Hoeveel zonnepanelen

Ontdek hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huis van stroom te voorzien.

Met een gemiddelde kostprijs van € 4.000 – € 6.000,- per systeem zijn zonnepanelen een aanzienlijke investering voor de meeste huiseigenaren. Als u overweegt om op zonnepanelen te nemen, zult u waarschijnlijk nogal wat vragen hebben, waaronder hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw huis van stroom te voorzien.

Over het algemeen bestaat het gemiddelde zonnestelsel voor een huis uit 8 tot 20 panelen, maar het exacte aantal dat u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder waar u woont, hoeveel energie u gewoonlijk gebruikt en hoeveel stroom uw panelen kunnen leveren.

Het lijkt misschien veel om te overwegen, maar het is vrij eenvoudig als je het opsplitst. Laten we eens kijken naar drie belangrijke factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huis van stroom te voorzien, evenals een voorbeeld van hoe je de grootte van je systeem kunt berekenen.

Gemiddeld energieverbruik

Inzicht in hoeveel elektriciteit u in een gemiddeld jaar, maand en dag verbruikt, is de sleutel tot het inschatten van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Het energieverbruik kan nogal variëren, afhankelijk van het aantal mensen in je huishouden, hoeveel apparaten je hebt en hoe vaak je ze gebruikt.

Bekijk de energierekeningen van vorig jaar om erachter te komen hoeveel elektriciteit je verbruikt in de loop van alle vier de seizoenen (hint: het wordt gemeten in kilowattuur of kWh). Zodra u dat aantal heeft, weet u hoeveel zonne-energie u moet opwekken om in uw behoeften te voorzien. Ter referentie: het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt 2.800 kWh per jaar. Dat is iets meer dan 7,5 kWh per dag.

Een zonnepaneel

Individuele zonnepanelen kunnen een bepaalde hoeveelheid energie produceren, afhankelijk van de omstandigheden in uw huis (inclusief hoeveel zonlicht u ontvangt en hoeveel schaduw uw dak bedekt). Dit getal wordt een vermogen genoemd en wordt gemeten in watt, waarbij een typisch paneel tussen de 250 en 400 watt aan vermogen genereert. U kunt bijvoorbeeld een zonnepaneel kopen met een vermeld vermogen van 380 watt. Je moet het wattage van het paneel vermenigvuldigen met het aantal uren zon dat je elke dag krijgt om te begrijpen hoeveel energie het zal produceren (daarover meer in de volgende sectie).

Als je niet veel ruimte hebt, wil je misschien investeren in zonnepanelen met een hoger vermogen, omdat ze zijn uitgerust om meer energie per paneel op te wekken. Maar ze zijn ook duurder, dus houd daar rekening mee als het budget krap is.

elektriciteitsrekening

Uw fysieke locatie is een belangrijke factor die van invloed is op de efficiëntie van uw zonnepanelen in huis. Zoals je zou verwachten, zijn zonnestelsels het meest geschikt voor zonnige gebieden.

De locatie van uw huis is niet iets dat u kunt veranderen, maar het is nog steeds belangrijk om te erkennen dat de omgeving een rol speelt in hoe goed zonne-energie voor u zal werken. Kortom, uw panelen werken op maximale capaciteit wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen absorberen. Kijk dus in de omgeving of er schaduwbronnen zijn of bijvoorbeeld een nu nog kleine boom die in de toekomst groter wordt.

Alles op een rijtje

Met die variabelen in het achterhoofd kunnen we ruwweg inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In dit voorbeeld gebruiken we het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik, het wattage van het zonnepaneel en de uren zonlicht die we eerder noemden.

Stel dat uw huis elke dag vier uur zon krijgt en dat u zonnepanelen van 325 watt koopt. In dat geval kan elk paneel 1.300 wattuur per dag (ofwel 1,3 kWh) opwekken. Ervan uitgaande dat uw energieverbruik in lijn ligt met het gemiddelde van 7,5 kWh per dag, heeft u 6 panelen van 325 watt nodig om voldoende elektriciteit voor uw huis op te wekken.

Let hierbij op dat de zonnepanelen niet het gehele jaar 4 uur zon per dag krijgen. Daarom is het verstandig om wat meer zonnepanelen te nemen dan de maximale productie van een zonnepaneel.

In Nederland wordt er vaak gerekend met een factor om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om het gehele jaar te voorzien van elektriciteit. Heeft u zonnepanelen op het Zuiden? Dan kun u uitgaan van een opbrengst van 0,9 KWh per jaar per wattpiek. Een paneel van bijvoorbeeld 325 watt levert dan 292 KWh per jaar op. Bij een jaarverbruik van 2.800 KWh heeft u ongeveer 10 zonnepanelen nodig om uw totale jaarbehoefte op te wekken.

Belangrijke punten om in gedachten te houden

Hoewel de initiële kosten van een zonnesysteem misschien hoog lijken, zijn er een paar manieren om geld te besparen op uw investering. Zo zijn er vaak belastingvoordelen om het plaatsen van zonnepanelen te bevorderen. Als u het zich niet kunt veroorloven om uw panelen te kopen, kunt u er ook voor kiezen om ze te huren.

Het berekenen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is slechts een klein onderdeel van het aanschaffen van zonnepanelen. Ook moet u rekening houden met de installatiekosten en aansluiting. Het kan namelijk best zo zijn dat er dingen aangepast moeten worden in de meterkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *