Zonnepanelen op een schuin dak

Over het algemeen zijn bijna alle daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat gezegd hebbende, zijn er daktypes die beter zijn voor het optimaliseren van de blootstelling aan de zon, maar ook die gemakkelijker en goedkoper zijn om zonnepanelen op te installeren. Bij het bespreken van “Typen” daken kunt u uw daktype identificeren onder een paar verschillende categorieën, waaronder; dakstijl, dakmerk, dakhelling en oriëntatie.

De meest voorkomende dakstijlen, zijn een schuin dak en een plat dak. Beide zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Elk met hun eigen voor- en nadelen.

In deze blog kunt u het volgende terugvinden:
Soorten schuine dakstijlen
Voordelen zonnepanelen op een schuin dak
Nadelen zonnepanelen op een schuin dak
Soorten dak ondergrond
Dakoriëntatie
Zonnepanelen op een schuin dak installeren
Zonnepanelen op plat dak

Soorten dakstijlen

Zadeldak

Een zadeldak komt veel voor bij tussenwoningen en twee onder een kap woningen. Het dak bestaat uit twee daken die schuin tegen elkaar aankomen in de nok van het dak. In Nederland is een zadeldak een van de meest voorkomende daktype. Een zadeldak is in veel gevallen goed voor het plaatsen van zonnenpanelen. Doordat dit daktype schuin is, is de hoek van het dak uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Een zadeldak heeft doorgaans twee daken die elk schuin tegen elkaar uitkomen. Mede hierdoor is er bijna altijd wel een van de dakzijde geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Wanneer de daken op het oosten of westen liggen kunnen aan beide daken zonnepanelen geplaatst worden. Is het dak op het zuiden en noorden gericht dan kan op het zuidelijke deel zonnepanelen geplaatst worden.

Schilddak

Een schilddak is zo gestructureerd dat het een hoog punt in het midden van het dak heeft en alle zijden naar beneden hellen naar de muren en een driehoekige vorm hebben.

Het voordeel van een schilddak bij het plaatsen van zonne-energie is dat u twee opties heeft voor de richting van uw zonnepanelen of dat u aan beide zijden zonnepanelen kunt plaatsen om de zonblootstelling te optimaliseren. Het nadeel hiervan is dat, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de ene kant in de schaduw zal staan. Ook heeft een schilddak het nadeel dat op een deel van het dak geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Een schilddak komt vaak voor bij vrijstaande woningen.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak helt van de ene naar de andere kant, in feite als een hellend plat dak. Dit kan op bepaalde momenten van de dag voor maximale zonblootstelling van uw zonnepanelen zorgen, maar kan ook op andere momenten tot volledige beschaduwing leiden. Welk tijdstip van de dag hangt af van of uw zonnepanelen op het noorden, oosten, zuiden of westen zijn gericht.

Een lessenaars dak gericht op het zuiden is uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen direct op het dak geplaatst worden of met montage materiaal in een bepaalde hoek gebracht worden zodat voor een optimalere hoek.

Andere soorten dakstijlen

Er zijn naast bovenstaande 3 veel voorkomende dakstijlen natuurlijk nog meer verschillende soorten dakstijlen. Elke dak stijl kan zijn eigen voordelen of nadelen hebben bij het plaatsen van zonnepalen.

Voordelen zonnepanelen op een schuin dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak heeft verschillende voordelen:

De zonnepanelen liggen standaard al in een schuine hoek. Dit zorgt in de meeste gevallen voor een hogere opbrengst dan bij een plat dak.
Er is meer dakoppervlakte. Ten opzichte van een vlak dak hebben schuine daken meer oppervlakte waardoor er in theorie meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden.
De panelen blijven beter schoon. Door de hoek spoelt regen stof en andere viezigheid van het paneel af. Hierdoor blijven de panelen langer schoon wat de opbrengst bevorderd.
Het bevestigen van de zonnepanelen is eenvoudig. Schuine daken hebben in de meeste gevallen dak materiaal waarop het eenvoudig is om zonnepanelen op te bevestigen. Dit kan installatiekosten schelen.

Nadelen zonnepanelen op een schuin dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak kent ook enkele nadelen:

Het installeren kan lastiger zijn. Ten opzichte van een plat dak kan het installeren van zonnepanelen uitdagender zijn. Vaak moet bij het installeren van zonnepanelen op een schuindak een stijger gebouwd worden.
Onderhoud aan de panelen is complexer. Wanneer er onderhoud aan de zonnepanelen gepleegd moet worden is het iets moeilijker.
Mogelijk een onrendabel dak. Bijvoorbeeld wanneer een lessenaarsdak op het noorden is gericht dan kan het zo zijn dat het plaatsen van zonnepanelen onrendabel is.

