Terugverdientijd zonnepanelen

De meeste mensen die zonnepanelen op hun huis of bedrijf installeren, doen dit voor de financiële voordelen. In die context is het belangrijk om over zonne-energie te denken als een investering of als een middel om op lange termijn te besparen. Met dat in gedachten is er één statistiek – van de vele! – die het meest geschikt is voor het vergelijken van verschillende offertes voor zonne-energie als investering: de terugverdientijd van zonne-energie .

Wat is de terugverdientijd van zonne-energie?

Net als bij andere investeringen schat men de terugverdientijd van zonne-energie in hoelang het duurt voordat u “break-even” bereikt op investering. De terugverdientijd voor zonne-energie wordt berekend op basis van de kosten van het zonnepanelen systeem en de besparingen die u zult zien door te voorkomen dat u voor elektriciteit betaalt.

Als uw zonnepaneelsysteem bijvoorbeeld een terugverdientijd van acht jaar heeft, betekent dit dat uw zonnepanelen in slechts acht jaar voldoende besparen op uw elektriciteitsrekening om de kosten te dekken die u ervoor hebt betaald. Maar zonnepanelen gaan 25 of zelfs 30 jaar mee, dus na het achtste jaar is het allemaal extra, dan zul je echt enorme besparingen van zonne-energie gaan zien, vaak in de orde van tienduizenden euro’s in de komende twee decennia.

Hoe werkt de terugverdientijd als u uw systeem gaat leasen?

In dit artikel bespreken we de terugverdientijd van zonne-energie wanneer u vooraf betaalt voor zonne-energie. Maar dat is niet de enige manier om een ​​zonnepaneelsysteem te betalen: zowel zonneleningen als zonneleasecontracten zijn zeer populaire methoden om een ​​zonne-energiesysteem te financieren. In het geval van een zonnelening of een lease betaal je maandelijks voor zonnepanelen, in plaats van vooraf. Hoewel u op de lange termijn minder geld zult besparen door voor zonne-energie te betalen met een lening of lease, zolang uw maandelijkse betalingen lager zijn dan wat u momenteel betaalt voor elektriciteit, is uw terugverdientijd voor zonne-energie meteen: u zult beginnen met besparen vanaf maand één!

Hoe wordt de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekend?

Om de terugverdientijd van uw zonnepanelen te berekenen, moet u twee dingen bepalen: hoeveel u betaalt voor het zonnepanelensysteem en hoeveel u jaarlijks bespaart op uw elektriciteitsrekening.

Hoeveel u betaalt voor zonne-energie?

De eerste stap bij het berekenen van uw terugverdientijd voor zonne-energie is om te bepalen hoeveel u voor zonne-energie betaalt. De kosten die u voor uw systeem betaalt, zijn afhankelijk van de grootte van het systeem en de apparatuur die u selecteert.

Voor de berekening van de terugverdientijd is het belangrijk om ook te checken voor welke regelingen, belastingverminderingen en kortingen u in aanmerking komt. Ontvangt u de regelingen vooraf, in het eerste jaar of over tien jaar?

Hoeveel u per jaar bespaart met zonne-energie

De tweede stap bij het berekenen van uw terugverdientijd voor zonnepanelen is om te kijken hoeveel u elk jaar bespaart met zonne-energie. Dit bedrag is voornamelijk een gegeven van hoeveel elektriciteit u gebruikt, hoeveel elektriciteit uw zonnepanelen zullen produceren en wat u voor elektriciteit betaalt.

Stap 1: Bepaal de gecombineerde kosten
Trek de waarde van belastingvoordelen en kortingen af ​​van de bruto kosten van uw zonnepaneelsysteem.

Stap 2: Bepaal de jaarlijkse besparing
Tel uw jaarlijkse financiële voordelen op, inclusief vermeden elektriciteitskosten en eventuele opbrengst bij terug leveren van zonne-energie.

Stap 3: Deel uw gecombineerde kosten door uw jaarlijkse financiële voordelen
Het resultaat is het aantal jaren dat u nodig heeft om het zonnesysteem terug te verdienen. Elke maand die u bespaart na uw break-evenpunt is direct geld!

Vergelijking-shopping verbetert de terugverdientijd van uw zonnepanelen

Door offertes van meerdere zonne-installateurs te vergelijken, kunt u een investering in zonne-energie vinden met een kortere terugverdientijd dan het gemiddelde. Uit onderzoek blijkt dat een investering in zonne-energie in ongeveer 6 tot 9 jaar terug te verdienen is. Na de terugverdientijd kan er van gratis elektriciteit gedurende de levensduur van het zonnepaneelsystemen worden genoten, wat tussen de 25 en 35 jaar kan zijn.