Hoeveel kost een warmtepomp?

Het kopen en installeren van een warmtepomp voor uw huis heeft veel voordelen. Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe elk type werkt, wat het kost en waar u op moet letten bij uw aankoop.

Warmtepompen bieden een energiezuinige manier om uw huis zowel te verwarmen als te koelen en zijn steeds populairder geworden bij veel huiseigenaren in het hele land. Ze zijn veel efficiënter dan gewone elektrische kachels en airconditioners, waardoor huiseigenaren honderden euros per jaar besparen.

In deze blog kun je informatie vinden over de volgende onderwerpen
Soorten warmtepompen
Kosten warmtepomp
Uitleg kosten warmtepomp
Reparatie en onderhoudskosten
Veel voorkomende vragen over warmtepompen

Elk type warmtepomp heeft verschillende bijbehorende kosten voor de pomp op zichzelf en installatie.

Soorten warmtepompen

Er zijn een handvol verschillende soorten warmtepompen om uit te kiezen, elk met verschillende voor- en nadelen tegen verschillende prijspunten.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen houden lucht van buiten vast en comprimeren deze, waardoor hete lucht door de gecentraliseerde kanalen in uw huis wordt gestuurd, waardoor elke kamer wordt verwarmd. Zelfs in koude klimaten kan de warmtepomp energie uit de omgevingslucht buiten uw huis halen en deze omzetten in nuttige warmte voor binnen in het huis. Doorgaans kunnen lucht-lucht warmtepompen tot 20 jaar meegaan zonder veel onderhoud en kunnen huiseigenaren aanzienlijk geld besparen op de energierekening.

Lucht-lucht warmtepompen zijn over het algemeen betaalbaar in vergelijking met andere systemen, zolang er al leidingwerk in het huis is geïnstalleerd. Overschakelen van typische weerstandsverwarming naar een lucht-lucht warmtepomp kan mogelijkheden bieden voor besparingen op de lange termijn. Gemiddeld bedragen de lucht/lucht warmtepompen en installatiekosten ongeveer € 2.500 tot € 5.500 .

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp zet lucht van buiten om in warm water voor binnen. Een compressor zorgt ervoor dat de buitenlucht wordt opgewarmt en deze warmte wordt doorgegeven in het systeem aan het water.

Deze manier van verwarmen is erg duurzaam en kan aanzienlijke besparing op uw gasrekening betekenen. Wanneer uw woning goed geïsoleerd is en bijvoorbeeld voorzien is van vloerverwarming dan kan een lucht-water warmtepomp in sommige gevallen de gehele warmtevoorziening in huis verzorgen, eventueel aangevuld met een kleine elektrische boiler. Inclusief installatie bedragen de kosten van een lucht-water warmtepomp tussen de €4.000,- en €8.000,-.

Hybride warmtepomp

De meeste huizen in Nederland zijn niet goed genoeg geïsoleerd voor enkel een lucht-water warmtepomp. In deze gevallen kan ervoor worden gekozen voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is in wezen een warmtepomp die opereert naast een bestaande warmtebrond zoals een CV-ketel. In de meeste gevallen kan deze warmtepomp geplaatst worden naast een bestaande CV-ketel installatie. Dit zorgt ervoor dat de (installatie)kosten te overzien zijn.

Een hybride warmtepomp kan zorgen voor een verlaging van het gasverbruik met 50% tot 80%. Alleen op erg koude dagen of wanneer er veel warm water gevraagd wordt kan de CV-ketel bijspringen. Inclusief installatie bedraagt een hybride warmtepomp tussen de €4.000,- en €8.000,-. In combinatie met eigen zonnepanelen kan een hybride warmtepomp zorgen voor een erg lage energierekening.

Geothermisch of grond-water warmtepomp

Grond-water warmtepompen verwarmen en koelen gebouwen met behulp van de constante temperatuur van de aarde door deze te verzamelen en op te slaan in een ondergrondse lus van leidingen, een warmtewisselaar genaamd. Deze temperaturen worden naar de binnenunit gestuurd, die de lucht behandelt en via de kanalen van het huis naar buiten stuurt. Deze bodemwarmtepompen zijn ideaal voor mensen die geld willen besparen op hun jaarlijkse energierekening, aangezien het systeem werkt met een minimaal energieverbruik.

Hoewel zeer efficiënt op de lange termijn, hebben grond-water warmtepompen hoge opstartkosten vanwege de uitgebreide installatiewerkzaamheden. Omdat het warmte van de grond gebruikt, moeten de leidingen in uitgegraven sleuven worden gelegd op diepte. De arbeid voor deze installatie kan kostbaar zijn en varieert afhankelijk van hoe diep de leidingen moeten worden geïnstalleerd. Gemiddeld kunt u verwachten dat u in totaal € 13.000 tot € 36.000 betaalt voor de grond-water warmtepomp en de installatie.

Water-water warmtepomp

Net als bij een grond-water warmtepomp brengt ook een water-water warmtepomp aanzienlijk kosten met zich mee. Doordat ook voor een water-water warmtepomp aanzienlijk graafwerkzaamheden nodig zijn komen de kosten al snel boven de €14.000,- uit.

Gasgestookte warmtepomp

Verwarmings- en koelsystemen die op gas werken, kunnen minder efficiënt zijn dan andere typen warmtepompen, omdat ze toegang tot aardgas vereisen, wat leidt tot hoge jaarlijkse energiekosten. Gasgestookte warmtepompen kunnen echter een uitstekende keuze zijn voor commerciële bedrijven en grotere gebouwen, aangezien de systemen grote kamers en gebouwen met meerdere verschillende temperatuurzones kunnen ondersteunen. Ze komen zelfs steeds vaker voor in woonhuizen die groot zijn.

Kosten warmtepomp

Hieronder staan de kosten van een warmtepomp inclusief installatie opgesomd. De prijzen per soort warmtepomp maar ook binnen een type warmtepomp kunnen erg uiteen lopen.

• Lucht-lucht warmtepomp €2.500,- / €5.500,-
• lucht-water warmtepomp €4.000,- / €8.000,-
• Hybride warmtepomp €4.000,- / €8.000,-
• Grond-water warmtepomp €13.000,- / €36.000,-
• Water-water warmtepomp €14.000,- / €28.000,-

Uitleg kosten warmtepomp

De prijzen van de verschillende typen warmtepompen verschillen heel erg. Ook binnen hetzelfde type warmtepomp kunnen de kosten erg uit elkaar lopen. Hieronder benoemen we enkele redenen die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van de warmtepomp inclusief installatie.

Grootte of het vermogen: Het is belangrijk om de juiste maat warmtepomp voor uw huis te vinden – als u er een koopt die te klein is, moet deze warmtepomp mogelijk constant werken, waardoor uw energierekening stijgt en het systeem versleten raakt. Aan de andere kant kunnen grotere systemen gepaard gaan met hogere initiële kosten. Het is belangrijk om een goede overweging te maken en de energiebehoefte in kaart te brengen. Op deze manier is het goed mogelijk om het meest ideale systeem te kiezen.

Merk: Veel merken bieden een reeks eenheden tegen verschillende prijzen – van goedkopere systemen van lagere kwaliteit tot dure systemen van hoge kwaliteit. Kijk rond op de markt en lees recensies voor elk merk om zeker te zijn van de beste keuze, in plaats van alleen op prijs te kiezen. Sommige merken bieden bijvoorbeeld extra garantie of een rendementsgarantie.

Installatie: Het is waarschijnlijk noodzakelijk om een aannemer of installateur in te huren om u te helpen bij de installatie van uw warmtepomp. De loonkosten kunnen variëren afhankelijk van het type warmtepomp. Geothermische eenheden vereisen bijvoorbeeld meer werk om te installeren omdat ze onder de grond moeten worden begraven. Naast de werkzaamheden kunnen de tarieven tussen de installateurs of aannemers voor hetzelfde werk uiteen lopen.

De COP en SCOP score: dit is een efficiëntieclassificatie die elke fabrikant bekendmaakt om huiseigenaren te helpen bij het kiezen van de meest efficiënte en duurzame oplossingen. Het getal getal geeft aan hoe efficiënt een warmtepomp een woning verwarmt. De SCOP score van een hybride warmtepomp ligt doorgaans tussen de 4 en de 6. Hoe hoger het cijfer hoe efficiënter de warmtepomp is. Kort samengevat betekend een score van 6, dat 1 kw elektriciteitsverbruik, 6 kw warmte levert. Een warmtepomp met hogere scores zijn doorgaans iets duurder, maar dit verdiend zichzelf naar verloop van tijd terug door een lagere energierekening.

Bij nieuwe generaties warmtepompen worden deze scores steeds hoger. Waardoor de warmtepompen ook bij steeds lagere buitentemperaturen efficiënt kunnen zijn en steeds minder stroom verbruiken per geleverde warmte.

Reparatie- en onderhoudskosten

Contact opnemen met een installateur om te helpen met reparaties aan uw warmtepomp is meestal nodig om een kapotte warmtepomp weer werkend te krijgen. Een reparatie kan plaatsvinden binnen de garantieperiode waardoor deze vaak kosteloos is, of plaatsvinden buiten de garantieperiode wanneer er kosten berekend kunnen worden.

Er zijn verschillende reparaties die nodig kunnen zijn bij het onderhoud van een warmtepomp van elk type. Hieronder staan enkele voorbeelden met indicatieve bedragen. Afhankelijk van het type en grootte van de warmtepomp kunnen de reparatiekosten uiteen lopen.

Hieronder een indicatie van de reparatie- en onderhoudskosten
• Elektrisch werk €100,- / €600,-
• Verstopping wissen €80,- / €150,-
• Lekken €90,- / €610,-
• Ontdooier reparaties €100,- / € 650,-
• Thermostaat €100,- / €250,-
• Kanaalwerk €750,- / €3.300,-
• Compressor en condensor €1.500,- / €4.500,-

Veel gestelde vragen over warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een efficiënte manier om een woning te verwarmen en te koelen met behulp van warmte van buitenaf. Elk type warmtepomp kan een andere bron gebruiken, zoals omgevingslucht, lagere temperaturen in de grond, water of gasabsorptie. Door middel van een omkeerklep kunnen ze zowel koele als warme lucht produceren om het huis een aangename temperatuur te geven, en fungeren ze als zowel een verwarmings- als een airconditioningsysteem. Warmtepompen gebruiken minder externe energie dan typische systemen met geforceerde lucht of elektrische weerstand.

Bespaar je geld met een warmtepomp?

Warmtepompen kunnen huiseigenaren geld besparen op energiekosten, omdat ze een duurzaam proces gebruiken om bruikbare warmte uit de omgevingslucht of andere externe bronnen te halen voor zowel verwarming als koeling. In vergelijking met conventionele systemen zijn de besparingen op lange termijn aanzienlijk.

Welke soorten warmtepompen zijn het meest efficiënt?

Geothermische warmtepompen zijn niet alleen de meest milieuvriendelijke opties op de markt, ze bieden ook de meest economische en efficiënte optie als het gaat om energierekeningen. De initiële kosten hiervan kunnen echter extreem hoog zijn vanwege de gecompliceerde en tijdrovende installatie.

Lucht-water warmtepompen zijn de meest voorkomende en kunnen u nog steeds honderden euros per jaar besparen in efficiëntie en verminderd energieverbruik in vergelijking met traditionele systemen. De systemen worden ook steeds beter en warmtepompen gaan hierdoor ook een steeds belangrijkere rol spelen in de wereldwijde energietransitie.

Gerelateerd artikelen aan hoeveel kost een warmtepomp

Wat kost een hybride warmtepomp
Warmtepomp installatie
Hoe werkt een warmtepomp
Lucht-lucht warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Geothermische warmtepomp
Hybride warmtepomp