Hoeveel zonnepanelen

Ontdek hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huis van stroom te voorzien.

Met een gemiddelde kostprijs van € 3.000 – € 6.000,- per systeem zijn zonnepanelen een aanzienlijke investering voor de meeste huiseigenaren. Als u overweegt om op zonnepanelen te nemen, zult u waarschijnlijk nogal wat vragen hebben, waaronder hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw huis van stroom te voorzien.

Over het algemeen bestaat het gemiddelde zonnepanelen set voor een huis uit 8 tot 20 panelen, maar het exacte aantal dat u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder waar u woont, hoeveel stroom u gewoonlijk gebruikt en wat de opbrengst is van zonnepanelen.

Stap 1: Uw eigen stroomverbruik
Stap 2: De locatie en ligging van uw dak
Stap 3: De opbrengst van een zonnepaneel
Stap 4: Uitrekenen hoeveel zonnepanelen benodigd zijn
Stap 5: Contact met een installateur

Het lijkt misschien veel om te overwegen, maar het is vrij eenvoudig als je het opsplitst. Hieronder leggen we elk van de stappen uit die je moet doorlopen om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Stap 1: Uw eigen stroomverbruik

Inzicht in hoeveel elektriciteit u in een gemiddeld jaar, maand en dag verbruikt, is de sleutel tot het inschatten van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Het energieverbruik kan nogal variëren, afhankelijk van het aantal mensen in je huishouden, hoeveel apparaten je hebt en hoe vaak je ze gebruikt.

Bekijk de energierekeningen van voorgaande jaren om erachter te komen hoeveel elektriciteit je verbruikt in de loop van alle vier de seizoenen (hint: het wordt gemeten in kilowattuur of kWh). Zodra u dat aantal heeft, weet u hoeveel zonne-energie u moet opwekken om in uw behoeften te voorzien. Ter referentie: het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt 2.800 kWh per jaar. Dat is iets meer dan 7,5 kWh per dag. Heeft u geen oude energierekeningen bij de hand? Lees dan dit artikel over gemiddeld stroomverbruik om een goede inschatting te maken van uw stroomverbruik.

Met het gemiddelde stroomverbruik in gedachten is het belangrijk om ook naar de toekomst te kijken. Bent u van plan om in de toekomst bijvoorbeeld een warmtepomp te installeren of verandert uw huishouden qua aantal personen? Dan is het handig om dit mee te nemen in de berekening.

Stap 2: De locatie en ligging van uw dak

De locatie van uw huis is niet iets dat u kunt veranderen, maar het is nog steeds belangrijk om te erkennen dat de omgeving een rol speelt in hoe goed zonne-energie voor u zal werken. Kortom, uw panelen werken op maximale capaciteit wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen absorberen. Kijk dus in de omgeving of er schaduwbronnen zijn of bijvoorbeeld een nu nog kleine boom die in de toekomst groter wordt.

Ook de ligging van uw dak is erg belangrijk. Zonnepanelen wekken het meeste stoom op wanneer deze op het Zuiden gelegen zijn. Daarnaast kan plaatsing op het Oosten of Westen ook zorgen voor een prima rendement van zonnepanelen. Verder kan de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn helpen om meer stroom op te wekken.

In het Zuiden is de meest ideale hoek 35 graden en in het Oosten en Westen is deze 15 tot 20 graden. Een installatie bedrijf voor zonnepanelen kan u helpen om de ideale hoek te berekenen en heeft materialen om dit eventueel te optimaliseren. Is het niet mogelijk om de zonnepanelen in de optimale hoek te installeren? Dan leveren zonnepanelen alsnog genoeg energie op voor een snelle terugverdientijd.

Stap 3: De opbrengst van een zonnepaneel

Individuele zonnepanelen kunnen een bepaalde hoeveelheid energie produceren, afhankelijk van de omstandigheden in uw huis (inclusief hoeveel zonlicht u ontvangt en hoeveel schaduw uw dak bedekt). Dit getal wordt vermogen genoemd en wordt gemeten in watt, waarbij een typisch paneel tussen de 250 en 400 watt aan vermogen genereert. U kunt bijvoorbeeld een zonnepaneel kopen met een vermeld vermogen van 380 wattpiek. Dit betekend dat een zonnepaneel onder ideale omstandigheden maximaal 380 watt kan leveren.

