Wat zijn PV-panelen?

Hoe PV-panelen uw huis van stroom kunnen voorzien

PV-panelen, ook wel zonnepanelen genoemd , vangen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit. Elektriciteit opgewekt door PV-panelen wordt meestal gebruikt voor het aandrijven van huishoudelijke apparaten en andere apparatuur.

Het meest typische PV-paneelsysteem is het netgekoppelde systeem, dat zoals de naam al aangeeft, is aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. Dit betekent dat u ’s nachts, wanneer de zonnepanelen het niet doen, elektriciteit van het net kunt gebruiken.

Bovendien, als uw zonnestelsel meer elektriciteit produceert dan u nodig heeft, kunt u het overschot terug verkopen aan het net en effectief geld verdienen door zonnepanelen op het (schuine) dak te hebben.

Het tweede type PV-paneelsysteem is het stand-alone systeem, dat niet is aangesloten op het net. In dit geval kunt u batterijen aan het systeem toevoegen om elektriciteit te hebben als het donker wordt. Dit systeem kan erg handig zijn in afgelegen gebieden waar er geen alternatief is voor andere elektriciteitsbronnen. Tegenwoordig voorzien duizenden mensen hun huizen en bedrijven van stroom met behulp van PV-panelen.

Hoe werken PV-panelen?

De panelen bestaan uit kleine fotovoltaïsche cellen die met elkaar verbonden zijn. PV-cellen zijn gemaakt van halfgeleidend materiaal – siliconen worden het meest gebruikt.

PV-cellen zijn meestal erg klein, maar wanneer ze samen worden gecombineerd om zonnepanelen en zonnepanelen te vormen, kunnen ze zeer efficiënt zijn. Wanneer de zon op de cellen schijnt, ontstaat er een elektrisch veld. Hoe sterker de zon, hoe meer elektrische energie er wordt geproduceerd. Toch hebben de cellen geen direct zonlicht nodig om te werken en kunnen ze op een bewolkte dag toch elektriciteit produceren.

PV-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en kunnen eenvoudig op een bestaand dak worden gemonteerd. Een alternatief voor zonnepanelen, is het gebruik van zonnedakpannen.

Hoe werken PV-panelen?

Voordelen van het gebruik van PV-panelen

Het gebruik van PV-panelen als elektriciteitsbron kan erg voordelig zijn. Zodra de zonnepanelen zijn aangeschaft en de installatiekosten zijn terugverdiend, kunt u geld gaan besparen door de lagere kosten van de elektriciteit.

Naast deze besparingen is er ook een mogelijkheid om wat geld te verdienen met zonnepanelen. Door overtollige zonnestroom terug te exporteren naar het net, krijg je een kleine vergoeding voor de terug geleverde elektriciteit. Lees hier meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Een ander van de vele voordelen van zonne-energie is dat het milieuvriendelijk is . Het gebruik van zonnepanelen draagt bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.
Welke 3 soorten PV-panelen zijn er?

PV-panelen kunnen worden onderverdeeld in drie veelvoorkomende soorten zonnepanelen voor huishoudelijk gebruik:

– Monokristallijne PV-panelen
– Polykristallijne PV-panelen
– Dunne film PV-panelen

Welke van deze PV-panelen het beste bij uw woning passen, hangt af van uw energiebehoefte en budget. Er zijn meer soorten zonnepanelen , maar deze drie zijn de meest voorkomende huishoudelijke PV-panelen.

Monokristallijne panelen zijn het meest efficiënt , omdat ze uit één stuk silicium zijn gemaakt, waardoor elektriciteit gemakkelijker door de cel kan stromen. Om deze reden zijn ze ook het duurste type zonnepanelen.

Polykristallijne panelen zijn minder efficiënt dan monokristallijne panelen omdat ze worden gemaakt door verschillende delen silicium samen te smelten, waardoor het moeilijker wordt voor elektriciteit om door het silicium te stromen. Het is gemakkelijker om polykristallijne panelen te produceren, daarom zijn ze ook betaalbaarder.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Dunne film daarentegen is het goedkoopste maar minst efficiënte type PV-paneel. Bent u op zoek naar flexibele zonnepanelen, dan is dunne film een prima optie voor u.

PV-panelen moeten niet worden verward met thermische zonnepanelen , die worden gebruikt voor de productie van sanitair warm water.

Onderhoud en reiniging van PV-panelen

Het reinigen van zonnepanelen is vrij eenvoudig: ze moeten alleen respectievelijk schoon worden gehouden en mogen niet overschaduwd worden door bomen. Als stof of sneeuw een probleem wordt, moeten ze worden afgespoeld met warm water. Als u geen zin heeft om het zelf te doen, kunt u altijd contact opnemen met een glazenwassersbedrijf en zij zullen het werk doen.

PV-panelen gaan waarschijnlijk 25-30 jaar of langer mee, maar de omvormer voor zonnepanelen moet na tien tot vijftien jaar worden vervangen. Het is echter altijd goed om op veilig te spelen en bij uw installateur na te gaan wat de specifieke onderhoudsvereisten voor uw systeem zijn.

Er zijn veel feiten over zonnepanelen die erop wijzen dat het een uitstekende bron van hernieuwbare energie is en er zijn tal van redenen waarom u zou moeten gaan profiteren van de voordelen die het met zich meebrengt. Naast het verkleinen van uw ecologische voetafdruk , bespaart u ook op uw elektriciteitsrekening. Bovendien zijn PV-panelen gemakkelijk te onderhouden en gaan ze lang mee.