Zonnedakpannen

Zonnedakpannen bieden een alternatief voor conventionele zonnepanelen. In plaats van op bestaande daken stellingsystemen te installeren, maken zonnedakpannen deel uit van het dak zelf. Ze kunnen een haalbare optie zijn bij nieuwbouw en grote renovaties, omdat een dakinstallatie en een zonnepaneel kunnen worden gecombineerd tot één onderdeel.

In bestaande gebouwen is het grootste nadeel dat u delen van uw dak moet verwijderen voor hun installatie. Ze zijn ook duurder dan conventionele zonnepanelen. Echter, in gevallen waar toch een nieuw dak of een dakuitbreiding gepland is, kunnen zonnepannen lagere kosten opleveren dan de som van een normaal dak en zonnepanelen.

Hoeveel kosten zonnedakpannen?

De kosten van zonnetegels variëren afhankelijk van de aanbieder, maar u kunt verwachten dat u meer dan bij traditionele zonnepanelen betaald. In termen van kosten kunnen zonnedakpannen niet concurreren met zonnepanelen. Ze kunnen echter kosteneffectief zijn vooral wanneer een dak wordt vervangen en daarmee tegelijkertijd wordt overwogen om een zonnesysteem te plaatsen. Hiermee worden de kosten voor dakpannen bespaard.

Een eigen voorkeur

Persoonlijke voorkeuren spelen ook een rol bij de keuze tussen zonnepanelen of zonnedakpannen. Aangezien zonnedakpannen ongeveer twee keer zo duur zijn als normale PV-modules, is hun terugverdientijd twee keer zo lang. Beide producten hebben echter een typische levensduur van meer dan 25 jaar. In beide gevallen kunnen besparingen op de lange termijn worden verwacht, maar zonnedakpannen hebben meer tijd nodig om het break-even punt te bereiken.

Wanneer worden conventionele zonnepanelen aanbevolen?
Zonnepanelen zijn niet alleen betaalbaarder, ze kunnen ook meer watt per vierkante meter genereren. Hoogrenderende zonnepanelen hebben een capaciteit van meer dan 360 W binnen een oppervlakte van 1,75 m². Dit betekent dat u meer stroom kunt opwekken per vierkante meter dak

Zonnepaneelsysteem

Zonnepanelen zijn een aanbevolen optie als u de elektriciteitsproductie wilt maximaliseren met de beschikbare ruimte. Daarentegen bieden zonnedakpannen de uitstraling van een normaal dak zonder panelen, maar wordt de beschikbare ruimte minder efficiënt gebruikt.
Als u een dak vervanging en een zonne-energiesysteem overweegt, dan kunt u het beste een offerte aanvragen voor beide opties: zonnedakpannen en een normaal dak met zonnepanelen. Houd ook rekening met de elektriciteitsproductie in de loop van de tijd. Zonnepanelen produceren meer dan drie keer meer energie per vierkante meter.