Gemiddeld gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik in 2020 lag op ongeveer 1.180m3. Het gemiddeld gasverbruik is al enkele jaren aan het dalen. Gemiddeld lag het gasverbruik in 2016 nog op 1.300m3. Het gasverbruik is dus al 120m3 gedaald ten opzichte van een paar jaar geleden. Dat het gasverbruik daalt heeft te maken met meerdere oorzaken.

In dit artikel vind je antwoord op:
Gemiddeld verbruik gas per type gezinswoning
Gemiddeld verbruik gas per huishouden
Gemiddeld verbruik gas per jaar
Gemiddeld verbruik gas per maand
Gemiddeld verbruik gas per dag

Er zijn drie voornaamste oorzaken van het dalend gasverbruik per woning:
De eerste oorzaak: Nieuwbouwwoningen worden vaak zonder gasaansluiting gebouwd .Op deze manier daalt het gemiddeld gasverbruik. Uiteindelijk wil Nederland alle woningen uiterlijk in 2050 van het gas afhebben. Hierbij helpt het dat nieuwe woningen geen gasaansluiting meer hebben.
De tweede oorzaak: Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Doordat een woning beter geïsoleerd is, is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Ook hierdoor is er steeds minder gas nodig om een woning te verwarmen.
De derde oorzaak: Er zijn gemiddeld steeds kleinere huishoudens in Nederland. Een kleiner huishouden gebruikt gemiddeld minder gas dan een groter huishouden. Ook dit zorgt ervoor dat het gemiddeld gasverbruik per woning steeds verder daalt.

Gemiddeld verbruik gas per type gezinswoning

Het gemiddelde gasverbruik per type woning verschilt heel erg. Een vrijstaande gezinswoning of een appartement zijn qua oppervlakte erg verschillend. Een grotere oppervlakte heeft vaak een hoger gasverbruik om de woning te verwarmen. Bij een grotere woning zijn er voor warmte meer mogelijkheden om de woning te verwarmen. Hieronder is het gasverbruik per type woning zichtbaar.

• Appartement 770m3
• Tussenwoning 1100m3
• Hoekwoning 1320m3
• 2-onder-1-kapwoning 1540m3
• Vrijstaande woning 2040m3

Een appartement heeft bijvoorbeeld een stuk lager gasverbruik dan een vrijstaande woning. Het gasverbruik van een vrijstaande woning kan zelfs wel 3 tot 4 keer meer zijn dan bij een klein appartement.

Gemiddeld verbruik gas per huishouden

Per huishouden kan het gemiddeld gasverbruik ook erg verschillen. Op het moment dat er meer personen in een huis wonen, is er een grotere kans dat er op een bepaald moment iemand thuis is. Wanneer er iemand thuis is, is de kans groter dat er meer gas verbruikt wordt. Vaak woont een groter huishouden gemiddeld genomen ook in een grotere woning met als gevolg meer gasverbruik. Hieronder is het gemiddeld gasverbruik per huishouden zichtbaar:

• 1 persoons huishouden 900m3
• 2 persoons huishouden 1050m3
• 3 persoons huishouden 1.400m3
• 4 persoons huishouden 1.650m3
• 5 persoons huishouden 1.750m3

Gemiddeld verbruik gas per jaar

Het gemiddeld verbruik van gas per jaar is erg afhankelijk van de grootte van het huishouden en het type gezinswoning. Gemiddeld genomen is het gasverbruik per jaar 1.180m3. Alleen is de verwachting dat het gemiddeld gasverbruik komende jaren gestaag zal gaan dalen. Steeds meer woningen hebben geen gasaansluiting. Hierdoor zal langzaam maar zeker het gemiddeld gasverbruik per woning in de toekomst verder dalen. Een lager gasverbruik per woning helpt Nederland om de energietransitie te maken. Zodra gas vervangen wordt door een duurzame energievorm hoeft Nederland steeds minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Gemiddeld verbruik gas per maand

Het gasverbruik kan per maand erg verschillen. Gemiddeld ligt het gasverbruik van een woning op 1.180m3 per jaar. Dit is omgerekend 98m3 gas per maand. In de wintermaanden is het gasverbruik van een woning in Nederland vele malen hoger dan in de zomermaanden. Gas wordt vooral gebruikt om mee te koken en voor de CV-ketel. Echter is het gas dat gebruikt wordt in een woning om mee te koken bijna verwaarloosbaar. Veruit het meeste gas wordt verbruikt door de CV-ketel. De CV-ketel wordt het meeste gebruik voor het verwarmen van de woning.

Gemiddeld verbruik gas per dag

Het gemiddelde gasverbruik per dag is ongeveer 3,5 m3. Het gasverbruik per dag kan wel erg verschillen. Wanneer er bijvoorbeeld niemand thuis is en de thermostaat een stuk lager staat, dan is het gasverbruik in een woning uiteraard ook een stuk lager. Hierdoor kan het gemiddeld gasverbruik per dag erg uiteen lopen.
Bekijk op de kennisbank nog meer informatie over energie of het gemiddelde stroomverbruik.

Of bekijk het doel van deze blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *