Hoeveel kost een warmtepomp?

Het kopen en installeren van een warmtepomp voor uw huis heeft veel voordelen. Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe elk type werkt, wat het kost en waar u op moet letten bij uw aankoop.

Warmtepompen bieden een energiezuinige manier om uw huis zowel te verwarmen als te koelen en zijn steeds populairder geworden bij veel huiseigenaren in het hele land. Ze zijn veel efficiënter dan gewone elektrische kachels en airconditioners, waardoor huiseigenaren honderden euros per jaar besparen.

Elk type warmtepomp heeft verschillende bijbehorende kosten voor de pomp op zichzelf en installatie.

Soorten warmtepompen

Er zijn een handvol verschillende soorten warmtepompen om uit te kiezen, elk met verschillende voor- en nadelen tegen verschillende prijspunten.

Luchtbron

Luchtwarmtepompen houden lucht van buiten vast in koelmiddelen en comprimeren deze, waardoor hete lucht door de gecentraliseerde kanalen in uw huis wordt gestuurd, waardoor elke kamer wordt verwarmd. Zelfs in koude klimaten kan de warmtepomp energie uit de omgevingslucht buiten uw huis halen en deze omzetten in nuttige warmte voor het interieur. Doorgaans kunnen lucht-water warmtepompen tot 20 jaar meegaan zonder veel onderhoud en kunnen huiseigenaren aanzienlijk geld besparen op de energierekening.

Lucht/water warmtepompen zijn over het algemeen betaalbaar in vergelijking met andere systemen, zolang er al leidingwerk in het huis is geïnstalleerd. Overschakelen van typische weerstandsverwarming naar een lucht-water warmtepomp kan mogelijkheden bieden voor besparingen op de lange termijn. Gemiddeld bedragen de lucht/water warmtepompen en installatiekosten ongeveer € 3.500 tot € 7.500 .

Geothermisch

Geothermische warmtepompen verwarmen en koelen gebouwen met behulp van de constante temperatuur van de aarde door deze te verzamelen en op te slaan in een ondergrondse lus van leidingen, een warmtewisselaar genaamd. Deze temperaturen worden naar de binnenunit gestuurd, die de lucht behandelt en via de kanalen van het huis naar buiten stuurt. Deze bodemwarmtepompen zijn ideaal voor mensen die geld willen besparen op hun jaarlijkse energierekening, aangezien het systeem werkt met een minimaal energieverbruik.

Hoewel zeer efficiënt op de lange termijn, hebben geothermische warmtepompen hoge opstartkosten vanwege de uitgebreide installatiewerkzaamheden. Omdat het warmte van de grond gebruikt, moeten de leidingen in uitgegraven sleuven worden gelegd op diepte. De arbeid voor deze installatie kan kostbaar zijn en varieert afhankelijk van hoe diep de leidingen moeten worden geïnstalleerd. Gemiddeld kunt u verwachten dat u in totaal € 13.000 tot € 36.000 betaalt voor het apparaat en de installatie.

Kanaalloze mini-split

Leidingen in HVAC-systemen kunnen tijdens bedrijf voor 30% energieverlies zorgen, vooral als de kanalen zich in ongeconditioneerde ruimtes in huis bevinden, zoals de zolder. Kanaalloze mini-split-warmtepompen helpen dat energieverlies te beperken door een kleine binnenunit te gebruiken in elke zone die op de buitenunit is aangesloten. Ze zijn ideaal voor huizen met minder vierkante meters en minder klimaatzones en kunnen een efficiënte optie zijn voor huizen waar nog geen leidingwerk is geïnstalleerd.

Dit is een van de goedkoopste opties, aangezien de installatie vrij eenvoudig is en de arbeidskosten lager zijn dan bij andere warmtepompen. We raden deze optie aan iedereen die op zoek is naar een snelle, goedkope warmtepomp in hun kleinere huis. We schatten dat deze warmtepompen ergens tussen de € 1.500 en € 5.000 kosten.

Gasgestookte warmtepomp

Verwarmings- en koelsystemen die op gas werken, kunnen minder efficiënt zijn dan andere typen warmtepompen, omdat ze toegang tot aardgas vereisen, wat leidt tot hoge jaarlijkse energiekosten. Gasgestookte warmtepompen kunnen echter een uitstekende keuze zijn voor commerciële bedrijven en grotere gebouwen, aangezien de systemen grote kamers en gebouwen met meerdere verschillende temperatuurzones kunnen ondersteunen. Ze komen zelfs steeds vaker voor in woonhuizen die groot zijn.

Het totale gemiddelde voor een standaard unit en installatie samen is ongeveer € 4.500 tot € 8.000.

Gemiddelde warmtepompkosten per type

Kosten voor de pomp zelf

Luchtbron €2.000 – €5.500
Geothermisch €3.000 – €6.000
Kanaalloze mini-split €1.000 – €3.500
Gasgestookte warmtepomp €3.000 – €6.000

Installatiekosten

Luchtbron €1.300 – €2.000
Geothermisch €10.000 – €30.000
Kanaalloze mini-split €500 – €1.500
Gasgestookte warmtepomp €1.300 – €2.000

Kosten van warmtepompen uitgelegd

Hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het beoordelen van de prijzen van warmtepompen:

Grootte: Het is belangrijk om de juiste maat voor uw huis te vinden – als u er een koopt die te klein is, moet deze mogelijk constant werken, waardoor uw energierekening stijgt en het systeem versleten raakt. Aan de andere kant kunnen grotere systemen gepaard gaan met hogere initiële kosten.

