Wat is een zonnepanelen omvormer en hoe werkt het?

Met de toegenomen belangstelling voor hernieuwbare energiebronnen over de hele wereld, is ook de belangstelling voor zonnesystemen met verbazingwekkende snelhed gestegen. Het vermogen van de zon om een heel huis van stroom te voorzien is een enorm milieuvoordeel (denk aan alle bespaarde elektriciteit!)

Maar als het om zonnepanelen systemen gaat, weet u dan eigenlijk waar een zonnepanelenset uit bestaan en hoe ze werken?

Zonnesystemen bestaan uit zonnepanelen (of fotovoltaïsche (PV) panelen), een omvormer ( super belangrijk) en een rek om alles op zijn plaats te houden. Ze kunnen ook een batterij bevatten, afhankelijk van het systeem en een elektriciteitsmeter. Het aantal en type panelen voor elk systeem zal afhangen van de benodigde energie-output. Gezien hoe belangrijk en voordelig zonnesystemen zijn, dachten we dat we wat informatie zouden verzamelen over omvormers voor zonne-energie, hoe ze werken en waar we op moeten letten bij een goede omvormer voor zonne-energie, gezien hun belang

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een van de meest cruciale onderdelen van een zonne-energiesysteem. Een omvormer voor zonne-energie zet de energie-output van zonnepanelen om in een bruikbare elektriciteitsvorm, voor gebruik in uw huis of in een bedrijf.

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer voor zonne-energie werkt door de variabele gelijkstroom, of ‘DC’-uitgang, van uw zonnepanelen op te nemen en deze om te zetten in wisselstroom van 120V/240V of ‘AC’-uitgang. De apparaten in uw huis werken op wisselstroom, niet op gelijkstroom. Daarom moet de omvormer voor zonne-energie de gelijkstroomoutput veranderen die door uw zonnepanelen wordt verzameld.

Om wat technischer te zijn, schijnt de zon op je zonnepanelen (of fotovoltaïsche (PV) cellen), die zijn gemaakt van halfgeleiderlagen van kristallijn silicium of galliumarsenide. Deze lagen zijn een combinatie van zowel positieve als negatieve lagen, die verbonden zijn door een knooppunt. Als de zon schijnt, absorberen de halfgeleiderlagen het licht en sturen de energie naar de PV-cel. Deze energie loopt rond en stoot elektronen af, ze bewegen tussen de positieve en negatieve lagen, waardoor een elektrische stroom ontstaat die bekend staat als gelijkstroom (DC). Zodra deze energie is geproduceerd, wordt deze ofwel opgeslagen in een batterij voor later gebruik of rechtstreeks naar een omvormer gestuurd (dit hangt af van het type systeem dat u heeft).

Energieproductie in het zonnepanelen systeem

Wanneer de energie naar de omvormer wordt gestuurd, is deze in gelijkstroomformaat, maar uw huis heeft wisselstroom nodig. De omvormer grijpt de energie en voert deze door een transformator, die vervolgens een AC-uitgang uitspuugt. De omvormer ‘bedriegt’ in wezen de transformator door te denken dat de DC eigenlijk AC is, door hem te dwingen op een manier als AC te werken – de omvormer laat de DC door twee of meer transistors lopen die supersnel aan en uit gaan en voeden twee verschillende kanten van de transformator.

Soorten omvormers voor zonne-energie

Nu je weet wat een omvormer voor zonne-energie is en hoe deze werkt, is het tijd om naar de verschillende soorten omvormers te kijken. Er zijn 5 verschillende soorten omvormers voor zonne-energie, allemaal met verschillende voordelen:

Batterijomvormers

Een accu-omvormer is de beste optie als u achteraf een accu in uw zonnestelsel moet plaatsen, of als u uw accu gescheiden wilt houden van uw zonnepanelen en door een andere omvormer wilt laten lopen. Een batterijomvormer zet uw batterijvermogen om in 230V AC en voedt deze waar mogelijk in uw schakelbord (in plaats van netstroom).

Centrale omvormers

Een centrale omvormer is enorm groot en wordt gebruikt voor systemen die honderden kilowatts (of soms zelfs megawatts) aan volume nodig hebben. Ze zijn niet bedoeld voor huishoudelijk gebruik en lijken op een grote metalen kast, waarbij elke ‘kast’ ongeveer 500 kW aan stroom kan verwerken. Ze worden over het algemeen commercieel gebruikt voor grootschalige installaties of voor zonneparken.

Hybride omvormers

Hybride omvormers, ook wel ‘multi-mode omvormers genoemd, maken verbinding met de aangesloten accu’s via ‘DC-koppeling’ (wanneer zowel de zonne-energie als de accu’s één omvormer gebruiken en de DC van de zonnepanelen laadt de accu’s op via een DC-lader) en zijn elektronica regelt het laden en ontladen van de accu.

Micro-omvormers

Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn micro-omvormers superklein (de grootte van een boek!) en is de verhouding tussen zonnepaneel en micro-omvormers 1:1. Het voordeel van onder andere een micro-omvormer is dat ze elk zonnepaneel afzonderlijk optimaliseren, wat meer energie biedt (vooral in schaduwrijke omstandigheden).

String-omvormers

Last but not least zijn er stringomvormers. Stringomvormers zijn de meest voorkomende omvormeroptie voor particulier gebruik en er is meestal 1 stringomvormer per zonne-installatie. Ze staan bekend als ‘stringomvormers’ omdat er een reeks zonnepanelen op is aangesloten.

Wat maakt een goede omvormer voor zonne-energie?

Als je kijkt naar de vele verschillende merken, soorten en maten omvormers, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten als het gaat om goede omvormers voor zonne-energie. Waaronder :

Is de zonne-omvormer goedgekeurd?

Het is ook de moeite waard om het bedrijf zelf te bekijken, zijn geschiedenis en hoe lang het al bestaat. Zijn het experts op dit gebied, of zijn het eigenlijk specialisten op een ander gebied?

Welke maat omvormer voor zonne-energie is het beste?

Dit is een vraag waar veel mensen mee zitten. Voor de beste uitleg die we kunnen geven, is het beste om een omvormer te kopen die het maximale vermogen aan kan dat een zonne-energiesysteem kan produceren. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een zonne-energiesysteem van 3.000 wattpiek, heeft u een omvormer van 3.000 wattpiek nodig.
Zorg ervoor dat het vermogen van uw omvormer in kilowatt gelijk is of hoger is dan het vermogen van de zonnepanelen

Is de zonne-omvormer weerbestendig?

Dit is een goede vraag om te overwegen als u kijkt naar waar uw omvormer zal worden geplaatst. Als het weerbestendig is, biedt dit je natuurlijk wat meer flexibiliteit als het gaat om plaatsing, maar als dat niet het geval is, moet je misschien overwegen om een weerbestendige kooi te kopen voor bescherming (maar dat kost extra). De algemene regel is dat hoe beter uw omvormer voor zonne-energie is beschermd, hoe langer hij meegaat en hoe beter hij presteert.

Bekijk het display van de omvormer voor zonne-energie en zie hoeveel informatie er direct op uw omvormer kan worden bekeken, of dat er een optie voor bewaking op afstand is (bijvoorbeeld vanaf een console in uw huis). Een deel van de informatie die op het display kan worden weergegeven, omvat:

– Hoeveel uur heeft het systeem stroom geproduceerd?
– Het aantal kilowatt (kW) dat het systeem momenteel produceert
– De hoeveelheid energie (kilowattuur) die het systeem dagelijks produceert
– De hoeveelheid elektriciteit (kilowattuur) die het systeem heeft geproduceerd sinds installatie

Er zijn zelfs externe opties voor uw mobiele apparaten of computers, dus het hangt echt af van uw budget en uw vereisten als het gaat om het display.
Zorg ervoor dat u de classificatie van omvormers voor zonne-energie zorgvuldig leest – ze zijn geclassificeerd in termen van ‘DC-ingang’ en ‘AC-uitgang’, dus zorg ervoor dat u een systeem kiest dat aan uw behoeften voldoet.

Garantie zonne-omvormer

Dit is een grote! De meeste netgekoppelde omvormers gaan meestal ongeveer 10-20 jaar mee en (realistisch gezien) zouden ze allemaal minimaal 10 jaar mee moeten gaan. Afhankelijk van de omvormer zijn de garanties meestal zo’n 5-12 jaar, soms met enkele verlengingsopties tegen een meerprijs. Bekijk de omvormer die u wilt en de kenmerken ervan en weeg de noodzaak af voor een langere garantie dan wat wordt aangeboden – onthoud altijd: hoe langer de garantie, hoe meer bescherming u hebt.

Kan ik mijn omvormer voor zonne-energie uitbreiden?

Dit is een overweging als u uw zonnestelsel in de toekomst wilt uitbreiden. Het is het beste om hierover met een zonne-elektricien te praten, want wat je nodig hebt, hangt echt af van veel verschillende factoren (te veel om hier op te noemen!).

Wordt u aangesloten op het net?

Als u op het net wordt aangesloten (waar de energie van uw zonnepanelen naar uw huis of het hoofdenergienet gaat), zorg er dan voor dat u omvormers voor zonne-energie beoordeelt met een efficiëntie van ten minste 93% (op transformator gebaseerd) of 95% (transformatorloos). Dit zijn de verwachte efficiëntieniveaus voor de meeste goede omvormeropties.

Hoeveel moet ik betalen?

Dit is de lastigste vraag en we kunnen hierop geen exact antwoord geven. Het hangt echt af van uw vereisten hoeveel u moet betalen, met prijzen variërend van €300,- tot € 2.000,- of meer. Het enige dat we je kunnen vertellen is: koop nooit de goedkoopste optie . Ze gaan niet lang mee en je koopt een andere omvormer lang voordat je zou moeten.