Zonnepanelen op platte daken

Zonne-energie is een slimme energiebeslissing voor huizen en bedrijven met platte daken, maar er zijn een paar overwegingen waarmee u rekening moet houden tijdens het installatieproces.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen gerelateerd aan zonnepanelen op platte daken:
Wat moet u weten over zonne-energie op platte daken
De installatiekosten voor zonnepanelen op platte daken
Wat is een zonnebalast systeem
De ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak
Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak
Een installatie bedrijf vinden

Wat u moet weten over zonne-energie op platte daken

• Platte daken zijn ideale locaties voor zonnepanelen
• Zonne-energie op een plat dak hoeft niet duurder te zijn dan een standaard installatie op een schuin dak
• Ja, u kunt zonnepanelen op een plat dak plaatsen met platte zonnerekken

Wanneer u zich een zonne-installatie voorstelt, ziet u waarschijnlijk één van de twee dingen: een op de grond gemonteerd zonnepaneelsysteem in bijvoorbeeld een weiland of een zonnepaneelsysteem op het dak. Als u een plat dak heeft, realiseert u zich misschien niet dat zonnepanelen ook goed werkt voor uw type woning. Zonnepaneelsystemen op plat dak kunnen in feite flexibeler zijn in hun ontwerp dan zonnepanelen installaties op schuine daken, waardoor het gemakkelijker wordt om het meeste uit uw panelen te halen.

Er zijn verschillende sets voor zonnepanelen op schuine daken en op de grond gemonteerde zonnepanelen. Zonnepanelen op  een plat dak zijn niet anders. Met de juiste installatie kunnen zonnepanelen op platte daken net zo goed of misschien zelfs beter werken dan op schuine daken.

De installatiekosten voor zonnepanelen op een plat dak

Arbeids- en installatiekosten maken doorgaans ongeveer tien procent uit van de totale kosten van uw zonnepaneelsysteem. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de logistiek van het klimmen op een steil dak om zonnepanelen en hun bevestigingen aan te brengen. Het installatieproces van een zonnepaneelsysteem op een plat dak is in vergelijking eenvoudiger. Werknemers kunnen zich vrij op het dak bewegen zonder speciale apparatuur en de meeste dak materialen die op platte daken worden gebruikt, kunnen de slijtage die optreedt tijdens het installatieproces gemakkelijk aan.

Als bijkomend voordeel hoeft uw zonnepanelen-installateur geen gaten in uw dak te maken om platte zonnepanelen te installeren. Platte daksystemen gebruiken meestal een verzwaard montagesysteem (bekend als een “ballastsysteem”). Dit systeem maakt gebruik van de zwaartekracht om bovenop uw dak te blijven zitten zonder dat er gaten nodig zijn.

Dat gezegd hebbende, vereisen zonnepanelen die op platte daken worden geïnstalleerd soms gespecialiseerde apparatuur om hun elektriciteitsproductie te maximaliseren. In plaats van zonnepanelen op een schuin dak te leggen, zal uw zonne-installateur waarschijnlijk schuine steunen gebruiken die uw zonnepanelen omhoog kantelen zodat ze zo veel mogelijk aan de zon worden blootgesteld. Dit kan soms resulteren in een iets hoger prijskaartje voor uw platte dak zonnepaneelsysteem in vergelijking met een systeem voor een schuin dak.

Wat is een zonneballastsysteem?

Als u zich zorgen maakt over het boren van gaten in uw dak, is een zonneballastsysteem een gebruikelijke alternatieve manier om panelen op een plat dak te monteren. Een ballastsysteem maakt gebruik van de zwaartekracht om panelen op hun plaats te houden en omvat het gebruik van betonblokken om uw zonnepanelen te verzwaren. U kunt ook hybride systemen installeren die gebruik maken van traditionele geboorde bevestigingen en ballasten. Dit is afhankelijk van uw dak.

