Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel energie produceren zonnepanelen voor uw huis? In dit artikel bespreken we de variabelen die bepalen hoeveel zonnepanelen opbrengen.

Opstelling van de zonnepanelen
Materiaal van het zonnepaneel
Vermogen van de zonnepanelen
Rendement van een zonnepaneel
Opbrengst gemiddeld zonnepaneelsysteem
Opbrengst zonnepanelen voor een huishouden
De opbrengst van een zonnepaneel controleren

Opstelling van de zonnepanelen

De opstelling van de zonnepanelen is heel belangrijk voor de opbrengst. De hoek bepaald mede hoeveel zonne-energie omgezet kan worden in stroom. Afhankelijk van de ligging, Noord, Oost, West of Zuid is een andere hoek voor de zonnepaneel ideaal.

Op het Zuiden is de meest ideale hoek tussen de 33 en 36 graden. Op het Oosten of Westen is de meest ideale hoek 12 tot 14 graden. Zonnepanelen gericht op het Noorden liggen idealiter zo plat mogelijk.

Verder is schaduw iets wat zoveel mogelijk moet worden vermeden. Schaduw op zonnepanelen zorgt ervoor dat het rendement met 90% afneemt. Ook een pijpje of een tak die slechts een deel van het zonnepaneel bedekt kan zorgen voor groot rendementsverlies.

Materiaal van de zonnepanelen

Waar een paneel van is gemaakt, kan ook van invloed zijn op de efficiëntie. Er zijn panelen die efficiënter zijn in het omzetten van zonne-energie dan andere panelen.

Monokristallijne panelen gebruiken hoogwaardiger silicium, waardoor ze het meest efficiënt zijn in termen van output en ruimte
Polykristallijne panelen zijn iets minder efficiënt maar goedkoper in aanschaf

Omdat zonnepanelen nooit perfect zijn, zullen ze nooit 100% efficiënt zijn. In feite hebben de meeste panelen een efficiëntie van ongeveer 20%. Panelen met een efficiëntie van 40% tot 50% zijn beschikbaar, maar zijn vaak duur. In de toekomst zullen door ontwikkelingen de kosten van efficiëntere panelen steeds verder afnemen. Waardoor er steeds efficiëntere panelen komen die qua prijs steeds voordeliger zijn.

Het is over het algemeen zo dat zonnepanelen met een hoger rendement meer kosten, minder dakruimte innemen. Dit kan in de toekomst kansen bieden voor gebouwen met kleine dakoppervlaktes of zorgen dat bij vervangen het totale opwekbare vermogen aanzienlijk toeneemt.

Vermogen van de zonnepanelen

Het vermogen van de zonnepanelen wordt naast de opstelling en het materiaal ook bepaald door de kwaliteit van het zonnepaneel. Tegenwoordig zijn panelen van 350-400 wattpiek erg gangbaar. Dit zijn vaak panelen van ongeveer 1 meter x 1,65 meter, maar steeds vaker komen ook grotere panelen ook steeds vaker voor.

Het aantal wattpiek is belangrijk om het vermogen van een paneel te bepalen. 350 wattpiek betekend dat onder ideale omstandigheden een zonnepaneel 350 watt opwekt. Wekt een zonnepaneel 350 watt op een uur lang, dan is er 0,35 kwh uur opgewekt. In een normale energiemarkt kost een kwh uur bij een energieleverancier ongeveer € 0,22.

Rendement van een zonnepaneel

Het rendement van een zonnepaneel ligt vaak tussen de 350 en 400 wattpiek. Met een paneel van een 350 wattpiek gaan we in onderstaand voorbeeld de gemiddelde rendement per dag berekenen.

Er zijn ook enkele algemene benchmarks die u kunt gebruiken om de potentiële output van een zonnepaneel te schatten.

Voorbeeld formule:
Grootte van één zonnepaneel (in vierkante meter) x 1.000
Dat cijfer x Rendement van één zonnepaneel (percentage als decimaal)
Dat cijfer x Aantal zonuren per dag in uw omgeving
Deel door 1.000

Voorbeeld
Paneel is 1,75 vierkante meter groot: 1,75 x 1.000 = 1.750
Paneel is 20% efficiënt: 1750 x 0,2 = 350
Uw gebied krijgt 5 zon-uren per dag*: 350 x 5 = 1750
Deel door 1.000: 1.750÷ 1.000 = 1. 75 kWh per dag
*Het aantal zonuren varieert sterk gedurende het jaar (5 uur is een schatting voor juli) en zal met name in de wintermaanden veel lager zijn.

