Groene energie

Vind hier alles over groene energie. Lees informatie over soorten groene stroom en energiemaatschappijen. Bekijk de groenste energieleveranciers of ontdek hoe zelf groene stroom opwekken mogelijk is.

Wat is groene stroom

Groene energie of groene stroom wordt opgewekt door onder andere windturbines, zonnepanelen of waterkracht. Deze energie is hernieuwbaar of duurzaam en heeft een minimaal negatief effect op het klimaat. Deze energiebronnen zijn onuitputtelijk waardoor deze ook door toekomstige generaties gebruik kunnen worden.

Wat is groene energie

Groene energie vergelijken

Er zijn veel energieleveranciers die groene stroom leveren. Op basis van prijs is het natuurlijk mogelijk om deze energieleveranciers te vergelijken en om een duurzame keuze te maken. Veel groene stroom die in Nederland wordt geleverd is geproduceerd met behulp van zonne-energie, windenergie of waterkracht. Groene stroom is duurzaam geproduceerd waardoor het beter is voor het milieu.

Groene energie vergelijken? Lees hier verder

Groenste energieleverancier

Groenste energieleverancier

Er zijn verschillende energieleveranciers. Maar welke energieleverancier is nou de groenste van allemaal? Wie investeert het meeste in groene stroomopwekking en bij wie kun je het beste een groen energiecontract afsluiten? Er zijn veel energiemaatschappijen die claimen dat ze groen zijn. Zijn deze energiemaatschappijen alleen echt wel zo groen?

Top 5 groenste energieleveranciers

Soorten groene energie

Er zijn verschillende soorten groene energie. De bekendste vormen zijn zonne-energie, windenergie en waterkracht energie. Verder zijn er ook vormen van omgevingsenergie die wordt gewonnen bij het gebruik van een warmtepomp. Deze installaties worden in Nederland steeds meer gebruikt om woningen te verwarmen. Alle vormen van groene energie hebben een onuitputtelijke bron. Toekomstige generaties kunnen hierdoor ook gebruik maken van deze energiebron zonder negatief effect op het klimaat.

Zelf groene stroom opwekken of energie besparen

Het is heel eenvoudig om groene stroom op te wekken. Door het gebruik van zonnepanelen kan stroom opgewekt worden. Dit kan weer ingezet worden voor apparaten binnenshuis of teruggeleverd worden aan het net wanneer je minder energie verbruikt. Een andere mogelijkheid is een warmtepomp. Deze zorgt voor een optimale temperatuur in de woning waardoor er geen gas meer gebruikt hoeft te worden.

Verder is het mogelijk om woningen beter te isoleren. Dit kan met bijvoorbeeld muurisolatie of isolatieglas. Een woning met een spouwmuur kan eenvoudig worden geïsoleerd, zelfs met een korte terugverdientijd. Er zijn natuurlijk nog veel meer oplossingen.

Ga naar de kennisbank

Isolatie

Het doel van groene energie

In Nederland hebben we toegang tot innovatieve technieken die het mogelijk maken om klimaatpositief te zijn. Komende jaren zijn belangrijk in het realiseren van een energietransitie. De technologie in duurzame energiebronnen zijn ver genoeg om de transitie te kunnen maken. Daarnaast is een veranderende rol van multinationals nodig om tot een klimaatpositief Nederland te komen.

Lees verder over het doel