Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik in 2020 lag op ongeveer 1.180m3. Het gemiddeld gasverbruik is al enkele jaren aan het dalen. Gemiddeld lag het gasverbruik in 2016 nog op 1.300m3. Het gasverbruik is dus al 120m3 gedaald ten opzichte van een paar jaar geleden. Dat het gasverbruik daalt heeft te maken met meerdere oorzaken.

In dit artikel vind je antwoord op:
Gemiddeld verbruik gas per type gezinswoning
Gemiddeld verbruik gas per huishouden
Gemiddeld kosten gas
Gemiddeld verbruik gas verlagen
Gemiddeld verbruik gas per jaar
Gemiddeld verbruik gas per maand
Gemiddeld verbruik gas per dag

Er zijn drie voornaamste oorzaken van het dalend gasverbruik per woning:
De eerste oorzaak: Nieuwbouwwoningen worden vaak zonder gasaansluiting gebouwd .Op deze manier daalt het gemiddeld gasverbruik. Uiteindelijk wil Nederland alle woningen uiterlijk in 2050 van het gas afhebben. Hierbij helpt het dat nieuwe woningen geen gasaansluiting meer hebben.
De tweede oorzaak: Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Doordat een woning beter geïsoleerd is, is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Ook hierdoor is er steeds minder gas nodig om een woning te verwarmen.
De derde oorzaak: Er zijn gemiddeld steeds kleinere huishoudens in Nederland. Een kleiner huishouden gebruikt gemiddeld minder gas dan een groter huishouden. Ook dit zorgt ervoor dat het gemiddeld gasverbruik per woning steeds verder daalt.

Gemiddeld verbruik gas per type gezinswoning

Het gemiddelde gasverbruik per type woning verschilt heel erg. Een vrijstaande gezinswoning of een appartement zijn qua oppervlakte erg verschillend. Een grotere oppervlakte heeft vaak een hoger gasverbruik om de woning te verwarmen. Bij een grotere woning zijn er voor warmte meer mogelijkheden om de woning te verwarmen. Hieronder is het gasverbruik per type woning zichtbaar.

• Appartement 770m3
• Tussenwoning 1100m3
• Hoekwoning 1320m3
• 2-onder-1-kapwoning 1540m3
• Vrijstaande woning 2040m3

Een appartement heeft bijvoorbeeld een stuk lager gasverbruik dan een vrijstaande woning. Het gasverbruik van een vrijstaande woning kan zelfs wel 3 tot 4 keer meer zijn dan bij een klein appartement.

Gemiddeld verbruik gas per huishouden

Per huishouden kan het gemiddeld gasverbruik ook erg verschillen. Op het moment dat er meer personen in een huis wonen, is er een grotere kans dat er op een bepaald moment iemand thuis is. Wanneer er iemand thuis is, is de kans groter dat er meer gas verbruikt wordt. Vaak woont een groter huishouden gemiddeld genomen ook in een grotere woning met als gevolg meer gasverbruik. Hieronder is het gemiddeld gasverbruik per huishouden zichtbaar:

• 1 persoons huishouden 900m3
• 2 persoons huishouden 1050m3
• 3 persoons huishouden 1.400m3
• 4 persoons huishouden 1.650m3
• 5 persoons huishouden 1.750m3

Gemiddelde kosten gas februari 2023

De gemiddelde kosten voor het gas zijn afhankelijk van het energiecontract die je hebt afgesloten. Op het moment dat je een energiecontract afsluit voor gas, weerspiegeld de prijs die je betaald voor gas de huidige gasprijs. Zet je jouw energiecontract een aantal jaren vast? Dan komt doorgaans het energiebedrijf voor dezelfde periode gas in. Op dit moment is de prijs voor gas zoon 1,78 per m3 (peildatum eind februari 2023).

Op basis van de type woning berekenen we de prijs per gas per maand. De daadwerkelijk prijs kan natuurlijk verschillen op basis van het daadwerkelijk verbruik en de prijs per m3 die je betaald bij jouw energie leverancier. Hieronder getoonde prijzen zijn indicatief op basis van de gasprijs van eind februari:

• Appartement 770m3 omgerekend +/- €114,- per maand
• Tussenwoning 1100m3 omgerekend €163,- per maand
• Hoekwoning 1320m3 omgerekend €195,- per maand
• 2-onder-1-kapwoning 1540m3 omgerekend €228,- per maand
• Vrijstaande woning 2040m3 omgerekend €302,- per maand

Gemiddeld gasverbruik verlagen

Heb je een hoger dan gemiddeld gasverbruik voor jouw type woning of huishouden? Er zijn verschillende manieren om je gasverbruik te verlagen.