Merk: Veel merken bieden een reeks eenheden tegen verschillende prijzen – van goedkopere systemen van lagere kwaliteit tot dure systemen van hoge kwaliteit. Kijk rond op de markt en lees recensies voor elk merk om zeker te zijn van de beste keuze, in plaats van alleen op prijs te kiezen.

Installatie: Het is waarschijnlijk noodzakelijk om een aannemer in te huren om u te helpen bij de installatie van uw warmtepomp. De loonkosten kunnen variëren afhankelijk van het type warmtepomp. Geothermische eenheden vereisen bijvoorbeeld meer werk om te installeren omdat ze onder de grond moeten worden begraven. Maar mini-split-warmtepompen zonder kanaal kunnen aanzienlijk minder kosten kosten voor een snelle en eenvoudige installatie.

Seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEER): dit is een efficiëntieclassificatie die elke fabrikant bekendmaakt om huiseigenaren te helpen bij het kiezen van de meest efficiënte en duurzame oplossingen. Het SEER-getal geeft aan hoe efficiënt een warmtepomp een woning koelt. Typische SEER-beoordelingen op de markt vallen tussen 14 en 24, waarbij het hogere cijfer het meest efficiënt is.

Seizoensgebonden prestatieverhouding verwarming (HSPF): vergelijkbaar met SEER, is deze beoordeling een maatstaf die wordt gebruikt om de efficiëntie van een warmtepomp te meten, maar specifiek voor hoe deze een huis verwarmt. Typische HSPF-beoordelingen op de markt vallen tussen 8,2 en 13, waarbij het hogere cijfer het meest efficiënt is.

Warmtepompreparaties

Contact opnemen met een professional om te helpen met reparaties aan uw warmtepomp is meestal nodig om een kapotte unit weer werkend te krijgen. Dan hoeft u alleen uw servicekosten te betalen om een monteur voor de reparatie te hebben.

Er is een reeks reparaties die nodig kunnen zijn bij het onderhoud van een warmtepomp van elk type. Op basis van ons onderzoek zijn hier de gemiddelde kosten die gepaard gaan met typische
warmtepompreparaties:

Reparatie gemiddelde kosten:

– Elektrisch werk € 100– € 600
– Verstopping wissen €80–€150
– Lekken €90 – €610
– Ontdooier reparaties € 100– € 650
– Thermostaat € 100– € 250
– Kanaalwerk € 750– € 3.300
– Compressor en condensor € 1.500– € 4.500

Veel Gestelde Vragen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een efficiënte manier om een woning te verwarmen en te koelen met behulp van warmte van buitenaf. Elk type warmtepomp kan een andere bron gebruiken, zoals omgevingslucht, lagere temperaturen in de grond, water of gasabsorptie. Door middel van een omkeerklep kunnen ze zowel koele als warme lucht produceren om het huis een aangename temperatuur te geven, en fungeren ze als zowel een verwarmings- als een airconditioningsysteem. Warmtepompen gebruiken minder externe energie dan typische systemen met geforceerde lucht of elektrische weerstand.

Bespaar je geld met een warmtepomp?

Warmtepompen kunnen huiseigenaren geld besparen op energiekosten, omdat ze een duurzaam proces gebruiken om bruikbare warmte uit de omgevingslucht of andere externe bronnen te halen voor zowel verwarming als koeling. In vergelijking met conventionele systemen zijn de besparingen op lange termijn aanzienlijk.

Wat is een alternatief voor een warmtepomp?

Als u in een gebied woont met bijzonder koude winters waar de temperaturen constant aanzienlijk onder het vriespunt vallen, kunt u op zoek gaan naar alternatieven voor warmtepompen, zoals gasovens of elektrische weerstandsverwarmers. Geothermische warmtepompen kunnen echter nog steeds een goede oplossing zijn, aangezien de temperaturen in de grond bij extreme kou op een bruikbaar niveau blijven.

Welke soorten warmtepompen zijn het meest efficiënt?

Geothermische warmtepompen zijn niet alleen de meest milieuvriendelijke opties op de markt, ze bieden ook de meest economische en efficiënte optie als het gaat om energierekeningen. De initiële kosten hiervan kunnen echter extreem hoog zijn vanwege de gecompliceerde en tijdrovende installatie. Lucht-water warmtepompen zijn de meest voorkomende en kunnen u nog steeds honderden dollars per jaar besparen in efficiëntie en verminderd energieverbruik in vergelijking met traditionele systemen.

Wat is de goedkoopste warmtepomp?

Op basis van ons onderzoek zijn kanaalloze mini-split-warmtepompen de goedkoopste optie, zowel voor de kosten per eenheid als voor de installatie. Omdat ze geen leidingwerk nodig hebben, zijn ze eenvoudig te installeren met een snelle installatie. Omdat de luchtstroom echter niet gecentraliseerd is, kan het nodig zijn om meerdere units in verschillende zones van uw huis op te stellen om ervoor te zorgen dat elke kamer op een aangename temperatuur blijft.
Dit zou een ideale aankoop zijn voor mensen met een kleinere woning. Als u een groter huis heeft met meerdere kamers, moet u mogelijk centrale luchtunits overwegen die gebruikmaken van het bestaande kanaalwerk.