Zonnepanelen installateur

Als je hebt besloten een grote investering in je huis te doen, in de vorm van duurzame energie, wil je er zeker van zijn dat je de beste mensen voor je hebt. Nu zonne-energie snel een meer toegankelijke technologie wordt, wordt de markt overspoeld met bedrijven die beweren de beste zonne-installateurs te zijn die er zijn. Maar hoe onderscheid je de cowboys van de kwaliteitsinstallateurs? Hier zijn enkele tips om u te helpen beslissen.

Tips voor het kiezen van een zonnepanelen installateur

1. Zonne-installateurs met accreditatie of voldoende ervaring

Zoek naar zonnepanelen installateurs die geaccrediteerd zijn. Een goede zonne-installateur heeft bijvoorbeeld het keurmerk Zonnekeur. Daarnaast zijn er verder op dit moment helaas nog geen keurmerken. Daarom is het van belangrijk om na te gaan hoelang de installateur al ervaring heeft in de branche.

2. Goede bedrijven hoeven geen verkooptactieken onder hoge druk te gebruiken

Bedrijven die zonneproducten verkopen, moeten geen gebruik maken van technieken om te proberen u een snelle beslissing af te dwingen. Als u zich onder druk gezet voelt door het bedrijf dat uw offerte verstrekt, is het waarschijnlijk het beste dat u er toch niet mee doorgaat.

3. Ontvang ten minste drie offertes

Vraag minimaal drie bedrijven om een offerte voor uw installatie te komen maken. Dit geeft u niet alleen de kans om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken, het geeft u ook de mogelijkheid om een idee te krijgen van het bedrijf en of u zich prettig voelt om met hen samen te werken.

4. Onderzoek de bedrijven en vraag naar referenties

Een goede zonne-installateur zou al een tijdje actief moeten zijn en zou geen probleem moeten hebben om u referenties of getuigenissen van eerdere klanten te bezorgen. Ontdek zelf hoe lang ze al actief zijn en laat een flitsende website je niet voor de gek houden door te denken dat ze competenter zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

5. Vraag het aan je buren

Als u andere mensen in de omgeving kent die al zonnepanelen hebben geïnstalleerd, schroom dan niet om op de deur te kloppen en hen te vragen of zij het bedrijf aanbevelen. Je kunt veel meer leren door met echte klanten te praten, dus ontdek welke firma ze hebben geïnstalleerd en wat goed en slecht was aan het installatieproces. De meeste investeerders in zonne-energie zullen u maar al te graag hun systeem laten zien en met u praten over het bedrijf dat het heeft geïnstalleerd.

6. Weet wat je wilt

Zonnepanelen zijn er in veel verschillende soorten. Welke u voor uw huis nodig heeft hangt af van hoeveel u te besteden heeft en wat u belangrijk vindt. Variaties in de kristalstructuur van PV-panelen en de constructie van thermische zonnepanelen kunnen een groot verschil maken voor hun efficiëntie en installatiekosten. Dus zorg ervoor dat u de verschillen begrijpt.

7. Verwacht dat ze bij je thuis komen

Het is onmogelijk om een woning te beoordelen op geschiktheid voor zonne-energie zonder het huis te bezoeken, dus wees op uw hoede voor elk bedrijf dat een ’telefonische’ offerte aanbiedt. Verwacht dat ze de woning bezoeken, het dak inspecteren op constructieve deugdelijkheid, de meterkast bekijken en u vragen stellen over uw levensstijl en energieverbruik.

8. Verwacht aanvullend advies en aanbevelingen

Met dit in gedachten zal een goede zonne-installateur vaak advies geven over het verbeteren van de energie-efficiëntie van uw huis in het algemeen. Dit kan verder gaan dan enkel de zonnepanelen installatie.

9. Verduidelijken wat de offerte inhoudt

Offertes moeten worden opgeschreven, gespecificeerd en specifiek voor uw huis zijn. Neem geen genoegen met een bedrag dat uit de lucht lijkt te zijn gegrepen. Vraag om de uitsplitsing en vraag of er items zijn die ze niet hebben opgenomen. Voor sommige installaties zijn dure items nodig, zoals steigers, terwijl voor andere misschien versterkingswerk aan het dak moet worden gedaan voordat de panelen omhoog gaan. Zorg ervoor dat alles is genoteerd, anders kunt u voor een onaangename verrassing komen te staan als u de eindafrekening krijgt.

10. Bekijk welke nazorg je krijgt

Uw zonne-installatie moet gedurende een bepaalde periode een gegarandeerde opbrengst hebben. Deze periode kan van fabrikant tot fabrikant verschillen. Controleer wat u krijgt bij de door u gekozen installateur en vraag naar de diensten die zij na de installatie leveren als de technologie niet meer werkt of onderhoud nodig heeft. Er kan soms een verschil zijn in de lengte van de fabrieksgarantie en de installateursgarantie, dus controleer wie aansprakelijk is voor de arbeidskosten als de fabrieksgarantie nog geldig is maar de installateursgarantie is verlopen.

Hoe u ook kiest voor uw installateur van zonnepanelen, meld u niet in een opwelling aan bij een bedrijf. Dit is tenslotte een groot deel van het werk dat aan uw huis wordt gedaan en als er iets misgaat of niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd, is een nieuw dak of een nieuwe installatie een kostbare investering. Vergelijk installateurs niet alleen op kosten, want u vergeet snel de €200,- die u hebt bespaard als de klus slordig is of de garantie ongeldig is.