Een andere formule die vaak in Nederland wordt gebruikt is een factor die rekening houdt met de ligging van de panelen. Deze factor maakt het eenvoudiger om te schatten hoeveel een paneel gemiddeld in een jaar opwekt.

Voor zonnepanelen op het Zuiden is deze factor ongeveer 0,88. Voor zonnepanelen op het Westen of Oosten is deze factor ongeveer 0,75.

Met deze factor kun je eenvoudig uitrekening wat de opbrengst is.

Voor panelen op het Zuiden: 350 wattpiek x omrekenfactor 0,88 = 308 kWh per jaar
Voor panelen op het West of Oosten: 350 wattpiek x omrekenfactor 0,75 = 262 kWh per jaar

Bovenstaande methodes zijn gebaseerd op best veel aannames. Het blijft helaas ook onmogelijk om exact het rendement van een zonnepaneel te bepalen. Ook het weer heeft invloed op het rendement, bijvoorbeeld een jaar met veel of weinig zonuren. Bij het bepalen van het rendement is het daarom ook verstandig om uit te gaan van een schatting om een globaal idee te geven van het rendement.

Opbrengst gemiddeld zonnepaneelsysteem

Opbrengst van een gemiddeld zonnepanelensysteem is wat lastiger te schatten voor alle situaties. Dit hangt namelijk af van hoeveel panelen er geplaatst worden. De ligging van de zonnepanelen en het piekvermogen van de zonnepanelen.

Om toch een indicatie te geven van de opbrengst van een gemiddeld zonnepanelen systeem gaan we uit van een omrekenfactor van 0,8. Dit gaat uit van een situatie waarbij zonnepanelen met een wattpiek van 350 op een goede hoek geplaatst zijn in een Zuidoost of Zuidwesten ligging.

6 Zonnepanelen: 1.680 kWh per jaar
8 Zonnepanelen: 2.240 kWh per jaar
10 Zonnepanelen: 2.800 kWh per jaar
12 Zonnepanelen: 3.360 kWh per jaar
14 Zonnepanelen: 3.920 kWh per jaar
16 Zonnepanelen: 4.480 kWh per jaar

Zijn er meer of minder zonnepanelen dan beïnvloed dit natuurlijk de opbrengst. Of als de panelen een hogere wattpiek hebben, of onder een betere hoek of meer op het Zuiden liggen.

Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, hoeveel je betaald per kWh en of je een goede prijs krijgt voor teruggeleverd energie kun je de opbrengst van een zonnepaneelsysteem bepalen.

Opbrengst zonnepanelen voor een huishouden

Om de opbrengst van zonnepanelen voor een huishouden te bepalen gaan we uit van een huishouden die 3.000 kWh verbruikt per jaar wat normaal € 0,22 kost per kWh. Die 10 zonnepanelen plaatst van 350 wattpiek op een Zuidoosten ligging onder een goede hoek. De omrekenfactor die we gebruiken is 0,8.

De kWh opbrengst per jaar van het zonnepanelensysteem is: 350 (wattpiek) x 10 (zonnepanelen) x 0,8 = 2.800 kWh.

De opbrengst van het zonnepanelen systeem in dit voorbeeld is: € 616,- per jaar

Het verschilt heel erg per situatie hoeveel zonnepanelen opbrengen per huishouden. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. Een zonnepanelen installateur is in staat om een berekening op maat te maken die rekening houd met jouw situatie.

De opbrengst van zonnepanelen controleren

Het is mogelijk om de opbrengst van zonnepanelen te controleren. Zonnepanelen kunnen worden aangesloten op een bedieningspaneel. Dit is een draadloos apparaat dat u kunt gebruiken om te controleren of uw systeem zoveel elektriciteit opwekt als zou moeten.

Als je bang bent dat je zonnepanelen niet goed presteren, neem dan contact op met de installateur of distributeur. Ze kunnen een professionele technicus sturen om het te onderzoeken.

Probeer te voorkomen om zelf met een geplaatst zonnepanelensysteem aan de gang te gaan. Dit het systeem kan beschadigen en uw garantie ongeldig maken.

Gerelateerde artikelen aan opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen per maand
Terugverdientijd zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen
Zonnepanelen op platte daken
Hoe werken zonnepanelen
Wat kost een zonnepaneel
Gemiddeld stroomverbruik