Voordat een zonneballastsysteem gebruikt wordt is het belangrijk om te bepalen of het dak voldoende draagkracht heeft. Als dit niet het geval is kan ervoor gekozen worden om de draagkracht van het dak te vergroten.

De ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op platte daken kunnen onder de perfecte hoek worden geïnstalleerd om uw elektriciteitsproductie te maximaliseren. Installateurs van zonne-energie die PV-systemen ontwerpen voor standaard schuine daken, moeten de dakhoek en dak oriëntatie in hun systeemontwerpen opnemen. Idealiter worden zonnepanelen op het zuiden geplaatst onder een hoek die gelijk is aan de breedtegraad waarop ze zich bevinden.

Heeft u een dak op het oosten of westen, of kunt u alleen zonnepanelen aan de noordzijde van uw dak plaatsen, dan produceert uw zonnepanelensysteem dagelijks minder elektriciteit. Bovendien zijn sommige hellende daken steiler dan andere, wat kan resulteren in een minder dan ideale elektriciteitsproductie. Hoewel dit niet betekent dat zonne-energie het niet waard is, kunnen deze overwegingen uw totale elektriciteitsproductie verlagen.

Platte daken bieden meer flexibiliteit in het ontwerp van uw zonnepaneelsysteem. Als u zonnepanelen op uw platte dak installeert, kunnen ze op het zuiden worden gericht en in de juiste hoek worden gemonteerd, ongeacht in welke richting uw huis staat. Beide specificaties zorgen ervoor dat uw systeem geoptimaliseerd kan worden voor een maximale elektriciteitsproductie. Dat betekent uiteindelijk een beter presterend systeem voor uw huis of bedrijf.

Een alternatief is het plaatsen van de zonnepanelen op het Oosten en Westen. Op deze manier maakt u gebruik van de maximale spreiding van vermogen gedurende de dag.

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen op de plat dak?

Er zijn verschillende voor- en nadelen van zonnepanelen op de plat dak. Hieronder geven we een overzicht van de voornaamste voor- en nadelen.

De voordelen

• Het is mogelijk om de zonnepanelen onder de ideale hoek te plaatsen
• Het bevestigen aan het dak kan door gebruik te maken van een ballast systeem of door montage aan het dak
• Wanneer de pannelen in een hoek geplaatst worden kan de luchtstroom zorgen voor een beter rendement
• Weinig last van sneeuw
• Mogelijkheden tot een snellere terugverdientijd dan bij plaatsing op een schuin dak
• Montage en onderhoud is meestal eenvoudiger omdat de panelen doorgaans beter toegankelijk zijn
• Mogelijkheid tot Oost-West plaatsing waardoor de energie-opbrengst beter verspreid is over de dag

De nadelen

• Het dakoppervlakte van een plat dak is minder dan schuine daken
• Een extra draagsysteem nodig wat niet altijd noodzakelijk is bij zonnepanelen op een schuin dak
• Door een draagsysteem kan het zonnepanelen systeem te zwaar worden voor sommige daken

Een installatiebedrijf vinden

Hoe vind je een bedrijf om zonnepanelen op je platte dak te installeren? Als u in een gebied woont waar veel huizen platte daken hebben, is de kans groot dat uw plaatselijke zonnepanelen installateurs ervaring hebben met het werken met dit soort systemen. U moet echter altijd meerdere offertes van installateurs aanvragen en informatie inwinnen om er zeker van te zijn dat u werkt met een bedrijf dat de juiste expertise en achtergrond heeft voor uw behoeften.

Bij het opvragen van meerdere offertes kunt u ook de verschillende zonnepanelen vergelijken. Het verschild per zonnepaneel wat deze opbrengt en een duurder zonnepaneel kan misschien na verloop van tijd meer opbrengen dan een goedkoper zonnepaneel.

Gerelateerde artikelen aan zonnepanelen op platte daken

Zonnepanelen op schuine daken
Zonnepanelen op dakkappelen
Zonnedakpannen
Opbrengst zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen?
Zonnepanelen installateur
Hoe werken zonnepanelen