Soorten dak ondergrond

Waar uw dak van gemaakt is, kan het installatieproces van uw zonnepanelen sterk beïnvloeden. Bepaalde materialen vereisen extra arbeid en apparatuur van een zonnepanelen installateur en dit komt bovenop de installatiekosten van het systeem. Dit is de reden waarom veel zonne-installateurs huisbezoeken nodig hebben om het dak te beoordelen voordat ze een nauwkeurige offerte verstrekken.

Asfalt grind of composiet

Asfaltshingles, ook wel composietdaken genoemd, komen veel voor en zijn eenvoudig bij het installeren van zonnepanelen. Meestal boort een zonne-installateur rechtstreeks in het dak en bevestigt hij de bevestigingen voor de zonnepanelen waarop moet worden geplaatst.

Tegel kleidakpannen voor het installeren van zonnepanelen

Voor het installeren van zonnepanelen op tegel kleidakpannen moet de installateur van zonnepanelen meestal enkele tegels verwijderen en vervangen. De reden hiervoor is dat om het stellingframe direct op het dak te monteren zodat het veilig is, de installateur de tegels in deze gebieden moet optillen. Omdat leisteen, klei -en betontegels kwetsbaar kunnen zijn, betekent dit meestal dat ze de opgetilde tegels moeten vervangen.

Hout

Een houten dak is niet ideaal om zonnepanelen op te plaatsen, maar het komt toch voor. Een installateur moet in het hout boren om het frame van de stelling te bevestigen, maar omdat hout kwetsbaar kan zijn en kan afbrokkelen, moet de installateur extra voorzorgsmaatregelen nemen. Houten daken kunnen ook brandgevaarlijk zijn voor zonnepanelen en worden daarom niet aanbevolen.

Metalen dak met zonnepanelen

Metalen daken of daken met staande naad zijn verreweg het gemakkelijkst om zonnepanelen op te plaatsen. Er hoeft niet in het dak te worden geboord omdat de zonnepanelenframes aan de naden van het metalen dak kunnen worden bevestigd. Minder apparatuur en arbeid betekent lagere kosten voor de totale installatie.

Dakoriëntatie

Uw dakoriëntatie zal bepalen hoe uw panelen zullen worden geïnstalleerd. Als panelen op het Zuiden geen optie zijn, kunt u andere paneelrichtingen kiezen gericht op het Oosten of Westen.

Zonnepanelen richting

Oost gerichte panelen; Genereert ’s ochtends meer energie en ’s middags minder (12% minder energie dan op het Zuiden).
West gerichte panelen; Genereert ’s ochtends minder energie, maar meer’ s middags (12% minder energie dan op het Zuiden).
Panelen op het Noorden; Vermijd waar mogelijk aangezien deze tot 28% minder energie opwekken dan op het Zuiden.
Panelen op het zuiden; Gedurende de dag wekken zonnepanelen op het zuiden het meeste energie op. In de meeste gevallen zijn panelen gericht op het zuiden het meest rendabel.

Sommige daken laten een combinatie van verschillende richtingen toe, wat gunstig kan zijn om de bewegingen van de zon gedurende de dag te maximaliseren.

Zonnepanelen op een schuin dak installeren

Het is natuurlijk mogelijk om zelf zonnepanelen op een schuin dak te installeren. In deze video wordt uitleg gegeven over hoe het monteren van zonnepanelen in zijn werk gaat:

Zonnepanelen op plat dak

Een plat dak heeft geen hellingen of hoeken. Uw zonnepanelen onder geen enkele hoek of richting op een plat dak laten plaatsen is niet ideaal. Een plat dak geeft u echter de mogelijkheid om kantelframes in de beste hoek en richting voor uw zonnepanelen te laten installeren om de maximale blootstelling aan de zon te krijgen.

Als u een plat dak heeft, zorg er dan voor dat uw zonne-installateur kantelframes toevoegt aan uw offerte. Zonder kantelframes op een plat dak betekent niet alleen verlies van blootstelling aan de zon op uw panelen, maar betekent ook dat vuil zich veel sneller zullen ophopen, wat zal resulteren in een daling van de opbrengst van uw zonnepanelen. Het betekent ook dat u uw panelen vaker moet reinigen, omdat u niet het voordeel heeft dat vuil wordt verwijderd en de panelen schoon worden als het regent.

Gerelateerde artikelen aan zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen op een platte daken
Zonnepanelen op een dakkapellen
Zonnedakpannen
Hoe werken zonnepanelen
Wat kost een zonnepaneel
Hoeveel zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen