Zonnepanelen op dakkapellen

Als u van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, kunt u ervoor kiezen deze op uw dakkapel te laten plaatsen. Daar zijn ze vaak minder zichtbaar, waardoor je de uitstraling van je woning behoudt. Dakkapellen met een schuin dak zijn perfect, maar dakkapellen met een plat dak kunnen ook gebruikt worden als ze sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen. De beste optie die je hebt is om het plaatsen van een nieuwe dakkapel te combineren met zonnepanelen.
In dit artikel vind je:

– De kosten
– De prijsstructuur
– Keuzes die de prijs beïnvloeden
– De oriëntatie en het type dak
– De situatie rondom het huis
– Het type zonnepaneel
– Interessante spaartips
– Vergelijk offertes

De kosten

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen hebben voornamelijk te maken met de afmetingen van de kapel. Het is waarschijnlijk onmogelijk om alle energie die je jaarlijks gebruikt met deze oppervlakte op te wekken, maar elk zonnepaneel die je plaatst is winstgevend. De efficiëntie ervan hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de ligging van het dak, de grootte van de dakkapel en de situatie rondom het huis.

Een kleine dakkapel met een plat dak: Een kleine dakkapel met een plat dak is waarschijnlijk het goedkoopst. U kunt hier probleemloos meerdere zonnepanelen plaatsen als de dakkapel sterk genoeg is om deze te dragen. Op een plat dak nemen ze meer ruimte in beslag.

Een nieuwe dakkapel met zonnepanelen: het makkelijkst is om uw dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen te kopen. Deze worden in de fabriek gemonteerd en volledig op maat gemaakt. Dit geeft u het beste rendement, omdat ze het gehele dakoppervlak kunnen bedekken en op maat gemaakt kunnen worden. Deze optie geldt alleen als u al van plan was een dakkapel aan te schaffen.

Dakkapel en dak bedekken met zonnepanelen: wil je alle energie die je huishouden jaarlijks verbruikt opwekken? Alleen zonnepanelen op het dak van de dakkapel zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. U kunt de zonnepanelen op uw dakkapel combineren met zonnepanelen op het dak.

De prijsstructuur

Het merendeel van de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dakkapel zijn materiaalkosten. De arbeidskosten zijn relatief laag, omdat dit een klus is die snel geklaard kan worden. Omdat het waarschijnlijk niet om een groot aantal zonnepanelen gaat, kun je rekenen op 22 procent arbeidskosten en 78 procent materiaalkosten. En omdat het aandeel van materialen in de totaalprijs zo hoog is, kun je hier de meeste besparingen mee realiseren. Zorg ervoor dat je alle mogelijkheden hebt bekeken qua type zonnepanelen en leveranciers. Door het huidige assortiment zonnepanelen te kennen, vindt u waarschijnlijk een goede deal die bij uw situatie past.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De totale prijs die u uiteindelijk betaalt, hangt af van een aantal factoren en keuzes die u maakt. Soms heb je daar invloed op en soms niet. De belangrijkste mogelijkheden worden hier vermeld.

De oriëntatie en het type dak

Zonnepanelen kunnen zowel op hellende als op platte daken worden geplaatst, zolang het dak niet op het noorden is gericht. Een dak op het zuiden is het meest efficiënt. Op een plat dak kun je minder zonnepanelen plaatsen dan op een schuin dak. Ook is het erg belangrijk dat de dakkapel sterk genoeg is, zeker als het dak plat is. De zonnepanelen staan schuin en moeten verzwaard worden om te voorkomen dat ze van het dak zouden kunnen waaien.

De situatie rondom het huis

Als er bomen rondom het huis staan die voor schaduw zorgen, of andere gebouwen of objecten die ervoor zorgen dat de dakkapel in de schaduw komt te staan, dan is het wellicht verstandig om een andere plek voor de panelen op het dak te kiezen. De prijs voor zonnepanelen die niet de maximale opbrengst hebben, zal te hoog zijn.

Het type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen om uit te kiezen. Elk soort zonnepaneel heeft een andere prijs en efficiëntie. De duurste monokristallijne panelen hebben het hoogste rendement en nemen daardoor minder ruimte in beslag op het dak. Monokristallijne zonnepanelen zijn de beste manier om het beste rendement te behalen op een beperkt oppervlak als je een kleine dakkapel hebt.

Bespaartips

De prijs van zonnepanelen is lager dan ooit. Ook zonnepanelen worden steeds populairder en de prijs lijkt stabiel. Toch blijft het een flinke investering om zonnepanelen aan te schaffen. Hier leest u hoe u geld kunt besparen op deze aankoop.

Vergelijk offertes

Wanneer u offertes aan het overwegen bent dan is het verstandig om bij meerdere installateurs een offerte op te vragen. Op deze manier krijg je een goede indicatie van de prijs. Bekijk naast de prijs ook andere zaken zoals garantie en service en neem dit ook mee in de overweging.