de vraag groeit.

De gaten opvullen. Korte termijn opslag van zonne-energie zorgt voor een consistente energiestroom tijdens korte onderbrekingen in generatoren, zoals passerende wolken of routine-onderhoud.
Het energienet is kwetsbaar voor storingen en uitval door alles van bosbranden tot zwaar weer. Zonne-energieopslag creëert een beschermende bubbel tijdens disruptieve gebeurtenissen door te decentraliseren waar we onze energie vandaan halen.

Hoe wordt zonne-energie opgeslagen?

Opslag van zonne-energie kan worden onderverdeeld in drie algemene categorieën: thermisch, batterij en mechanisch. Laten we ze allemaal even bekijken.

Wat is thermische opslag?

Thermische energieopslag maakt gebruik van verschillende middelen – zoals water of gesmolten zout – om warmte van de zon te absorberen en vast te houden. De verwarmde materie wordt opgeslagen in een geïsoleerde tank totdat de energie nodig is.

Wat is batterijopslag?

Zonne-energie kan ook worden opgeslagen in elektrochemische batterijen. Wanneer zonne-energie in een batterij wordt gestopt, slaat een chemische reactie tussen de batterijcomponenten en de energie. De reactie wordt omgekeerd wanneer de batterij leeg is, waardoor stroom de batterij kan verlaten. Lithium-ion batterijen worden het meest gebruikt in zonne-energietoepassingen en nieuwe batterij technologieën breidt zich snel uit, dat belooft goedkopere, meer schaalbare oplossingen voor batterijopslag.

Wat is mechanische opslag?

Mechanische energieopslag maakt gebruik van de potentiële energie van een object om elektriciteit op te wekken. Mechanische opslagmethoden zetten overtollig elektrisch vermogen om in mechanisch vermogen, dat weer wordt omgezet in elektriciteit voor later gebruik. Er zijn drie prominente mechanische energieopslagsystemen:

Vliegwiel. Deze methode gebruikt overtollige elektriciteit om een vliegwiel te laten draaien, dat later elektriciteit opwekt om snelle energie te leveren tijdens piekmomenten.

Gepompte hydro. Bij gepompte hydro wordt water bergopwaarts gepompt naar een reservoir dat zich boven turbinegeneratoren bevindt. Het water mag door turbines stromen en elektriciteit opwekken als de vraag groot is.

Perslucht. Met dit energieopslagsysteem wordt perslucht in grote vaten, zoals een tank of ondergrondse formatie, gepompt. De lucht komt vrij om tijdens piekvraag elektriciteit op te wekken.

De beste manier om zonne-energie op te slaan

Er is geen wondermiddel voor de opslag van zonne-energie. Oplossingen voor de opslag van zonne-energie zijn afhankelijk van uw vereisten en beschikbare middelen. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende opties voor zonne-energieopslag voor commerciële en huishoudelijke toepassingen.

Commerciële opslag van zonne-energie

Energiebedrijven en andere bedrijven hebben over het algemeen grotere budgetten dan individuele huishoudens, waardoor mechanische en thermische opslag haalbare opties zijn. Hoewel de kosten voor deze opslagmethoden hoog kunnen zijn, helpen ze nutsbedrijven de piekvraag naar energie bij te houden.

Energieopslag op het net met batterijen van de volgende generatie. 2020 was een recordjaar voor nieuwe energieopslag. De meeste nieuwe implementaties zijn één uur front-of-the-meter (FTM) opslagoplossingen, maar bieden niettemin een veelbelovende kijk op de toekomst van commerciële zonne-energieopslag.

Perslucht, de meest kosteneffectieve mechanische opslagoptie, is voor grootschalige toepassingen.

Gepompte hydro. Overtollige zonne-energie kan worden gebruikt om water bergopwaarts te pompen, waardoor een enorme hoeveelheid potentiële energie ontstaat. Dit is de op één na beste optie voor mechanische energieopslag op grote schaal. Het is echter alleen beschikbaar in bepaalde gebieden, aangezien nieuwe gepompte waterkrachtcentrales hoge initiële kosten en aanzienlijke wettelijke hindernissen met zich meebrengen.

Thuis Zonne-energie Opslag

Particuliere zonne-energie heeft talloze voordelen, waaronder veerkracht, kostenbesparingen en decentralisatie van elektrische productie (ook wel bekend als ” virtuele energiecentrales “). Maar de commerciële methoden voor energieopslag die we hierboven hebben besproken, zijn waarschijnlijk onbetaalbaar voor de gemiddelde huiseigenaar. Gelukkig kan batterijopslag een kosteneffectieve en efficiënte manier bieden om zonne-energie op te slaan .

Lithium-ion batterijen zijn de ideale oplossing voor de opslag van zonne-energie in huis . Ze zijn relatief goedkoop (en worden steeds goedkoper), onopvallend en geschikt voor verschillende behoeften. Andere batterijen die algemeen verkrijgbaar zijn voor huishoudelijk gebruik, zijn onder meer zoutwaterbatterijen en loodzuurbatterijen.

Ongeacht het type batterij, stellen huishoudbatterijen huiseigenaren in staat om energie te besparen tijdens hoge productie, lage vraagtijden (dwz tijdens de werkdag) voor gebruik tijdens perioden met hoge vraag wanneer de opwekking afneemt. Zonne-energieopslag voor thuis erft dezelfde voordelen van grootschalige opslag van zonne-energie, wat zich vertaalt in veerkracht, ononderbroken energie en kostenbesparingen. Deze voordelen gaan rechtstreeks naar de huiseigenaar.