Als je niet veel ruimte hebt, wil je misschien investeren in zonnepanelen met een hoger vermogen, omdat ze zijn uitgerust om meer energie per paneel op te wekken. Maar ze zijn ook duurder, dus houd daar rekening mee als het budget krap is.

Om de jaaropbrengst van een zonnepaneel in Kwh te berekenen wordt de volgende formule gebruikt: De jaaropbrengst van een zonnepaneel in Kwh is het aantal wattpiek * een percentage tussen de 60% en 90%. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de optimale ligging van de zonnepanelen. Op het Zuiden kan het percentage oplopen tot 90% en zonnepanelen op het Oosten of Westen hebben vaak een percentage rond de 70%.

Een zonnepaneel van 380 wattpiek geplaatst op het Zuiden levert omgerekend +/- 342 Kwh per jaar
Een zonnepaneel van 380 wattpiek geplaatst op het Oosten of West levert omgerekend +/- 277 Kwh per jaar

Let op dat bovenstaande berekeningen indicatief zijn. De daadwerkelijk opbrengst kan verder nog verschillen ook wanneer er bijvoorbeeld een heel zonnig of minder zonnig jaar is.

Stap 4: Uitrekenen hoeveel zonnepanelen benodigd zijn

Op dit moment is gebruikelijk om net iets meer of iets minder zonnepanelen te nemen dan wat je zelf aan stroom nodig hebt. Verwacht je dat je energie verbruik in de toekomst toeneemt of afneemt? Dan kan het slim zijn om net iets meer of minder zonnepanelen te nemen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is simpelweg de gewenste jaaropbrengst in Kwh / jaaropbrengst van de zonnepaneel.

Om dit duidelijk te weergeven hebben we dit uitgerekend voor enkele veel voorkomende situaties:

Situatie 1: Dak gelegen op het Zuiden, met panelen van 380 wattpiek

Gewenste jaaropopbrengst // Benodigd aantal zonnepanelen
• 1.000 Kwh // +/- 3 zonnepanelen
• 1.500 Kwh // +/- 5 zonnepanelen
• 2.000 Kwh // +/- 6 zonnepanelen
• 3.000 Kwh // +/- 9 zonnepanelen
• 4.000 Kwh // +/- 12 zonnepanelen
• 5.000 Kwh // +/- 15 zonnepanelen

Situatie 2: Dak gelegen op het Oosten of Westen, met panelen van 380 wattpiek

Gewenste jaaropopbrengst // Benodigd aantal zonnepanelen
• 1.000 Kwh // +/- 4 zonnepanelen
• 1.500 Kwh // +/- 6 zonnepanelen
• 2.000 Kwh // +/- 7 zonnepanelen
• 3.000 Kwh // +/- 11 zonnepanelen
• 4.000 Kwh // +/- 15 zonnepanelen
• 5.000 Kwh // +/- 18 zonnepanelen

Zoals je hierboven kunt zien verschilt het aantal zonnepanelen per situatie afhankelijk van de gewenste opbrengst en de ligging van het dak. Let bij bovenstaande op dat in de berekeningen uitgegaan wordt van een situatie zonder schaduw.

Stap 5: Contact met een installateur

Met de eerste 4 stappen is het mogelijk om voor uzelf een inschatting te maken hoeveel zonnepanelen u ongeveer nodig heeft. Mocht de zelf de zonnepanelen gaan installeren dan kunt u meteen aan de slag. In de meeste gevallen wordt er door huiseigenaren ervoor gekozen om de zonnepanelen te laten installeren door een installateur. De installateur zal bovenstaande berekening nogmaals uitvoeren en u ook een kosten indicatie geven van de zonnepanelen geven.

Samen met de opbrengst en kosten van het zonnepanelen systeem kan de terugverdientijd bepaald worden. Ook kunt u samen met de installateur bepalen of u de panelen horizontaal of juist verticaal wilt plaatsen. En tot slot bepaalt de installateur of ook de meterkast goed is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen aan hoeveel zonnepanelen

• Zonnepanelen op platte daken
• Zonnepanelen op een schuin dak
• Zonnepanelen installateur
Zonnepanelen zelf installeren
Terugverdientijd zonnepanelen
• Gemiddeld stroomverbruik
• Hoe werken zonnepanelen
• Beste zonnepanelen
• Zonnepanelen kopen