Hieronder benoemen we enkele manieren om het gasverbruik te verminderen:
Overschakelen naar elektrisch koken. Met bijvoorbeeld inductie kookplaten is het mogelijk om elektrisch te koken.
Een nieuwe CV-ketel. Wanneer je een oude CV-ketel hebt kan het lonend zijn om een nieuwere CV-ketel te installeren die energie efficiënter is.
In de winter de temperatuur verlagen. Het meeste gasverbruik in een huishouden gebeurt in de winter. Het verlagen van de temperatuur in een woning met 1 graad kan al resulteren in een besparing van €100,- per jaar.
Periodiek de woning verwarmen. Wanneer je niet thuis bent kun je de temperatuur in de woning verlagen. Hiermee kun je aanzienlijk besparen en toch een warme woning hebben wanneer je wel thuis bent.
Glas en kozijnen vernieuwen. Dubbel glas of trippel glas kan zorgt ervoor dat er veel minder warmte ontsnapt. Hierdoor hoeft er minder warmte opgewekt te worden.
Stap over naar een alternatieve warmtebron. Het installeren en gebruiken van bijvoorbeeld een warmtepomp in plaats van een CV-ketel kan resulteren in een lager gasverbruik en ook energierekening.
Isoleren van de woning. Door wand, vloer en dak isolatie, kan er snel en veel geld bespaard worden. Isolatie kan zelfs een zeer snelle terugverdien tijd hebben, in sommige gevallen zelfs binnen 2 jaar.
Minder vaak en lang douchen. Door minder vak en minder lang te douchen kan bespaard worden op het gasverbruik. Er hoeft minder water te worden verwarmd door de CV-ketel, wat resulteert in een lager gasverbruik.

Er zijn verschillende manieren om op het gasverbruik te besparen. Enkele mogelijkheden vragen om een investering van honderden tot tienduizenden euro’s, echter kun je ook manieren toepassen die geen investering vragen. Door minder vaak te douchen of door de temperatuur te verlagen in de woning kan direct het gasverbruik verlaagd worden.

Gemiddeld verbruik gas per jaar

Het gemiddeld verbruik van gas per jaar is erg afhankelijk van de grootte van het huishouden en het type gezinswoning. Gemiddeld genomen is het gasverbruik per jaar 1.180m3. Alleen is de verwachting dat het gemiddeld gasverbruik komende jaren gestaag zal gaan dalen. Steeds meer woningen hebben geen gasaansluiting. Hierdoor zal langzaam maar zeker het gemiddeld gasverbruik per woning in de toekomst verder dalen. Een lager gasverbruik per woning helpt Nederland om de energietransitie te maken. Zodra gas vervangen wordt door een duurzame energievorm hoeft Nederland steeds minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Gemiddeld verbruik gas per maand

Het gasverbruik kan per maand erg verschillen. Gemiddeld ligt het gasverbruik van een woning op 1.180m3 per jaar. Dit is omgerekend 98m3 gas per maand. In de wintermaanden is het gasverbruik van een woning in Nederland vele malen hoger dan in de zomermaanden. Gas wordt vooral gebruikt om mee te koken en voor de CV-ketel. Echter is het gas dat gebruikt wordt in een woning om mee te koken bijna verwaarloosbaar. Veruit het meeste gas wordt verbruikt door de CV-ketel. De CV-ketel wordt het meeste gebruik voor het verwarmen van de woning.

Gemiddeld verbruik gas per dag

Het gemiddelde gasverbruik per dag is ongeveer 3,5 m3. Het gasverbruik per dag kan wel erg verschillen. Wanneer er bijvoorbeeld niemand thuis is en de thermostaat een stuk lager staat, dan is het gasverbruik in een woning uiteraard ook een stuk lager. Hierdoor kan het gemiddeld gasverbruik per dag erg uiteen lopen.

Gerelateerde artikelen aan gemiddeld gasverbruik

Gemiddeld stroomverbruik
Grijze energie
Isolatie
Hoe werkt een warmtepomp
Hybride warmtepomp
Wat kost een hybride warmtepomp