Groene energie vergelijken

Er zijn veel energiebedrijven die groene energie aanbieden, maar als we de groene energie vergelijken; welke van deze bedrijven heeft nou echt groene energie? Wise onderzoekt elk jaar samen met Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu welke groene stroom echt groen is en bijdraagt aan groene verduurzaming van Nederland.

Maar liefst 5 energiebedrijven scoren het maximale aantal punten 10 uit 10. En zijn er in totaal 11 bedrijven met een score tussen de 8 en 10 punten.

Groene energie vergelijken
Groene energie vergelijken

Bronvermelding
De staafdiagram en de gegevens over de ranking van groene energieleveranciers komen uit het onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond.

Echt groene energie vergelijken

In bovenstaande lijst staan veel energiebedrijven die veel marketingcampagnes voeren waarin ze claimen duurzaam en groen te zijn. Maar vaak is slechts een klein deel van de energie die ze leveren echt groene energie. Grote energieleveranciers halen vaak nog maar een klein deel van hun energie uit duurzame bronnen in Nederland en komt het grootste deel van hun energie uit fossiele energiecentrales. Het is dus best lastig om groene stroom te vergelijken bij de verschillende energieleveranciers.

Het onderzoek naar groene energie

Om tot een onafhankelijke ranking te komen heeft CE Delft in opdracht van Greenpeace, Wise, Natuur & Milieu een onderzoek gedaan naar de energiebedrijven. In dit onderzoek zijn 54 stroomleveranciers beoordeeld op drie bedrijfsonderdelen:

– Investeringen in groene energie
– Inkoop van stroom
– Levering van stroom

De 3 onderdelen zijn beoordeeld om tot een eerlijk cijfer te komen die verder kijkt dan alleen naar de levering van stroom. Uit onderzoek is gebleken dat er energiebedrijven zijn die meer groene energie leveren dan inkopen of produceren. Dit kunnen energiebedrijven realiseren door fossiele energie te produceren of in te kopen en te combineren met een GvO’s (garantie van oorsprong certificaten).

Hierdoor krijgt grijze stroom een groen label en wordt het door de energiebedrijven aangeprezen als “Groene stroom”. Lees hier alles over garantie van oorsprong certificaten. Deze vorm van misleiding zorgt helaas voor een verwarrend effect bij consumenten. Daarnaast draagt het niet tot nauwelijks bij aan de verduurzaming in Nederland en benadeelt het energiebedrijven in Nederland die wel duurzame energie verkopen.

De groenste energiebedrijven van 2020

De groenste energiebedrijven van 2020 investeren in groene energie door in Nederland energie te produceren uit door gebruik te maken van duurzame bronnen zoals wind-, zonne- of waterkracht energie.
Deze vijf energiebedrijven zijn gekozen tot de groenste van 2020:

– Pure Energie
– Vrijopnaam
– Energie VanOns
– OM | Nieuwe energie
– Powerpeers

Deze energiebedrijven scoorden het hoogste cijfer op het gebied van inkoop, levering en investeren in groene energie.

Bekijk de groenste energieleverancier

Kosten van groene energie

De kosten van groene energie is geheel afhankelijk van de woonsituatie. Een tussenwoning heeft in veel gevallen een lager energieverbruik dan een vrijstaande woning. Om de kosten van groene stroom te vergelijken zijn de groenste energiebedrijven vergeleken op basis van het gemiddeld verbruik van een Nederlands huishouden. Voor gas komt het gemiddelde verbruik op 1.340m3 en elektriciteit komt uit op 2.832 kWh (Bron: Milieu centraal en CBS. Berekening Nibud, 2020).

Met de gemiddelde verbruik cijfers van 2.832 kWh elektriciteit en 1.340m3 gas zijn de kosten voor 1 jaar vast tarief exclusief welkomskortingen:

– Pure Energie: €1.656,-
– Vrijopnaam: €1.665,-
– Energie VanOns: €1.641,-
– OM | Nieuwe energie: €1.638,-
– Powerpeers: €1.682,-

Peildatum: 21-12-2020, met een verbruik een van 2.832 kWh (enkele meter) en 1.340m3 gas exclusief welkomskortingen. Op basis van 1 jaar vast tarief.

Zoals hierboven zichtbaar zit er bijna geen verschil in de prijzen tussen de groene energieleveranciers. Bij Pure Energie (€70,-) en Powerpeers (€150,-) is de welkomskorting wel weggelaten in de berekening. Bij deze 2 aanbieders ben je voordeliger uit als je van plan bent na een jaar weer opnieuw te switchen.

