Zonnepanelen op een schuin dak

Over het algemeen zijn bijna alle daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen . Dat gezegd hebbende, zijn er daktypes die beter zijn voor het optimaliseren van de blootstelling aan de zon, maar ook die gemakkelijker en goedkoper zijn om zonnepanelen op te installeren. Bij het bespreken van “Typen” daken kunt u uw daktype identificeren onder een paar verschillende categorieën, waaronder; dakstijl, dakmerk, dakhelling en oriëntatie.

Dakstijlen

De meest voorkomende dakstijlen, zijn een schuin dak en een plat dak. Beide zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Elk met hun eigen voor- en nadelen.

Stijlen schuin dak

Schilddak

Een schilddak is zo gestructureerd dat het een hoog punt in het midden van het dak heeft en alle zijden naar beneden hellen naar de muren en een driehoekige vorm hebben.
Het voordeel van een schilddak bij het plaatsen van zonne-energie is dat u twee opties heeft voor de richting van uw zonnepanelen of dat u aan beide zijden zonnepanelen kunt plaatsen om de zonblootstelling te optimaliseren. Het nadeel hiervan is dat, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de ene kant in de schaduw zal staan.

Skillion Dak

Een skillion-dak helt van de ene naar de andere kant, in feite als een hellend plat dak. Dit kan op bepaalde momenten van de dag voor maximale zonblootstelling van uw zonnepanelen zorgen, maar kan ook op andere momenten tot volledige beschaduwing leiden. Welk tijdstip van de dag hangt af van of uw zonnepanelen op het noorden, oosten, zuiden of westen zijn gericht.

Zodra u weet op welk tijdstip uw zonnepanelen de meeste zon krijgen, kunt u uw energieverbruik hieromheen aanpassen.
OOST-gerichte panelen wekken ’s ochtends meer energie op en ’s middags minder
WEST gerichte panelen wekken ’s ochtends minder energie op, maar meer’ s middags

Zonnepanelen op plat dak

Plat dak

Een plat dak heeft geen hellingen of hoeken. Uw zonnepanelen onder geen enkele hoek of richting op een plat dak laten plaatsen is niet ideaal. Een plat dak geeft u echter de mogelijkheid om kantelframes in de beste hoek en richting voor uw zonnepanelen te laten installeren om de maximale blootstelling aan de zon te krijgen.
Als u een plat dak heeft, zorg er dan voor dat uw zonne-installateur kantelframes toevoegt aan uw offerte. Zonder kantelframes op een plat dak betekent niet alleen verlies van blootstelling aan de zon op uw panelen, maar betekent ook dat vuil en slijp zich veel sneller zullen ophopen, wat zal resulteren in een daling van de efficiëntie van uw zonnepanelen. Het betekent ook dat u uw panelen vaker moet reinigen, omdat u niet het voordeel heeft dat vuil wordt verwijderd en de panelen schoon worden als het regent.

Dak materialen

Waar uw dak van gemaakt is, kan het installatieproces van uw zonnepanelen sterk beïnvloeden. Bepaalde materialen vereisen extra arbeid en apparatuur van een installateur en dit komt bovenop de installatiekosten van het systeem. Dit is de reden waarom veel zonne-installateurs huisbezoeken nodig hebben om het dak te beoordelen voordat ze een nauwkeurige offerte verstrekken.

Asfalt dakshingles

Asfalt grind of composiet

Asfaltshingles, ook wel composietdaken genoemd, komen veel voor en zijn eenvoudig bij het installeren van zonnepanelen. Meestal boort een zonne-installateur rechtstreeks in het dak en bevestigt hij de bevestigingen voor de zonnepanelen waarop moet worden geplaatst.

Tegel kleidakpannen voor het installeren van zonnepanelen

Voor het installeren van zonnepanelen op tegel kleidakpannen moet de installateur van zonnepanelen meestal enkele tegels verwijderen en vervangen. De reden hiervoor is dat om het stellingframe direct op het dak te monteren zodat het veilig is, de installateur de tegels in deze gebieden moet optillen. Omdat leisteen, klei -en betontegels kwetsbaar kunnen zijn, betekent dit meestal dat ze de opgetilde tegels moeten vervangen.

Hout

Een houten dak is niet ideaal om zonnepanelen op te plaatsen, maar het komt toch voor. Een installateur moet in het hout boren om het frame van de stelling te bevestigen, maar omdat hout kwetsbaar kan zijn en kan afbrokkelen, moet de installateur extra voorzorgsmaatregelen nemen. Houten daken kunnen ook brandgevaarlijk zijn voor zonnepanelen en worden daarom niet aanbevolen.

Metalen dak Met Zonnepanelen

Metalen daken of daken met staande naad zijn verreweg het gemakkelijkst om zonnepanelen op te plaatsen. Er hoeft niet in het dak te worden geboord omdat de zonnepanelenframes aan de naden van het metalen dak kunnen worden bevestigd. Minder apparatuur en arbeid betekent lagere kosten voor de totale installatie.

Dakoriëntatie

Uw dakoriëntatie zal bepalen hoe uw panelen zullen worden geïnstalleerd. Als panelen op het Zuiden geen optie zijn, kunt u andere paneelrichtingen kiezen gericht op het Oosten of Westen.

Zonnepanelen richting

– OOST gerichte panelen; Genereert ’s ochtends meer energie en ’s middags minder (12% minder energie dan op het Zuiden).
– WEST gerichte panelen; Genereert ’s ochtends minder energie, maar meer’ s middags (12% minder energie dan op het Zuiden).
– Panelen op het Noorden; Vermijd waar mogelijk aangezien deze tot 28% minder energie opwekken dan op het Zuiden.
Sommige daken laten een combinatie van verschillende richtingen toe, wat gunstig kan zijn om de bewegingen van de zon gedurende de dag te maximaliseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *