Gemiddeld stroomverbruik

Het gemiddeld stroomverbruik in Nederland is afgelopen jaren gestaag aan het dalen. In 2016 was het gemiddeld verbruik van elektriciteit nog 2.900 kWh. In 2020 is het gemiddeld verbruik ongeveer 2.700 kWh stroom. Het gemiddelde verbruik van elektra is dus al enkele jaren aan het dalen en naar verwachting blijft deze trend zich doorzetten. Kwh is de eenheid die gebruikt wordt om het verbruik van elektriciteit te kunnen berekenen.

In dit artikel vind je antwoord op:
Gemiddeld stroomverbruik per gezin
Gemiddeld stroomverbruik per huishouden
Gemiddeld stroomverbruik per jaar
Gemiddeld stroomverbruik per maand
Gemiddeld kosten stroom
Gemiddeld stroomverbruik per dag
Gemiddeld stroomverbruik per uur
Stroom verbruik verlagen
Stroomverbruik verduurzamen

Voor het dalende gemiddeld verbruik in elektra zijn 2 belangrijke oorzaken.
De eerste oorzaak: Er zijn afgelopen jaren steeds meer kleinere huishoudens bijgekomen. Een kleiner huishouden verbruikt minder elektriciteit dan een groot huishouden en dit brengt het gemiddelde omlaag.
De tweede oorzaak: Er wordt steeds zuiniger met stroom omgegaan en de apparaten die we gebruiken verbruiken steeds minder stroom.

Gemiddeld stroomverbruik per gezinswoning

Het gemiddelde stroomverbruik varieert erg per woning en per gezin. Zo is het gemiddeld elektriciteitsverbruik voor een appartement slechts 1.900 kWh en voor een vrijstaande woning maar liefst 3.900 kWh. Hieronder is het gemiddelde stroomverbruik per type gezinswoning te zien:

• Appartement +/- 1.900 kWh per jaar
• Tussenwoning +/- 2.800 kWh per jaar
• Hoekwoning +/- 2.950 kWh per jaar
• 2-onder-1kap woning +/- 3.300 kWh per jaar
• Vrijstaande woning +/- 3.900 kWh per jaar

Doordat een appartement een stuk kleiner is en vaker een kleiner huishouden heeft is het verbruik in elektriciteit een stuk lager. Het gemiddelde stroomverbruik per gezin over alle woningen in Nederland is ongeveer 2.700 kWh. Maar zoals zichtbaar kan het elektriciteitsverbruik aanzienlijk verschillen afhankelijk van de gezinswoning. Naast het type woning is het natuurlijk ook erg belangrijk om te bepalen hoe groot het huishouden is.

Gemiddeld stroomverbruik per huishouden

De type woning en de omvang van het huishouden zorgt voor een ander elektriciteitsverbruik. Het stroomverbruik per huishouden varieert van hoeveel mensen in het huishouden wonen. Een woning met 5 personen verbruiken bijvoorbeeld meer elektriciteit als een huishouden bestaande uit 1 persoon. Zo is bijvoorbeeld de televisie vaker aan en moeten er meer mobiele apparaten opgeladen worden. Hieronder is het gemiddelde stroomverbruik per huishouden te zien:

• 1 persoons huishouden +/- 1.600 kWh per jaar
• 2 persoons huishouden +/- 2.500 kWh per jaar
• 3 persoons huishouden +/- 3.300 kWh per jaar
• 4 persoons huishouden +/- 3.800 kWh per jaar
• 5 persoons huishouden +/- 4.100 kWh per jaar

Gemiddeld heeft een huishouden een elektriciteitsverbruik van +/- 2.700 kWh. Maar zoals zichtbaar kan dit erg verschillen afhankelijk van het huishouden. In Nederland bestaat een gemiddeld huishoudende uit 2,1 personen. Dit maakt het energieverbruik daarom ook iets hoger dan een 2-persoonshuishouden. Naast de samenstelling van het huishouden is ook de leeftijd van de personen in het huishouden van belang. Het is namelijk voor te stellen dat een huishouden met 2 volwassenen en 2 baby’s minder energie verbruiken dan een huishouden met 2 volwassen en 2 puberende kinderen.

Gemiddeld stroomverbruik per jaar

Het gemiddelde stroomverbruik per jaar voor een Nederlands huishouden is: +/- 2.700 kWh. Maar dit kan erg verschillen per huishouden of type woning. Een grote woning gebruikt doorgaans meer stroom dan kleinere woning. Daarom is het goed om te kijken naar de woonsituatie en niet per se te kijken naar het gemiddelde voor Nederland. Hieronder is het gemiddelde stroomverbruik per woningtype per jaar zichtbaar:

• Appartement +/- 1.900 kWh per jaar
• Tussenwoning +/- 2.800 kWh per jaar
• Hoekwoning +/- 2.950 kWh per jaar
• 2-onder-1kap woning +/- 3.300 kWh per jaar
• Vrijstaande woning +/- 3.900 kWh per jaar

Het gemiddelde stroomverbruik per jaar ligt dus vaak tussen de 1.900 kWh en 3.900 kWh. Naast het type woning is de omvang van het huishouden erg van belang voor het energieverbruik. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer woningen die energiezuinig gebouwd zijn. Hierdoor wordt het stroomverbruik per woning een stuk lager.

Gemiddeld stroomverbruik per maand

Per maand kan het stroomverbruik verschillen. Bijvoorbeeld in de wintermaanden is het eerder donker en neemt het stroomverbruik doorgaans toe. Het stroomverbruik van een Nederlands huishouden is gemiddeld 225 kWh per maand. Dit verschil is wel heel erg afhankelijk van het type woning en de samenstelling van het huishouden.

Gemiddelde kosten stroom

De gemiddelde kosten voor stroom hangen heel erg af van het verbruik en het tarief in het energiecontract. Om een indicatieve inschatting te geven gebruiken we de actuele prijs per kWh (18-02-2023: €0,48) en het gemiddelde verbruik per type woning per maand. Het tarief van € 0,48 geldt voor nieuw af te sluiten stroomcontract op 18-02-2028. Het kan zijn dat een eerder of later afgesloten stroomcontract een goedkoper of duurder tarief heeft. Onderstaande bedragen zijn indicatief en kunnen sterk wijzigen afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt.

• Appartement +/- 158 kWh omgerekend € 75,-  per maand
• Tussenwoning +/- 233 kWh omgerekend € 111,- per maand
• Hoekwoning +/- 245 kWh omgerekend € 117,- per maand
• 2-onder-1kap woning +/- 275 kWh omgerekend € 132,- per maand
• Vrijstaande woning +/- 325 kWh omgerekend € 156,- per maand

Gemiddeld stroomverbruik per dag

Per dag kan het stroomverbruik van een huishouden erg verschillen. Op het moment dat er veel bewoners thuis zijn kan het stroomverbruik per dag omhoogschieten. Ga je één of twee weken op vakantie? Dan daalt natuurlijk het stroomverbruik per dag. In Nederland is het gemiddelde stroomverbruik per dag voor een huishouden +/- 7,4 kWh.

Het stroomverbruik per dag kan ook erg variëren of de personen in het huishouden thuis werken of werken op kantoor. Op het moment dat er veel mensen thuis zijn in een huishouden stijgt doorgaans het verbruik aanzienlijk. Er zijn dan vaak meerdere apparaten in een woning die aanstaan. Dit zorgt voor meer energieverbruik.

Gemiddeld stroomverbruik per uur

Het gemiddelde stroomverbruik per uur is ongeveer 0,3 kWh. Net als het gemiddeld stroomverbruik per dag kan het gemiddeld stroomverbruik per uur erg verschillen. Vooral op momenten wanneer het rustig is daalt vaak het stroomverbruik. Ook is het verschil in het stroomverbruik per uur groot tussen overdag en ’s nachts. In veel gevallen is het stroomverbruik ’s nachts aanzienlijk lager.

Gemiddeld stroomverbruik ’s nachts: +/- 0,05-0,15 kWh per uur
Gemiddeld stroomverbruik overdag: +/- 0,3-0,5 kWh per uur

Het stroomverbruik ’s nachts wordt vaak veroorzaakt door apparaten die stand-by staan of apparaten die de hele dag elektriciteit verbruiken zoals een koelkast of vriezer. Wanneer het stroomverbruik per uur ’s avonds hoog is, dan kan het interessant zijn om te kijken welke apparaten zorgen voor een hoog stroomverbruik. In sommige gevallen zijn dit apparaten die nauwelijks gebruikt worden en kan dit een aanzienlijke besparing opleveren.

Stroomverbruik verlagen

Er zijn verschillende mogelijkheden om het gemiddeld stroomverbruik te verlagen. Dit kan variëren van het gebruiken van andere of nieuwere apparaten tot het uitschakelen van een stand-by staande televisie ’s nachts. Hieronder staan enkele manieren om het gemiddeld stroomverbruik te verlagen:

• Op lagere temperaturen wassen // Een besparing tot €15,- p/j
• Vervang gloeilampen voor ledverlichting // Een besparing tot €100,- p/j
• Een zuinigere vloerverwarmingspomp // Een besparing tot €50,- p/j
• Gebruik een droogrek of waslijn in plaats van een droger // Een besparing tot €50,- p/j
• Vervang oude apparatuur zoals koelkasten, tv’s, vriezers // Een besparing tot € 30,- per apparaat p/j
• Mechanische ventilatie vervangen // Een besparing tot €50,- p/j
• Per half jaar de vriezer ontdooien // Een besparing tot €10,- p/j
• Koelkast op maximaal 4 graden en vriezer op maximaal -15 graden // Een besparing tot €15,- p/j
• Apparaten helemaal uitzetten en niet stand-by laten staan // Een besparing tot € 20,- p/j
• Apparaten uitschakelen wanneer je op vakantie bent // Een besparing tot €50,- p/j

Naast bovenstaande tips zijn er nog veel meer manieren om het gemiddeld stroomverbruik van een woning te verlagen. Bekijk hieronder bijvoorbeeld trucs om je koelkast of vriezer zuiniger te maken:

In de meeste gevallen loont het om slim om te gaan met apparaten die stroom verbruiken. Controleer of de apparaten energiezuinig zijn en bereken wat het rendement is wanneer je een apparaat vervangt voor een energiezuinige oplossing. Daarnaast is sluipverbruik onnodig en te voorkomen. Overweeg om bij apparaten die je niet actief gebruikt de stekker uit het stopcontact te halen. Dit kan tientallen euro’s besparen op je stroomverbruik.

Stroomverbruik verduurzamen

Slechts een klein percentage van de opgewekte energie is groene energie in Nederland. Verbruik van stroom is niet heel erg voor het klimaat zolang de stroom maar op een duurzame manier is opgewekt. Hier kun je zelf aan bijdragen door bijvoorbeeld zonnepanelen op een dak te plaatsen en op deze manier je eigen groene stroom op te wekken. Zonnepanelen kunnen een erg rendabele investering zijn die op termijn geld opleveren. Dit is een duurzame manier om stroom op te wekken en het helpt Nederland om een duurzame energietransitie te maken.

Behalve eigen stroom opwekken of het stroomverbruik verminderen is het ook mogelijk om zelf bij te dragen aan een duurzamer Nederland. Er zijn tegenwoordig steeds meer energiebedrijven die groene stroom leveren die in Nederland opgewekt is. Met een groen stroomcontract lever je actief een bijdrage aan een duurzamer Nederland. Het is mogelijk om groene energieleveranciers te vergelijken of je kunt het artikel lezen over de groenste energieleverancier.

Bekijk de groenste energieleverancier

Gerelateerde artikelen aan gemiddeld stroomverbruik

Gemiddeld gasverbruik
Groene energie in Nederland
Wat is groene energie?
Alles over zonnepanelen
Stroom opbrengst zonnepanelen