Het loont om groene stroom te vergelijken tussen de groene energieleveranciers en afhankelijk van jouw eigen situatie kan er verschil in prijs per jaar zijn. Alleen is het prijsverschil vaak beperkt en ook afhankelijk van het verbruik wat je in toekomst gaat hebben wat erg lastig te voorspellen is.

Vergelijking tussen groene energiebedrijven en minder groene energiebedrijven

Van groene energie wordt soms gedacht dat dit duurder is. Vaak valt dit nog wel mee in vergelijking met grijze energie. Om deze vergelijking te maken hebben we ook de prijzen onderzocht van 5 bedrijven met een score lager dan 5.

– Allure: €1.690,-
– Oxxio: €1.664,-
– United consumers: €1.690,-
– Innova: €1.660,-
– Delta: €1.692,-

Peildatum: 21-12-2020, met een verbruik een van 2.832 kWh (enkele meter) en 1.340m3 gas exclusief welkomskortingen. Op basis van 1 jaar vast tarief.

De gemiddelde prijs voor de 5 bedrijven met een lagere score is: €1.679,-.

Op basis van de vergelijking is de gemiddelde prijs bij:
Groene energieleveranciers: €1.656,-
Minder groene energieleveranciers: €1.679,-

Op basis van bovenstaande vergelijking zijn groene energiebedrijven gemiddeld zelfs iets voordeliger. Hieruit blijkt dus dat groenere energiemaatschappijen lang niet altijd duurder hoeven te zijn.

De reden waarom energieprijzen verschillend zijn

Elke energieleverancier hanteert andere tarieven voor de verschillende onderdelen van een energierekening. Een energierekening is opgebouwd uit verschillende delen waaronder:

– Leveringskosten per kWh of m3 gas
– Energiebelasting
– Opslag duurzame energie
– Netwerkbeheerkosten
– BTW
– Eventuele kortingen
– Andere toeslagen, kosten of verrekeningen

Een aantal onderdelen zoals de BTW (21%) zijn vaste tarieven, maar bijvoorbeeld de leveringskosten kan een energiemaatschappij zelf bepalen op basis wat voor hun rendabel is. Zo kan het dat een huishouden bij de ene energiemaatschappij met een bepaald verbruik net iets goedkoper is dan bij een andere energiemaatschappij.

Groene energiemaatschappijen stapsgewijs vergelijken

Een energiemaatschappij vergelijken op basis van alleen de prijs vergelijken is nog steeds een beetje koffiedik kijken. De vergelijking maak je op basis van een verwacht gas en of stroomverbruik in de toekomst. Dit verwachte verbruik kan in de praktijk altijd hoger of lager uitpakken. Bijvoorbeeld door het beter isoleren van een woning kan het gasverbruik lager worden. Hierdoor kan de op voorhand goedkoopste energiemaatschappij in de praktijk achteraf toch iets duurder zijn dan een andere.

Op basis van onderstaande drie stappen kun je overwogen een groene energiemaatschappij kiezen:

1. Duurzaamheid. Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een energiemaatschappij met “het hart op de juiste plek” en die actief wil bijdragen aan een klimaatvriendelijker Nederland.

Op basis van het onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond zijn dat:

– Pure Energie
– Vrijopnaam
– Energie VanOns
– OM | Nieuwe energie
– Powerpeers

2. Verwachte prijs. Vergelijk bij enkele van deze groene energiemaatschappijen de prijs die je naar verwachting moet betalen op basis van jouw eigen verbruik. Op de websites van de energiemaatschappijen is het mogelijk om eenvoudig de verwachte prijs te berekenen.

3. Ervaringen van anderen en je eigen gevoel. Als er enkele energiemaatschappijen dicht bij elkaar zitten qua prijs is het goed om te kijken naar de ervaringen van anderen. Zoek op bijvoorbeeld Google eens naar reviews of ervaringen van het energiebedrijf. Dit geeft je een gevoel hoe klantvriendelijk het bedrijf is.

Wat ik persoonlijk doe is een bedrijf even bellen om te zien hoe lang de telefonische wachttijden zijn. Stel eens een paar vragen over bijvoorbeeld het overstappen. Dit geeft een goed gevoel bij hoe je te woord wordt gestaan. Dit geeft toch altijd een bepaald gevoel. En dit gevoel kun je meenemen bij het vergelijken van groene energie bij de verschillende energiemaatschappijen.

Bekijk de groenste energieleverancier & de top 5